Quantcast
Cyber Greece 2021: Το τεράστιο άλμα της Ελλάδας προς την ψηφιακή εποχή – Τα συμπεράσματα του συνεδρίου - enikonomia.gr
share

Cyber Greece 2021: Το τεράστιο άλμα της Ελλάδας προς την ψηφιακή εποχή – Τα συμπεράσματα του συνεδρίου

δημοσιεύτηκε:

Τα συμπεράσματα του Συνεδρίου Cyber Greece 2021, όπου συζητήθηκε και αναλύθηκε διεξοδικά το roadmap για την επίτευξη των στόχων DESI – 2030 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Του ΘΑΝΟΥ ΜΩΡΙΑΤΗ

Ένα πολλά υποσχόμενο αύριο, σε μια εκσυγχρονισμένη καθημερινότητα, όπου ο πολίτης θα εξυπηρετείται με ασφάλεια, είχαν τη δυνατότητα να συζητήσουν και να οραματιστούν οι συμμετέχοντες στο πλαίσιο του Συνεδρίου Cyber Greece 2021 με κεντρικό θέμα «Το τεράστιο άλμα της Ελλάδας προς την ψηφιακή εποχή».

Χαρακτηριστικά, όπως ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, στη συνομιλία που είχε με τον εκδότη και διευθυντή της Realnews Νίκο Χατζηνικολάου, οι Έλληνες πολίτες μπορούν να προσβλέπουν έως το τέλος του 2021 στο άυλο συναινετικό διαζύγιο, καθώς και στις μεταβιβάσεις ακινήτων, στην ίδρυση ατομικής επιχείρησης, στην πιστοποιημένη δεξιότητα σε στρατευμένους νέους κατά τη διάρκεια της θητείας τους, αλλά και στη μετατροπή των συντάξεων σε ψηφιακή μορφή, σε ένα εντελώς ψηφιακό περιβάλλον, χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης είπε ότι «έως το τέλος του έτους θα ανακοινώσουμε το άυλο συναινετικό διαζύγιο. Στις αγοραπωλησίες ακινήτων, θα δημιουργήσουμε ένα σύστημα όπου όλα θα γίνονται στον συμβολαιογράφο, ενώ, γι’ αυτό που λέμε “γεγονότα της ζωής μας”, μέχρι το καλοκαίρι του 2022 θα έχει καλυφθεί το μεγαλύτερο κομμάτι της απόστασης».

Αίσθηση προκαλεί το ότι οι ψηφιακές συναλλαγές των πολιτών έφτασαν το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς τα 150 εκατομμύρια, από τα 8,8 εκατομμύρια που καταγράφηκαν για όλο το 2018. Η πρόβλεψη του κ. Πιερρακάκη είναι ότι φέτος οι επισκέψεις θα ξεπεράσουν τα 300 εκατομμύρια, καθιστώντας το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ως «υπουργείο καθημερινότητας και πρώτης γραμμής».

Ο κ. Πιερρακάκης επεσήμανε ότι, για να έχουν ευκολότερη πρόσβαση οι περισσότεροι πολίτες, το πρώτο που πρέπει να κάνει το σύστημα είναι να σχεδιάζεται όσο πιο απλά γίνεται, ενώ ταυτόχρονα έθιξε και το ζήτημα της εκπαίδευσης των ψηφιακών δεξιοτήτων με στοχευμένα προγράμματα, ανάλογα με το επίπεδο γνώσεων του καθένα ξεχωριστά. Μάλιστα, ανέφερε πως, σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, καταρτίζεται ένα πρόγραμμα ώστε οι στρατεύσιμοι να αποκτούν ψηφιακές δεξιότητες κατά τη διάρκεια της θητείας τους. «Χρειαζόμαστε ψηφιακές δεξιότητες για όλους», υπογράμμισε ο υπουργός.

Η κυβέρνηση φέρνει ένα καινούργιο θεσμικό πλαίσιο και υπάρχει και η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. «Η αλλαγή έρχεται, απλά πρέπει να είμαστε παρόντες στον σχεδιασμό της», προσέθεσε και υπογράμμισε ότι ξεκινά η μείωση του τέλους κινητής τηλεφωνίας, που θα απαλλάξει από τις «πλάτες» των πολιτών 68 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά το θέμα της σταθερής τηλεφωνίας, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης μίλησε για την ανάγκη εκσυγχρονισμού του δικτύου, που σήμερα βασίζεται κυρίως στον χαλκό και έχει φτάσει στα όριά του, ενώ προσέθεσε ότι «περνώντας στην οπτική ίνα, θα έχουμε γρήγορες ταχύτητες». Αναφερόμενος στο 5G, έκανε λόγο για τη μεγάλη αλλαγή που έρχεται κυρίως μέσα από τις εφαρμογές, όπως, για παράδειγμα, αυτόνομη οδήγηση και ρομποτική χειρουργική από απόσταση. Το ψηφιακό μέλλον και η τεχνολογική άνθηση της χώρας απασχόλησαν το σύνολο των ομιλητών της ημερίδας, ανάμεσά τους κορυφαία πολιτικά στελέχη, εκπρόσωποι της αγοράς, Έλληνες και ξένοι ειδικοί και αναλυτές.

Η εθνική στρατηγική, ο κομβικός ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης, οι σύνθετες προκλήσεις, το ανθρώπινο κεφάλαιο, χρηματοοικονομικές και τεχνολογικές λύσεις, η αναβάθμιση των κρίσιμων υποδομών και η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο ήταν τα θέματα που εξετάστηκαν στην ημερίδα, η οποία τελούσε υπό την αιγίδα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η κλιματική κρίση και η ανθεκτικότητα αποτελούν τους βασικούς άξονες της πολιτικής στρατηγικής των επόμενων ετών.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας μίλησε για την αναπτυξιακή διάσταση του ψηφιακού μετασχηματισμού και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται πλέον στο οικοσύστημα της καινοτομίας. Επεσήμανε τη σημασία του να υπάρχει η δυνατότητα για ελληνικές επιχειρήσεις να μπορούν να πουλήσουν τα προϊόντα τους σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ σημείωσε ότι το υπουργείο αναζητεί πολύ ενεργά τρόπους για να δώσει κίνητρα για την ίδρυση νεοφυών επιχειρήσεων στην περιφέρεια της χώρας.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.