Quantcast
Deutsche Bank: Δύο σενάρια με έξι εκδοχές για την Ελλάδα μετά το δημοψήφισμα - enikonomia.gr
share

Deutsche Bank: Δύο σενάρια με έξι εκδοχές για την Ελλάδα μετά το δημοψήφισμα

δημοσιεύτηκε:

Αναλυτές από τη Deutsche Bank έχουν φτιάξει ένα «οδικό χάρτη» με δύο πιθανά σενάρια που απορρέουν είτε με υπερίσχυση του «Ναι» είτε του «’Οχι» στο δημοψήφισμα της Ελλάδας.

 

Σενάριο πρώτο: Νίκη του «’Οχι»

Πρώτη εκδοχή: Οι δανειστές προσφέρουν στην Ελλάδα ένα πολύ πιο ήπιο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

Δεύτερη εκδοχή: Η Ελλάδα χρεοκοπεί αλλά παραμένει στη ζώνη του ευρώ χάρη στην άμεση ανακεφαλοποίηση των ελληνικών τραπεζών από τους εταίρους στην ζώνη του ευρώ με την ελληνική κυβέρνηση να χρησιμοποιεί μόνο εγχώριους πόρους για τις δημοσιονομικές ανάγκες της χώρας.

Τρίτη εκδοχή: Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή το κλείσιμο των τραπεζών θα οδηγήσει σε «πτώση» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και αντικατάστασής της από μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας η οποία θα έλεθει σε συμφωνία με τους δανειστές.

Τέταρτη εκδοχή: Πιθανό Grexit χωρίς όμως να κυμαίνεται σε υψηλό ποσοστό όπως οι προηγούμενες εκδοχές.

 

Σενάριο 2: Νίκη του «Ναι»

Πρώτη εκδοχή: Πολιτικό αδιέξοδο και Grexit. Με ένα «Ναι» η πιθανότητες Grexit θα μειωθούν σημαντικά αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα είναι αμελητέες καθώς υπάρχει πλέον έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ Αθήνας και θεσμών. Επίσης αναφέρεται στο άρθρο πως μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει στην εξουσία αλλά να μην επιτευχθεί συμφωνία είτε είναι πιθανό να παραιτηθεί αλλά η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά από εκλογές να μην μπορεί να έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Δεύτερη εκδοχή: Μια βραχυπρόθεσμη συμφωνία χρηματοδότησης μέσω ενός περισσότερου ισορροπημένου τρίτου προγράμματος είναι πιθανό να επιτευχθεί. Η συγκεκριμένη εκδοχή θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω διάφορων διαδρομών αλλά η πιο πιθανή αφορά στον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

 Παρακολουθήστε όλες τις εξελίξεις από το Liveblog του Enikonomia.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.