Quantcast
Βούτσης: Η αξιολόγηση έπρεπε να είχε κλείσει από την αρχή του έτους - enikonomia.gr
share

Βούτσης: Η αξιολόγηση έπρεπε να είχε κλείσει από την αρχή του έτους

δημοσιεύτηκε:

«Η αξιολόγηση θα έπρεπε να έχει κλείσει από την αρχή του έτους», επισήμανε σε συνέντευξη του στην Αυγή της Κυριακής ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Όπως ανέφερε η αξιολόγηση έπρεπε να είχε κλείσει από την αρχή του έτους, αυτό ήταν το κανονικό χρονοδιάγραμμα. Η κυβέρνηση στα βασικά ζητήματα (ασφαλιστικό, φορολογικό, “κόκκινα” δάνεια) διαμόρφωσε τις θέσεις της εδώ και καιρό και έχει υποβάλει προτάσεις νόμου (π.χ. αναπτυξιακό νόμο, έρευνα, λαθρεμπορία).

Υπάρχει απαράδεκτη καθυστέρηση επεξεργασίας και συναίνεσης από τους θεσμούς. Η καθυστέρηση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη δυσαρμονία και τη διαφορετική λογική που υπάρχει ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Αν η αξιολόγηση δεν προχωρήσει τάχιστα και σύμφωνα με το γράμμα της συμφωνίας του καλοκαιριού, οι επιπτώσεις μπορεί να είναι πολύ σοβαρές για την πραγματική οικονομία.

Αναφερόμενος στο πλάνο της ελληνικής κυβέρνησης μέχρι το τέλος της κυβερνητικής της θητείας ο κ. Βούτσης ανέφερε: Ο οδικός χάρτης έχει να κάνει τόσο με τη συμφωνία πάνω στην άριστη μέθοδο για την πραγματική απομείωση του χρέους όσο και με τη γρήγορη νομοθέτηση και εφαρμογή των αναπτυξιακών σχεδιασμών για την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας. Ταυτόχρονα με τη συζήτηση για το χρέος θα πρέπει να υπάρξει αναδιαμόρφωση της συμφωνίας σε σχέση με την ελευθερία και το εύρος νομοθέτησης από την ελληνική πλευρά.

Είναι κρίσιμο ζήτημα γιατί έως τώρα υπάρχουν σοβαρές καθυστερήσεις και εμπόδια, τα οποία τίθενται πέραν της συμφωνίας του καλοκαιριού, στη νομοθέτηση είτε του “παραλλήλου προγράμματος” είτε θεμάτων, κυρίως οικονομικών, που μπορούν να δώσουν μια μεγάλη ανάσα εσόδων στην ελληνική οικονομία, ενώ σήμερα οι θεσμοί δεν δέχονται να προϋπολογίζονται.

Αντίθετα, οτιδήποτε έχει σχέση με μέτρα που αγγίζουν έστω και λίγο τους μεγάλους, τα κόβουν, όπως το 1 τοις χιλίοις στις τραπεζικές συναλλαγές, τον ΦΠΑ 0% – 6% – 13% στην ιδιωτική παιδεία, όπου απαίτησαν ή 0% ή 23%, την αύξηση της φορολογίας για τους πολύ πλούσιους στο 55% όπου απαίτησαν να μείνει στο 45%. Όποια νομοθεσία τους πηγαίνεις για να βγαίνουν οι αριθμοί, τη σταματούν και ζητούν μέτρα που να θίγουν τους αδύναμους.

Σε ερώτηση αν θα υπάρξουν εκλογές αναφέρει: Οποιαδήποτε πολιτική εξέλιξη δεν μπορεί παρά να νοείται ως περαιτέρω διεύρυνση των πολιτικών και κοινωνικών συναινέσεων γύρω από το εφαρμοζόμενο πρόγραμμα της κυβέρνησης, και όχι είτε ως αντικατάσταση συγκυβερνώντων κομμάτων είτε ως αναζήτηση τομών μέσω εκλογών ή δημοψηφισμάτων.

Εργαζόμαστε στην κατεύθυνση υλοποίησης του οδικού χάρτη με προοπτική εξάντλησης της τετραετίας. Η κοινωνία κάνει κάθε μέρα τον απολογισμό της, οι πολιτικές δυνάμεις θα τον κάνουν στο τέλος της περιόδου. Αυτή η ισορροπία πρέπει να έχει ένα σταθερό, θετικό, προοδευτικό, μεροληπτικό πρόσημο

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.