Quantcast
Bloomberg: Νικητές οι 18 κυβερνήσεις που έκαναν μέτωπο εναντίον της Ελλάδας - enikonomia.gr
share

Bloomberg: Νικητές οι 18 κυβερνήσεις που έκαναν μέτωπο εναντίον της Ελλάδας

δημοσιεύτηκε:

Η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους της στην ευρωζώνη, καθιστά λιγότερο πιθανό η Αθήνα να υποχρεωθεί να βγει από το ενιαίο νόμισμα, αναφέρει το Bloomberg View τονίζοντας ωστόσο ότι «οι πραγματικοί νικητές» είναι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις οι οποίες επιμένουν στις περικοπές δαπανών προκειμένου να κατευνάσουν την συσσωρευμένη αντίδραση στο εσωτερικό τους.

Καλώς ή κακώς, εξηγεί ο αρθογράφος Mark Gilbert, οι συνομιλητές της Ελλάδας εμφανίστηκαν με ενιαίο μέτωπο αρνούμενοι να υποχωρήσουν στις απαιτήσεις της Ελλάδας κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, με τα 18 μέλη να συμμαχούν εναντίον ενός.

Καλώς ή κακώς, η Γερμανία αδιαφορούσε για το εάν η Ελλάδα θα έμενε στο ευρώ ή όχι, και ήταν πρόθυμη να επιτρέψει μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ παρά να παραδοθεί στη νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει. Και καλώς ή καλώς, οι όποιες αλλαγές στις οποίες θα προχωρήσει η Ελλάδα στις υπάρχουσες δεσμεύσεις της, πιθανώς θα πρέπει να είναι δημοσιονομικά ουδέτερες, με την κυβέρνηση να πρέπει να δείξει ακριβώς πως σχεδιάζει να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της.

Μη προσδιορισμένα μέτρα, όπως η υπόσχεση για την είσπραξη εκκρεμών φόρων, δεν θα έχουν αποτέλεσμα.

Αντ αυτού, η Ελλάδα έχει κάνει πίσω σε τουλάχιστον πέντε από τις βασικές προεκλογικές της υποσχέσεις λόγω της γερμανικής αντίδρασης στην στάση της. Δεν υπήρξε καμία παράταση του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής του χρέους της χώρας, εξακολουθεί να είναι υπό την κηδεμονία της τρόικας, ακόμη κι αν οι «κηδεμόνες» της τώρα έχουν διαφορετικό όνομα (θα αναφέρονται ως θεσμοί)

Επίσης, δεν θα υπάρξει υπαναχώρηση στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, τα μετρητά που διατίθενται στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα δεν θα χρησιμοποιηθούν για την άμβλυνση των οικονομικών δυσχερειών, και η ανάγκη για την επίτευξη ενός λογικού πλεονάσματος έχει αναγνωριστεί.

Οι εν λόγω παραχωρήσεις θα μπορούσαν να αποδειχθούν δύσκολο να τις περάσει στο εσωτερικό ο ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένης της προεκλογικής στρατηγικής του. «Αλλά είναι πολύ χρήσιμες, εάν για παράδειγμα, είσαι ο Ισπανός πρωθυπουργός Mariano Rajoy και έχεις εκλογές στο τέλος του έτους. Το Λαϊκό Κόμμα του Rajoy έχει την στήριξη περίπου 30% των ψηφοφόρων σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, ενώ η στήριξη για το Podemos διαμορφώνεται στο 26%, ενώ άλλες δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στο Podemos.

Εάν η Ελλάδα ήταν σε θέση να κερδίσει παραχωρήσεις από τους ομολόγους της στην ευρωζώνη, τα κόμματα της αντιπολίτευσης στα άλλα κράτη –η Πορτογαλία έχει επίσης εκλογές φέτος, η Ιρλανδία τον επόμενο χρόνο, ενώ οι συνασπισμοί της Ιταλίας είναι εμφανώς ασταθείς- θα μπορούσαν να τις είχαν χρησιμοποιήσει ως ένδειξη ότι η εγκατάλειψη της λιτότητας είναι μια αποδεκτή οικονομικά στρατηγική εντός της ευρωζώνης. Αντιθέτως, η Γερμανία έχει τονίσει στους ψηφοφόρους της ανά την ήπειρο –και πάλι δικαίως ή αδίκως- ότι η ευρωζώνη δεν θα φιλοξενήσει όλες τις οικονομικές απόψεις.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.