Quantcast
Μπουρλά: Ίσως χρειαστεί και τέταρτη δόση πριν από τον ετήσιο εμβολιασμό - enikonomia.gr
share

Μπουρλά: Ίσως χρειαστεί και τέταρτη δόση πριν από τον ετήσιο εμβολιασμό

δημοσιεύτηκε:

Έως και 10 χρόνια μπορεί να υπάρχει ο κορονοϊός, όπως αποκάλυψε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, ο οποίος ανέφερε ότι “η Όμικρον είναι μια πρόκληση, γιατί η νέα παραλλαγή εισάγει την έννοια της τέταρτης δόσης πριν από τον ετήσιο εμβολιασμό”.

Τα παραπάνω φέρεται να ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στις 6 Ιανουαρίου με επενδυτές της Goldman Sachs, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας Il Tempo με τίτλο “Οι εξομολογήσεις του νο1 της Pfizer: τέταρτη δόση και μετά 10 χρόνια εμβολιασμού”.

«Aυτό που περιπλέκει την κατάσταση σήμερα είναι η παραλλαγή Όμικρον, που μας κάνει να αναρωτιόμαστε αν χρειαζόμαστε μια τέταρτη δόση γρήγορα, πριν προχωρήσουμε στο ετήσιο πρόγραμμα εμβολιασμού. Ήδη σήμερα λόγω της Όμικρον η τρίτη δόση χορηγείται στους τρείς μήνες και όχι στους έξι όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί. Και αυτό θα αλλάξει άρδην το τοπίο», είπε ο πανίσχυρος άνδρας της Pfizer.

Ο Μπούρλα εξήγησε ότι «θα έχουμε σίγουρα ένα αποτελεσματικό εμβόλιο κατά της Όμικρον. Το ερώτημα είναι αν θα το χρησιμοποιήσουμε ή όχι. Προχωράμε με μεγάλη ταχύτητα και παρότι δεν έχω δει τα εργαστηριακά δεδομένα αυτή τη στιγμή, με βάση όσα έχουμε ήδη κάνει στο παρελθόν, μπορώ να πω ότι θα έχουμε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο για την Όμικρον μέχρι την προθεσμία που είχαμε θέσει, δηλαδή στα τέλη Μαρτίου. Ωστόσο, δεν μπορώ να απαντήσω στο ερώτημα αν θα το χρειαστούμε από τον Απρίλιο. Είμαστε σίγουροι ότι θα υπάρχει και θα είναι πολύ αποτελεσματικό και ότι θα μπορέσουμε να παράγουμε δισεκατομμύρια δόσεις κατά τη διάρκεια του έτους. Αλλά δεν ξέρω αν θα υπάρξει αυτή η ανάγκη ή άλλες, γιατί βλέπω να εμφανίζονται πολλές άλλες παραλλαγές μετά την Όμικρον…».


“Ο ιός δεν θα φύγει, θα παραμείνει ίσως για μια δεκαετία. Θα είναι ενδημικός και θα έχει την ικανότητα να δημιουργεί παραλλαγές για τις οποίες, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα συνεχίσει να συνυπάρχει με την ανθρωπότητα για τα επόμενα χρόνια” , ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπουρλά.

Ο CEO της φαρμακοβιομηχανίας Pfizer υποστήριξε πως το δεύτερο πράγμα που γνωρίζουμε είναι τα εμβόλια και η φυσική ανοσία δεν διαρκούν πολύ. «Το γνωρίζουμε αυτό με όλες τις παραλλαγές μέχρι στιγμής, και πρόκειται να το μάθουμε και με την Όμικρον: η ανοσολογική απόκριση διαρκεί μερικούς μήνες. Γι’ αυτό έχει ανοίξει ο δρόμος για μια τέταρτη δόση, τουλάχιστον πριν προχωρήσουμε στον τακτικό ετήσιο εμβολιασμό», είπε.

Την ίδια ώρα ο Άλμπερτ Μπουρλά εμφανίζεται αισιόδοξος για το αντιικό χάπι Paxlovid, αν και σημειώνει ότι η παραγωγή θα διαρκέσει πολλούς μήνες.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.