Quantcast
Bloomberg: Ο Σόιμπλε θέλει δημοψήφισμα στην Ελλάδα - enikonomia.gr
share

Bloomberg: Ο Σόιμπλε θέλει δημοψήφισμα στην Ελλάδα

δημοσιεύτηκε:

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βολφγκανγκ Σόιμπλε είναι υπέρ ενός δημοψηφίσματος στην Ελλάδα για τη συμμετοχή της χώρας στο ευρώ σαν έναν τρόπο για να σπάσει το πολύμηνο αδιέξοδο με την κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το Bloomberg.

“Η Ελλάδα δεν μπορεί να υποχρεωθεί σε έξοδο από το ευρώ”, δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Thomas Steffen στο πλαίσιο συζήτησης στο Βερολίνο.“Το μόνο πράγμα που μένει στο τέλος θα ήταν εάν η Ελλάδα έλεγε η ίδια ότι θέλει να αφήσει το ευρώ εθελοντικά”.

Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας υποστηρίζει την ιδέα ενός δημοψηφίσματος από τους Έλληνες πολίτες προκειμένου είτε να αποδεχθούν τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ζητήσει οι πιστωτές για να εκταμιευθεί η επόμενη δόση από το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας ή τελικά να επιλέξουν να εγκαταλείψουν το ευρώ.

Ένα δημοψήφισμα θα μπορούσε να οδηγήσει την αντιπαράθεση σε μία κορύφωση μετά από μήνες άκαρπων συνομιλιών ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτικές της που έχουν εξοργίσει τη Γερμανία και άλλες χώρες της ευρωζώνης. Η δημόσια στήριξη για οικονομικές μεταρρυθμίσεις μπορεί να ωθήσει την Ελλάδα προς μία συμφωνία, ενώ η απόρριψή τους μπορεί να βάλει τη χώρα σε πορεία εξόδου από το ευρώ. 

Εάν η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι πρέπει να διεξάγει ένα δημοψήφισμα, τότε πρέπει να διεξάγει ένα δημοψήφισμα” δήλωσε ο Schaeuble σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. “Μπορεί μάλιστα να είναι το σωστό μέτρο για να επιτρέψει στον ελληνικό λαό να αποφασίσει εάν είναι έτοιμος να αποδεχθεί αυτό που χρειάζεται να γίνει”. 

Σύμφωνα με το Bloomberg, η στάση του Schaeuble σε ένα ελληνικό δημοψήφισμα αποτελεί μία απόκλιση από τη θέση της Γερμανίας το 2011. Τότε, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου εγκατέλειψε το σχέδιό του για ένα δημοψήφισμα αφού η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel και ο Γάλλος πρόεδρος Nicolas Sarkozy τον κάλεσαν να μην το πραγματοποιήσει.  “Μια χρηματοπιστωτική δικλείδα ασφαλείας για την περιοχή του ευρώ και οι αλλαγές πολιτικής σε χώρες που ήταν σε κρίση έκοτε, έχει καταστήσει οριακούς τους κινδύνους μετάδοσης” δήλωσε ο Schaeuble. 

Πηγή:www.capital.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.