Quantcast
Χωρίς Μέσα Μαζικής Μεταφοράς σήμερα η Αττική—Απεργούν οι εργαζόμενοι - enikonomia.gr
share

Χωρίς Μέσα Μαζικής Μεταφοράς σήμερα η Αττική—Απεργούν οι εργαζόμενοι

δημοσιεύτηκε:

“Χειρόφρενο” τραβούν σήμερα, Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2022 το  Μετρό, το Τραμ, ο Ηλεκτρικός, τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ λόγω της 24ης απεργίας που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αττικής.

Αυτό γίνεται μετά την απεργία που προκήρυξε το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ΕΚΑ σε έκτακτη συνεδρίασή του ενόψει της ψήφισης του σχεδίου νόμου για τις ΔΕΚΟ στη Βουλή. Η απεργία που έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία και τρόλεϊ  θα κριθεί στα δικαστήρια, καθώς η διοίκηση της ΟΣΥ ΑΕ  αλλά και η ΣΤΑ.ΣΥ προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη. Η διοίκηση της «Οδικές Συγκοινωνίες ΑΕ» ζητεί να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία που κήρυξαν τα σωματεία εργαζομένων, συμμετέχοντας στην απεργία που εξήγγειλε το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση  του σωματείου εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ

Ενώ η κοινωνία βιώνει, καθημερινά, τις συνέπειες της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, με τις δραματικές αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, η Κυβέρνηση προωθεί τα σχέδιά της για την ιδιωτικοποίηση της Ε.Υ.Δ.Α.Π. και των εταιρειών Αστικών Συγκοινωνιών, όπως ο Ο.Α.Σ.Α., η ΣΤΑ.ΣΥ. και η Ο.Σ.Υ., αδιαφορώντας για τις συνέπειες από την κερδοσκοπική ασυδοσία που θα υπάρξουν για το μέγιστο αγαθό, το νερό και τις Αστικές Συγκοινωνίες.

Το νομοσχέδιο, που βρίσκεται στη Βουλή και υλοποιεί αυτόν το σχεδιασμό, για να διευκολύνει τις ιδιωτικοποιήσεις, προβλέπει και σειρά ρυθμίσεων, οι οποίες οδηγούν σε διάλυση τις εργασιακές σχέσεις, δημιουργούν εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων μέσα στον ίδιο εργασιακό χώρο και υπονομεύουν περισσότερο τον ρόλο των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Συγκεκριμένα, οι νεοπροσληφθέντες εργαζόμενοι εξαιρούνται από τις Επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και διευκολύνεται η απόλυσή τους, ακόμα και εάν έχουν προσληφθεί ως αορίστου χρόνου. Επίσης, για πρώτη φορά, προβλέπεται η ύπαρξη σε αυτές τις εταιρείες «νοικιαζόμενων» εργαζόμενων.

Παράλληλα, σε ένα κρεσέντο παλαιοκομματισμού και εξυπηρέτησης πελατειακών σχέσεων με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο:

α) περιορίζεται ο ρόλος του ΑΣΕΠ στις προσλήψεις προσωπικού

β) ενισχύονται οι προμήθειες σε απευθείας αναθέσεις και

γ) ανοίγει η πόρτα προσλήψεων ακριβοπληρωμένων «golden boys», καθώς δίνεται η δυνατότητα προσλήψεων για θέσεις Γενικών Διευθυντών και Διευθυντών, υπονομεύοντας την υπηρεσιακή εξέλιξη του υπάρχοντος προσωπικού

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.