Quantcast
«Crash Test» κυβέρνησης - Γ. Στουρνάρα - enikonomia.gr
share

«Crash Test» κυβέρνησης – Γ. Στουρνάρα

δημοσιεύτηκε:

Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα

 

Στο ναδίρ βρίσκονται από χθες οι σχέσεις του κυβερνώντος κόμματος με τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας, Γιάννη Στουρνάρα.

Το έναυσμα έδωσε η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, που επέστρεψε ως «απαράδεκτη» την έκθεση της ΤτΕ για την νομισματική πολιτική της χώρας, συνοδεύοντας την κίνησή της από σφοδρή επίθεση κατά του Γιάννη Στουρνάρα.

Από το βήμα του προεδρείου της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους, που συνεδρίαζε εκείνη την ώρα, η Πρόεδρος της Βουλής κατηγόρησε τον κεντρικό τραπεζίτη για “ωμή παρέμβαση” στο έργο της Επιτροπής, αφού «έσπευσε στα κλεφτά, με αντιθεσμική κίνηση να στείλει την έκθεση σήμερα (σ.σ. χθες) στις 10:40 και την ώρα που η Επιτροπή Αλήθειας παρουσίαζε τα πρώτα της συμπεράσματα».

Πρόσθεσε δε, πως η παρούσα Βουλή δεν παραλαμβάνει στικάκια, αφήνοντας σαφείς αιχμές για …άλλους που είχαν στικάκια στα χέρια και τα συρτάρια τους, και παραπέμποντας εμμέσως στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

«Ο κ.Στουρνάρας έχει συμπράξει στην οικονομική πολιτική, έχει συμπράξει στην μνημονιακή πολιτική και έχει παραβιάσει τις υποχρεώσεις του, όταν επιχείρησε ωμή παρέμβαση κατά τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και παρεμβαίνει σήμερα, επιχειρώντας αντιδημοκρατικά να δημιουργήσει τετελεσμένα και να αποτρέψει την ουσιαστική διεκδίκηση της διαγραφής του χρέους», είπε, καταγγέλλοντας τον κ.Στουρνάρα ότι παρεμβαίνει σε μία κρίσιμη στιγμή για την διαπραγμάτευση, παίρνοντας θέση υπέρ της άμεσης υπογραφής συμφωνίας.

«Προβαίνει σε μία σειρά από κρίσεις και διατυπώσεις, οι οποίες αναντίρρητα επηρεάζουν αυτά που τεκταίνονται», είπε, αναφερόμενη σε αποσπάσματα της έκθεσης περί επιστροφής της χώρας σε ‘κύκλο ύφεσης’ και όχι μόνο.

 

Κυβέρνηση και κόμμα

Το θέμα όμως δεν σταμάτησε εκεί. Θέση στο όλο ζήτημα φέρεται να πήρε και ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, καλώντας ουσιαστικά τον Γιάννη Στουρνάρα να περιοριστεί στις αρμοδιότητές του.

Σύμφωνα με ανάρτηση στο Twitter του δημοσιογράφου Πολ Μέισον, ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού μίλησε στο Channel 4 για το θέμα, στέλνοντας το μήνυμα πως «ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης πρέπει να μείνει στις αρμοδιότητες και την ουδετερότητά του».

Για την υπόθεση ρωτήθηκε και ο Γιάνης Βαρουφάκης, που έσπευσε να μιλήσει για την παράδοση της ανεξαρτησίας των Κεντρικών Τραπεζών στην Ευρώπη.

«Η κυβέρνησή μας τη σέβεται απολύτως, αλλά η ανεξαρτησία έχει δύο πλευρές: οι πολιτικοί δεν παρεμβαίνουν στο έργο των κεντρικών τραπεζών και οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν παρεμβαίνουν στο έργο των πολιτικών», είπε, εκφράζοντας την ελπίδα του όλες οι πλευρές να σεβαστούν αυτή την αρχή.

Επίθεση στον Γιάννη Στουρνάρα εξαπέλυσε και ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας σε ανακοίνωσή του ότι με την έκθεση για τη νομισματική πολιτική, ο Διοικητής της ΤτΕ «ξεπερνά τα όρια της θεσμικής του ιδιότητας, αλλά προσπαθεί να συμβάλει στη δημιουργία ενός ασφυκτικού πλαισίου στις κινήσεις και τα διαπραγματευτικά περιθώρια της ελληνικής κυβέρνησης».

Συμπληρώνουν δε, στην Κουμουνδούρου ότι «είναι απορίας άξιον πώς συμβαίνει αυτό, όταν υποτίθεται ότι ρόλος της ΤτΕ είναι η διασφάλιση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος».

Ξεχωριστή δήλωση για το θέμα έκανε ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Καλύβης, κατηγορώντας τον κ.Στουρνάρα ότι συνεχίζει να σκέφτεται περισσότερο σαν υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου και να υπερασπίζεται μία πολιτική που κατέστρεψε την χώρα και την κοινωνία και αποδοκιμάστηκε από τον λαό.

«Τα υπογραφόμενα από τον ίδιο συμπεράσματα της ενδιάμεσης έκθεσης για την νομισματική πολιτική, δίνουν την εντύπωση ότι συνδράμει και ο ίδιος σε μια προσπάθεια που αναπτύσσεται διεθνώς και στη χώρα μας να τρομοκρατηθεί ο ελληνικός λαός και να πιεστεί η κυβέρνηση να υπογράψει άρον-άρον μια συμφωνία, ανεξάρτητα από το περιεχόμενό της, στο όνομα του να αντιμετωπιστούν τα χειρότερα», είπε, υποστηρίζοντας στον αντίποδα ότι «τα χειρότερα έχουν ήδη επισυμβεί κατά την διάρκεια της προηγούμενης πενταετίας και με την δική του συνδρομή».

Κάλεσε μάλιστα τον κεντρικό τραπεζίτη να ασχοληθεί περισσότερο με τα προβλήματα του τραπεζικού συστήματος και με τις «πολιτικής σκοπιμότητας» -όπως τις χαρακτήρισε- κινήσεις της ΕΚΤ ενάντια στη χώρα μας.

 

Εξηγήσεις και στο βάθος …μήνυση

Να κληθεί άμεσα στη Βουλή ο Γιάννης Στουρνάρας προκειμένου να δώσει εξηγήσεις όχι μόνο για το περιεχόμενο της έκθεσης, αλλά και για την υπόθεση της Siemens και του εξωδικαστικού συμβιβασμού, πρότεινε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος, πηγαίνοντας τη συζήτηση ένα βήμα παραπέρα.

Τέλος, μήνυση κατά του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας προαναγγέλλει στην ουσία με ανακοίνωσή της κατά του Γιάννη Στουρνάρα, η Ραχήλ Μακρή.

Κατηγορώντας τον ότι προωθεί το Grexit και πως η θέση του μπορεί να θεωρηθεί ότι εντάσσεται στο σύνολο εκβιαστικών πιέσεων προς την ελληνική κυβέρνηση να αποδεχθεί μία κοινωνικά και οικονομικά επαίσχυντη πρόταση, η κ.Μακρή αναμένεται να ζητήσει από τις εισαγγελικές αρχές να διερευνήσουν την ύπαρξη ενδεχόμενου δόλου εκ μέρους του στο σύνολο των δηλώσεών του, που «διακυβεύουν την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και υποκινούν άμεσα ή έμμεσα του πολίτες σε πράξεις πανικού», όπως σημειώνεται στην ανακοίνωσή της.

Πηγή: real.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.