share

Χωρίς δουλειά πάνω από 4 χρόνια ένας στους τρεις άνεργους

δημοσιεύτηκε:

Τη δυνατότητα ένταξης μακροχρόνια ανέργων και δη ηλικίας 55-67 ετών σε προγράμματα του ΟΑΕΔ για την απασχόληση τους στο Δημόσιο, τους ΟΤΑ και σε όλες τις επιχειρήσεις του Δημοσίου, προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Εργασίας σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Με τον τρόπο αυτό ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη της συγκεκριμένης ηλικίας ομάδας σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, με την ηγεσία του υπουργείου σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ να έχουν ήδη σχεδιάσει το πρώτο, που αφορά 10.500 μακροχρόνια άνεργους μεγάλης ηλικίας. Άλλωστε, τα στοιχεία που βγήκαν χθες από την ΕΛΣΤΑΤ, για το α’ τρίμηνο του 2017 που δείχνουν ότι ένας στους τρεις άνεργους παραμένει εκτός αγοράς εργασίας για πάνω από 4 χρόνια είναι άκρως ανησυχητικά και ενδεικτικά του ότι αν δεν υπάρξουν συγκεκριμένες δράσεις, η συγκεκριμένη ομάδα ανέργων δεν θα ενταχθεί εύκολα στην αγορά εργασίας. Κάτι που ανέδειξε και η πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ για την απασχόληση στη χώρα μας.

Η τροπολογία δίνει τη δυνατότητα ένταξης, με Κοινή Υπουργική Απόφαση, μακροχρόνια ανέργων εγγεγραμμένων στα μητρώα του ΟΑΕΔ, από 55 έως 67 ετών, σε προγράμματα που καταρτίζονται από τον ΟΑΕΔ, για την απασχόλησή τους στον δημόσιο τομέα, στους ΟΤΑ α΄ και β΄βαθμού, καθώς και στις πάσης φύσεως επιχειρήσεις αυτών, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων. Στόχος της νομοθετικής πρωτοβουλίας του υπουργείου Εργασίας είναι να υπάρξει η απαιτούμενη σαφήνεια ως προς τις συντρέχουσες προϋποθέσεις, ώστε αυτή να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για την απασχόληση ανέργων 55 έως 67 ετών οι οποίοι, κατά τεκμήριο, πολύ δυσκολότερα από άλλες ηλικιακές ομάδες, θα μπορέσουν να βρουν εργασία.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους από τις παραπάνω διατάξεις δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, καθόσον τα εν λόγω προγράμματα υλοποιούνται κατά όμοιο τρόπο από διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας.

Το εν αναμονή πρόγραμμα

Με την τροπολογία δίνεται η δυνατότητα να ανοίξει εντός του επόμενου μήνα, πρόγραμμα 10.500 θέσεων κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ με επιχορηγήσεις σε επιχειρήσεις του δημόσιου τομέα ή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για ανέργους 55 ετών και άνω. Το κόστος του προγράμματος εκτιμάται σε 60 εκατ. ευρώ με τα οποία θα επιχορηγηθούν επιχειρήσεις των ΟΤΑ αλλά και υπηρεσίες άλλων δημοσίων φορέων προκειμένου να προχωρήσουν στην πρόσληψη 10.500 μακροχρόνια ανέργων, ηλικίας 55-67 ετών.

Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα:

-θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους κατά την ημερομηνία καταγγελίας της σύμβασης εργασίας

-και να μην έχουν υπερβεί το 67ο έτος της ηλικίας τους κατά την ίδια ημερομηνία.

Η απασχόληση των 10.500 ατόμων θα γίνει με οκτάμηνες κα δωδεκάμηνες συμβάσεις, με μισθό μέχρι 600 ευρώ και θα παρέχεται πλήρη ασφαλιστική κάλυψη.

Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, πάνω από 4 έτη εκτός εργασίας βρίσκεται ένας στους 3 άνεργους, με την μακοχρόνια ανεργία να αποδεικνύεται το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα στην ελληνική αγορά εργασίας. Παρά την υποχώρηση που καταγράφει το ποσοστό ανεργίας το α’ τρίμηνο του 2017, στο 23,3% από 23,6% που ήταν το δ’ τρίμηνο του 2016 και 24,9% το αντίστοιχο τρίμηνο της περσινής χρονιάς, τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ κάθε άλλο παρά καθησυχαστικά είναι. Επτά στους 10 άνεργους ή 779.200 άτομα σε σύνολο 1.114.715 άνεργους, είναι εκτός αγοράς εργασίας τουλάχιστον 12 μήνες (μακροχρόνια άνεργοι). Μάλιστα, το 33,1% του συνόλου, δηλαδή 369,4 χιλιάδες άτομα είναι μακροχρόνια άνεργοι και βρίσκονται χωρίς δουλειά πάνω από τέσσερα έτη, ενώ το 17,4% ή 194,4 χιλιάδες άτομα ψάχνουν μάταια για δουλειά από 24 – 47 μήνες.

Οι νέοι παραμένουν τα μεγαλύτερα θύματα της ανεργίας με το ποσοστό στην ηλικιακή ομάδα 15 – 19 ετών να ανέρχεται στο 60,2%, ενώ στους 20 – 24 ετών είναι 45%. Μεγάλη είναι βέβαια η ανεργία και στις ηλικίες 45 – 64 καθώς το ποσοστό ανέρχεται σε 18,8% ενώ στο 12,1% είναι αναφορικά με τις ηλικίες άνω των 65 ετών.

Πηγή: Εuro2day.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.