Quantcast
Δανειστές: Ευχάριστη έκπληξη η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας - enikonomia.gr
share

Δανειστές: Ευχάριστη έκπληξη η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας

δημοσιεύτηκε:

Nέα Υόρκη, του Θανάση Τσίτσα

Θετικό μήνυμα για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της, έστειλαν οι εκπρόσωποι και των τεσσάρων δανειστών που πήραν μέρος στο 17ο Ετήσιο Capital Link Invest in Greece Forum, που διεξάγεται στη Νέα Υόρκη.

Απευθυνόμενοι σε ένα ακροατήριο δεκάδων ξένων funds και τραπεζιτών στα πλαίσια του ετήσιου επενδυτικού φόρουμ για την Ελλάδα που διοργάνωσε χθες η Capital Link Invest in Greece Forum στο Metropolitan Club στη Νέα Υόρκη, οι εκπρόσωποι των δανειστών, Ντέκλαν Κοστέλο της Κομισιόν, Νίκολα Τζιαμαρόλι του ESM, Ράσμους Ρέφερ της EKT και η Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ, εμφανίστηκαν θετικοί για την μέχρι τώρα πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα, αν και ξεκαθάρισαν ότι παραμένουν ακόμα σημαντικές ανοιχτές προκλήσεις.

Διαβεβαίωσαν, όμως, το ακροατήριο πως παραμένουν αισιόδοξοι ότι τα όποια προβλήματα θα καταστεί δυνατόν να επιλυθούν και πως αναμένουν ότι με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, που θα ξεκινήσει στα μέσα Ιανουαρίου, θα ανοίξει η συζήτηση και για το ζήτημα της διευθέτησης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου τόνισε από την πλευρά της ότι ακόμη και αν οι ελληνικές αρχές κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο, το χρέος δεν μπορεί να καταστεί βιώσιμο, εκτός εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρήσει σε ελάφρυνσή του.

Η κ. Βελκουλέσκου είπε ότι το Ταμείο έχει στηρίξει ενεργά την Ελλάδα με τεχνική βοήθεια. «Ελπίζουμε», τόνισε, «ότι θα είναι σε θέση να συνεχίσει».

Σε ερώτηση του realfm 97,8 να σχολιάσει τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα για τον αρνητικό ρόλο του Ταμείου στις διαπραγματεύσεις η κ.Βελκουλέσκου απέφυγε διακριτικά να απαντήσει, επισημαίνοντας όμως ότι προκειμένου το ΔΝΤ να συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα , η Ελλάδα «πρέπει να αντιμετωπίσει ένα αριθμό προκλήσεων», τονίζοντας ότι πρόσθετες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό απαιτούνται, προκειμένου να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα.

Συμπλήρωσε δε, ότι η αδύναμη δημοσιονομική θέση της Ελλάδος αποτελεί πρόκληση για την οικονομική πολιτική. Η ίδια υποστήριξε ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση σε μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν το επίπεδο του ανταγωνισμού, διευκολύνοντας την είσοδο στην αγορά νέων επιχειρήσεων.

O εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ντέκλαν Κοστέλο είπε ότι «το θέμα δεν είναι αν θα γίνει η αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει» .Οι αποφάσεις ανακοίνωσε ότι θα ληφθούν τον ερχόμενο Φεβρουάριο, αφού πρώτα όμως ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, την οποία υπολογίζουν να ολοκληρώσουν στο τέλος Ιανουαρίου.

Ο κ.Κοστέλο είπε ότι πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις, αλλά οι προοπτικές είναι αρκετά καλές. «Έχουμε εκπλαγεί ευχάριστα ότι η ελληνική οικονομία αποδείχθηκε περισσότερο ανθεκτική απ ότι αναμέναμε», σημείωσε κ. Κοστέλο.

Ο εκπρόσωπος του ΕSM, Νίκολα Τζιαμαρόλι, ερωτηθείς μεταξύ άλλων, για το ελληνικό πολιτικό τοπίο, σημείωσε ότι «δεν μπορώ να κάνω υποθέσεις για το πως θα είναι το πολιτικό τοπίο το επόμενο διάστημα, αυτό όμως που βλέπω τώρα είναι ότι η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη να υλοποιήσει το πρόγραμμα. Το να περάσει τους νόμους δεν είναι εύκολο. Το γεγονός όμως ότι κέρδισαν δύο εκλογικές αναμετρήσεις είναι μια δυνατή πολιτική εντολή. Το εκλογικό σώμα γνώριζε τι ψήφιζε».

Πηγή: Real.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.