Quantcast
Bloomberg: Μεταξύ ευθύνης ή εξτρεμισμού η τελευταία πράξη στο Greek Drama - enikonomia.gr
share

Bloomberg: Μεταξύ ευθύνης ή εξτρεμισμού η τελευταία πράξη στο Greek Drama

δημοσιεύτηκε:

Τον Αντώνη Σαμαρά υποδεικνύει ως υπεύθυνο για το λαϊκισμό που επιδεικνύει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ με άρθρο γνώμης το Bloomberg σημειώνοντας ότι «ο Σαμαράς ξέρει τι σημαίνει να είναι ο ανεύθυνος παίκτης, μια που οι δικοί του εσφαλμένοι υπολογισμοί οδήγησαν στον αυξανόμενο λαϊκισμό που σήμερα υπάρχει στη χώρα».

 

Υπεύθυνη πολιτική χωρίς… αποδοχή

«Το αποτέλεσμα της χθεσινή ψηφοφορίας για την εκλογή προέδρου της δημοκρατίας φανερώνει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν θα καταφέρει να λάβει την εντολή υλοποίηση των μέτρων λιτότητας και και να αποφύγει την χρεοκοπία της χώρας. Αν και η πορεία που προτείνει είναι η υπεύθυνη πολιτική είναι κατανοητό γιατί οι έλληνες δεν θέλουν να την ακολουθήσουν» αναφέρει το Bloomberg σε πρωινό του άρθρο.

 

«Πολιτικό δηλητήριο»

Στην συνέχεια του μακροσκελούς άρθρο οι συντάκτες του χαρακτηρίζουν «πολιτικό δηλητήριο» την προοπτική μιας μακροχρόνιας πορείας λιτότητας που προιωνίζει η συνέχιση της σκληρής πολιτικής που επιβάλει η Γερμανία που αρνείται να διαγράψει το χρέος της Ελλάδας αν και οι περισσότεροι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η χώρα δεν πρόκειται ποτέ να το ξεπληρώσει.

 

Νέο Μαρξιστικό κίνημα

O Αντώνης Σαμαράς αναφέρει το άρθρο επέσπευσε την εκλογή προέδρου για να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του με την απειλή ότι θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές που όπως όλα δείχνουν θα κερδίσει το Νέο Μαρξιστικό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αν οι βουλευτές δεν εγκρίνουν τον υποψήφιο του, Σταύρο Δήμα.

 

Εξάντληση της οικονομίας

Το άρθρο στην συνέχεια αναφέρεται στην κόπωση και εξάντληση της ελληνικής οικονομίας σε συνδυασμό με τα αδιέξοδα στην ελληνική κοινωνία. Η ελληνική οικονομία μπορεί να αναπτύσσεται και πάλι, αλλά 1 στους 4 Έλληνες συνεχίζουν να είναι εκτός εργασίας, και περισσότερο από το 70 τοις εκατό από αυτούς είναι μακροχρόνια άνεργοι.

 

Οι Ελληνες έχουν χάσει σχεδόν τα πάντα

Αυτά είναι μόνο αριθμοί, φυσικά, και οι Έλληνες είχαν σίγουρα ζήσει πέρα από τις δυνατότητές τος αλλά σήμερα έχουν χάσει την επαρκή υγειονομική περίθαλψη τους, ενώ οι περικοπές του προϋπολογισμού έχουν πετσοκόψει τις κρατικές δαπάνες για την υγεία κατά το ήμισυ. Οι αυτοκτονίες έχουν αυξηθεί κατά 45 τοις εκατό. Οι μολύνσεων από τον HIV έχουν αυξηθεί 10 φορές.

 

Ελάφρυνση χρέους

Η χώρα έχει ήδη εξασφαλίσει κάποια ελάφρυνση του χρέους, από τους ιδιώτες πιστωτές, για να μην αναφέρουμε 240 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια διάσωσης από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ωστόσο, το σχέδιο διάσωσης έσωσε τις γερμανικές και γαλλικές τράπεζες που δάνειζαν χρήματα Ελλάδα.

 

Αφεση του χρέους

Η σωστή διαπραγμάτευση για τους πιστωτές η λεγόμενη τρόικα της ΕΕ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ δεν είναι περισσότερα χρήματα σε αντάλλαγμα για περισσότερη λιτότητα.

Θα πρέπει να είναι άφεση του χρέους, σε αντάλλαγμα για τις βαθιές οικονομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να μετατραπεί η Ελλάδα σε μια βιώσιμη οικονομία.

Ο Σαμαράς έχει μείνει πίσω σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αντιστρέψει αυτές που έχουν ήδη γίνει στην επιδίωξη μιας ανύπαρκτης αριστερής ουτοπίας. Υπόσχεται την αύξηση των δαπανών, ακύρωση των περικοπών του προϋπολογισμού, παροχή δωρεάν ηλεκτρικής ενέργειας, και με κάποιο τρόπο να αποφευχθεί μια επίσημη χρεοκοπία ή επιστροφή στη δραχμή.

Το κόμμα λέει ότι θα πείσει τους διεθνείς πιστωτές για την αναδιάρθρωση του χρέους στην Ελλάδα και τη χρηματοδότηση ώστε να προχωρήσει με νέα αύξηση των δαπανών στην υλοποίηση του προγράμματος του.

 

Αυξημένος λαϊκισμός

Ο Σαμαράς ξέρει τι σημαίνει να είναι ο ανεύθυνος παίκτης στη χώρα του. Πριν γίνει πρωθυπουργός, αντιτάχθηκε στο σχέδιο διάσωσης που η Ελλάδα διαπραγματεύτηκε το 2010. Και οι δικοί του εσφαλμένοι υπολογισμοί οδήγησαν στην στον αυξανόμενο λαϊκισμό που σήμερα υπάρχει στη χώρα.

 

Η Ελλάδα δεν αντέχει μεγαλύτερη λιτότητα

Όποιος είναι στην εξουσία στην Ελλάδα το επόμενο έτος δεν θα είναι σε θέση να διαχειριστεί μεγαλύτερη λιτότητα καταλήγει το άρθρο σημειώνοντας ότι αυτό είναι το τελευταίο ελληνικό δράμα που είναι λιγότερο ένας διαγωνισμός μεταξύ της ευθύνης και του εξτρεμισμού, ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker είπε πρόσφατα, από ό, τι είναι απόδειξη της Ευρώπης δεν θα πρέπει πλέον να ωθήσει τους Έλληνες να πληρώσουν το χρέος τους με περισσότερες περικοπές του προϋπολογισμού.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.