Quantcast
Χαρδαλιάς: Αντιμετωπίσαμε 586 πυρκαγιές σε 8 ημέρες - Τι είπε για την Εύβοια και τα εναέρια μέσα - enikonomia.gr
share

Χαρδαλιάς: Αντιμετωπίσαμε 586 πυρκαγιές σε 8 ημέρες – Τι είπε για την Εύβοια και τα εναέρια μέσα

δημοσιεύτηκε:

Για την κριτική και την οργή των κατοίκων της Βόρειας Εύβοιας που κατήγγειλαν ότι υπήρξε καθυστέρηση τις πρώτες ώρες στο να επέμβουν οι δυνάμεις στην καταστροφική πυρκαγιά λόγω του ότι υποβαθμίστηκε το μέτωπο εκεί απάντησε μεταξύ άλλων ο Νίκος Χαρδαλιάς σε ερώτηση που δέχτηκε κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων είπε ότι “αντιμετωπίσαμε 99 πυρκαγιές σε μια ημέρα, άνοιγαν η μία μετά την άλλη και έτρεχε ο κρατικός μηχανισμός να μπορέσει να δώσει λύσεις παντού. Δεν υποβαθμίσαμε καμία πυρκαγιά. Αν δείτε το βράδυ πώς έχει εξελιχθεί η φωτιά με ριπές 6 μποφόρ στην Εύβοια, το πρωί η κατάσταση ήταν εξωπραγματική. Οι επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής ήταν όλες εκεί. Την 1η Αυγούστου για πρώτη φορά στην ιστορία του πυροσβεστικού σώματος έγινε αναστολή παροχής αδειών και στις 2 Αυγούστου δώσαμε εντολή για ανάκληση των αδειών στη λογική ότι μετά τον καύσωνα θα έχουμε ακόμη πιο έντονα φαινόμενα”.
Ο Νίκος Χαρδαλιάς υποστήριξε ότι “κάθε σπίτι που χάνεται και κάθε άνθρωπος που βρίσκεται εκεί και παλεύει για το βιος του και το χάνει για εμάς είναι μια μαχαιριά. Όμως τις πρώτες ώρες αυτό που προείχε είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Δεν υποβαθμίσαμε καμία πυρκαγιά. Ήμασταν εκεί. Όλες οι δυνάμεις ήταν εκεί και ενισχύονταν συνέχεια. Αντιλαμβάνομαι την αγωνία και την ανησυχία των ανθρώπων που έβλεπαν τις φλόγες να έρχονται. Ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη συνθήκη. Όλο το προσωπικό μας διατέθηκε.
Κάποιοι ήταν εκεί για να φυλάνε τους οικισμούς και κάποιοι άλλοι ήταν για να παρακολουθούν τα μέτωπα. Ακούω πολλή κριτική ότι ήταν πυροσβεστικά οχήματα σε οικισμούς όπου έρχονταν οι φλόγες και δεν επενέβαιναν. Όταν η φωτιά έρχεται με θερμικό φορτίο τέτοιο που δεν μπορεί να ανακοπεί μπορεί να οδηγηθεί, να εκτραπεί. Αυτοί που έμεναν πίσω έμεναν για να σώσουν ανθρώπινες ζωές. Δεν είναι πολύ εύκολο”.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας τόνισε ότι “ξεκινήσαμε με 55 οχήματα, έγιναν 75 και τις τελευταίες ημέρες ενισχύθηκαν. Το κύριο μέλημά μας είναι εάν δεν μπορούμε να σταματήσουμε τα μέτωπα, να τα εκτρέψουμε. Σε μια δύσκολη κατάσταση, πρωτόγνωρη για τα πυροσβεστικά δεδομένα κάναμε το καλύτερο δυνατό”.


Αναφερόμενος στην κριτική για τις εκκενώσεις και ότι έτσι έμεναν απροστάτευτες οι περιοχές, ο κ. Χαρδαλιάς απάντησε: “πόσο αυτονόητο θεωρείτε το θέμα των εκκενώσεων; Δηλ. κάτι που εδώ και δύο χρόνια εξασφαλίσαμε και θωρακίσαμε τη χώρα, είναι υπό κριτική… Όταν έχεις μια κατάσταση με ανεξέλεγκτα μέτωπα παντού πρώτο μέλημα είναι η ανθρώπινη ζωή. Δεν μπορεί να ακούγονται ότι ήταν καταστροφικές οι εκκενώσεις για τις κατοικίες. Τα μηνύματα του 112 δίνονται για να προστατευθούν οι ανθρώπινες ζωές. Εγώ είμαι ευγνώμων ακόμη και για τους κατοίκους που με κίνδυνο της ζωής τους έμειναν στο πλευρό των πυροσβεστών και έδωσαν μάχες. Δεν είναι εύκολη αυτή η εξίσωση. Και το 112 είναι παρακαταθήκη θωράκισης της χώρας”.

586 πυρκαγιές σε οκτώ ημέρες – Γιατί δεν έβλεπαν τα εναέρια μέσα
Όπως είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς, σε διάστημα 8 ημερών είχαμε 586 φωτιές, ενώ αναλυτικά παρουσίασε πως λειτούργησαν τα εναέρια μέσα. Ειδικότερα, σημείωσε ότι “από τα 74 εναέρια μέσα για την πυρόσβεση διατίθενται τα 67, καθώς τα υπόλοιπα είναι είτε για συντονισμό, είτε για μεταφορά προσωπικού και υλικού. Από τα 67 τακτικά τα 6 με 7 έχουν συντηρήσεις. Από τα 60 που μένουν τα 20 παραμένουν στις περιφερειακές βάσεις. Έχουμε δηλαδή το ελικόπτερο στην Καβάλα για να αντιμετωπίσουμε μια πιθανή φωτιά στη Δαδιά. Ακόμη και να ρισκάραμε, η απόσταση και μόνο σημαίνει ότι και με τον ανεφοδιασμό θα ήθελε δύο ώρες. Είναι 20 περιφερειακά σε 12 βάσεις για να διαφυλάξουν τις περιοχές αυτές. Από τα 40 που παραμένουν δεν πετούν όλα μαζί, σε κάθε έξοδο πετούν σχεδόν τα μισά και τα υπόλοιπα ανεφοδιάζονται για να πετάξουν μετά. Άρα λέμε ότι 20 από αυτά είναι στον αέρα. Αντιλαμβάνομαι αυτό που ακούγεται, γιατί οι κάτοικοι δεν τα έβλεπαν”.

Πηγή: enikos.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.