Quantcast
Δεν είναι και τόσο γενναιόδωρο τελικά το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα - enikonomia.gr
share

Δεν είναι και τόσο γενναιόδωρο τελικά το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα

δημοσιεύτηκε:

«Το συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα έχει αποτελέσει σημείο τριβής μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και των διεθνών πιστωτών της χώρας. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει υποσχεθεί πως δεν θα υπάρξουν περαιτέρω περικοπές στο σύστημα, ενώ οι πιστωτές της Ελλάδας υποστηρίζουν πως ίσως είναι απαραίτητο κάτι τέτοιο προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι η κυβέρνηση μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς της», αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal που αναλύει το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα και φέρει τον τίτλο: «Το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα δεν είναι και τόσο γενναιόδωρο τελικά».

Το πρώτο σημείο προς εξέταση για τον συντάκτη της Wall Street Journal, είναι το ποσοστό του ΑΕΠ που δαπανά η Ελλάδα για τις συντάξεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται, πρόκειται για το υψηλότερο στην Ευρωζώνη.

Στην συνέχεια, όμως, εξηγείται πως αυτό οφείλεται εν μέρει στην κατάρρευση του ελληνικού ΑΕΠ κατά την διάρκεια της κρίσης και πως μία σύγκριση του ποσοστού αυτού με το δυνητικό ΑΕΠ της χώρας θα έφερνε την χώρα και πάλι ψηλά, όμως κοντά στον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Μάλιστα, σημειώνεται πως αν προσαρμόσει κανείς στα στοιχεία τον υψηλό αριθμό ηλικιωμένων στην Ελλάδα, τότε η χώρα μας βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ. Μεταξύ των συμπερασμάτων που παρατίθενται στο δημοσίευμα, είναι πως η Ελλάδα θα πρέπει να απλοποιήσει το συνταξιοδοτικό της σύστημα.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.