Quantcast
CNBC: Η νίκη ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει τις πιθανότητες χρεοκοπίας μετά τις εκλογές - enikonomia.gr
share

CNBC: Η νίκη ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει τις πιθανότητες χρεοκοπίας μετά τις εκλογές

δημοσιεύτηκε:

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει τις πιθανότητες χρεοκοπίας μετά τις εκλογές της Κυριακής σχολιάζει σε σημερινό του δημοσίευμα το CNBC, με τους αναλυτές να υποστηρίζουν ότι η αβεβαιότητα σε ότι αφορά τις εξελίξεις, το ενδεχόμενο ενός Grexit και τον αντίκτυπο που αυτό θα έχει σε Ελλάδα και Ευρώπη δημιουργεί νευρικότητα στις αγορές.

«Μια περίοδος αβεβαιότητας και αυξημένης νευρικότητας στις αγορές φαίνεται τώρα πιθανή», ανέφερε σε σημείωμά του ο οικονομολόγος της Capital Economics, Jonathan Loynes. Όπως αναφέρει στο CNBC, η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ «εν τέλει αυξάνει το ρίσκο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη», συμπληρώνοντας πως «τα ρίσκα για αναζωπύρωση της κρίσης της ευρωζώνης έχουν αυξηθεί σημαντικά».

Οι αγορές είχαν προεξοφλήσει μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, όχι όμως με τόσο μεγάλη διαφορά έναντι της ΝΔ. «Το εκλογικό αποτέλεσμα αυξάνει τον κίνδυνο η Ελλάδα να χρεοκοπήσει και να πυροδοτήσει sell-off σε επενδύσεις ρίσκου στις αγορές σήμερα», όπως εκτιμά ο Ryosuke Kaneko της Mizuho.

Οι ασιατικές μετοχές κατέγραφαν σημαντική πτώση στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, ωστόσο αργότερα ανέκτησαν αρκετό από το χαμένο τους έδαφος και αυτήν την ώρα εμφανίζουν ήπιες μεταβολές. Εν τω μεταξύ, τα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της Wall Street δείχνουν νευρικό άνοιγμα.

«Κανένας δεν γνωρίζει πως θα εξελιχθούν τα πράγματα», αναφέρει ο Tim Cordon της ING. Και παρότι οι αναλυτές συμφωνούν πως η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει τον κίνδυνο της πιθανότητας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, διαφωνούν ως προς το ποιες μπορεί να είναι οι πιθανές επιπτώσεις.

Ο Jonathan Loynes εκτιμά ότι το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις σε άλλες χώρες και ενδεχομένως να οδηγήσει σε άνοδο άλλων αντιμνημονιακών και αντιευρωπαϊκών κομμάτων στην ευρωζώνη.

Οι επόμενες κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Η Ελλάδα χρωστά περισσότερα από 350 δισ. δολάρια σε κυβερνητικούς θεσμούς και επενδυτές. Η χώρα έχει να αντιμετωπίσει επίσης την λήξη ομολόγου 3,5 δισ. ευρώ τον Ιούλιο και ενός ακόμα 3 δισ. τον Αύγουστο. Μέλη του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν στο CNBC ότι η προτεραιότητα του κόμματος είναι να εξασφαλίσει μια δραματική χαλάρωση στους όρους αποπληρωμής.

Εν τω μεταξύ, υπάρχει μια θεμελιώδης αντίφαση στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, αφού από τη μια το κόμμα τάσσεται κατά του προγράμματος λιτότητας και από την άλλη θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.