Quantcast
Der Spiegel: Η δύσκολη σχέση επιστήμης και οικονομίας στην Ελλάδα - enikonomia.gr
share

Der Spiegel: Η δύσκολη σχέση επιστήμης και οικονομίας στην Ελλάδα

δημοσιεύτηκε:

To περιοδικό Der Spiegel φιλοξενεί στο νέο τεύχος του συνέντευξη με τον ελληνικής καταγωγής επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών, Αλέξανδρο Κρητικό.

Στο επίκεντρο της συνέντευξης βρίσκεται το θέμα της έρευνας και της καινοτομίας στην Ελλάδα.

Ο Αλ. Κρητικός θεωρεί ότι η ελληνική κυβέρνηση θέτει πολλούς γραφειοκρατικούς φραγμούς στη σύγχρονη έρευνα, ενώ παράλληλα διάκειται μάλλον εχθρικώς απέναντι στις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

«Η Ελλάδα βρίθει καλά εκπαιδευμένων ανθρώπων που απέχουν πολύ από το μέσο όρο, για παράδειγμα στον τομέα της πληροφορικής. Ωστόσο επειδή δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τις γνώσεις τους μέσα στο ελληνικό οικονομικό μοντέλο αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα. Πρέπει να δοθεί σε αυτούς τους ανθρώπους ένα κίνητρο για να μείνουν στη χώρα».

 

 

O ελληνικής καταγωγής οικονομολόγος εκτιμά ότι το πρόβλημα έγκειται στο ότι παραδοσιακά ο ελληνικός πολιτικός κόσμος δεν ενθαρρύνει την έρευνα που αποσκοπεί στην ανάπτυξη νέων πεδίων και εφαρμογών.

«Όταν ένας Έλληνας επιστήμονας θέλει να κατοχυρώσει μια πατέντα, το κάνει στο εξωτερικό».

Όπως αναφέρει ο Αλ. Κρητικός αναφορικά με τη σχέση έρευνας-πολιτικής-οικονομίας, η νυν ελληνική κυβέρνηση βλέπει με σκεπτικισμό την ιδιωτική οικονομία και έχει ένα «επιχειρηματικό πρότυπο το οποίο είναι πολύ αρνητικό».

Ως χαρακτηριστικό αναφέρει το παράδειγμα των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων που μέχρι στιμγής η ελληνική κυβέρνηση δεν φαίνεται να παίρνει στα σοβαρά.

«Αντ´ αυτού ένα μέρος του ΣΥΡΙΖΑ ονειρεύεται ακόμη κρατικοποιήσεις και μια οικονομία κεντρικού σχεδιασμού».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.