Quantcast
Δεδομένη η παράταση στην υποβολή αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες παρά τις διαφωνίες των δανειστών - enikonomia.gr
share

Δεδομένη η παράταση στην υποβολή αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες παρά τις διαφωνίες των δανειστών

δημοσιεύτηκε:

Σε ένα σκληρό bras de fer ανάμεσα στo ΥΠΕΝ και στους θεσμούς έχει μετατραπεί η παράταση υποβολής αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες, με τους δανειστές να επιχειρούν να βάλουν φρένο στην αλλαγή της καταληκτικής ημερομηνίας.

Πάντως, στην πρώτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας με τον αν. υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο, τα πράγματα ήταν αρκετά αισιόδοξα, αφού από κοινού παραδέχτηκαν πως το σύνολο των πολιτών δεν έχει ανταποκριθεί όπως αναμενόταν και αυτό ενδεχομένως να δημιουργήσει επιπρόσθετα προβλήματα.

Ενα ακόμη βασικό επιχείρημα που κατέθεσε το ΥΠΕΝ, ήταν οι Ελληνες του εξωτερικού στους οποίους η προθεσμία εκπνέει στις 2 Ιουλίου, με αποτέλεσμα το σύστημα να παραμένει ανοιχτό μέχρι εκείνη την ημερομηνία.

Πράγμα που σημαίνει πως ως εκείνο το διάστημα δεν αλλάζει κάτι, αντιθέτως μάλιστα μπορεί να λειτουργήσει παραγωγικά και για τους Ελληνες του εσωτερικού. Ωστόσο, η πολιτική που ακολουθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν επιτρέπει την επίσημη ανακοίνωση της παράτασης άμεσα και αυτό γιατί υπάρχει ο φόβος να αφήσουν για την τελευταία στιγμή οι πολίτες την υποβολή των αντιρρήσεων.

Παράλληλα, διαπιστώθηκε πως είναι αρκετά μειωμένος και ο αριθμός των αγροτών που έχουν τρέξει να υποβάλουν τις ενστάσεις τους για τα αγροτεμάχια που έχουν μέσα σε δασική έκταση.

Αν και επίσημα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει ζητήσει παράταση, ουσιαστικά είναι κάτι το οποίο επιθυμεί, καθώς ο αριθμός που αντιστοιχεί στους παραπάνω αγρότες φτάνει μόλις το 20%.

Σημαντικό ρόλο στη σκληρή διαπραγμάτευση που συνεχίζεται ανάμεσα σε θεσμούς και ΥΠΕΝ έπαιξαν και οι πιέσεις των επιστημονικών φορέων οι οποίοι ζητούν έντονα την επιμήκυνση του χρόνου υποβολής αντιρρήσεων, ως τη μοναδική λύση για να ολοκληρωθεί σωστά και χωρίς βεβιασμένες κινήσεις η ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Ως εκ τούτου, η παράταση πέραν της 12ης Ιουνίου θεωρείται δεδομένη και το μόνο που απομένει να διασαφηνιστεί είναι η ακριβής της διάρκεια, κάτι το οποίο αναμένεται να γίνει γνωστό με σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.