Quantcast
Deutsche Welle: «Γερμανοελληνική άνοιξη» - enikonomia.gr
share

Deutsche Welle: «Γερμανοελληνική άνοιξη»

δημοσιεύτηκε:

Για «γερμανοελληνική άνοιξη» κάνει λόγο το σχόλιο της Deutsche Welle.

Όπως επισημαίνεται, «όποιος πιστεύει ότι η ΕΕ είναι απλά ένα γραφειοκρατικό τέρας και τίποτα άλλο, προφανώς δεν ενδιαφέρεται και για τη μοίρα της Ελλάδας.

Όποιος θεωρεί το ενιαίο νόμισμα ένα αμάρτημα της νομισματικής πολιτικής, παρακαλά για την οριστική κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας. Και ελπίζει ότι μια τέτοια κατάρρευση θα συμπαρέσυρε στον Καιάδα και το ευρώ. Έτσι βλέπουν τα πράγματα οι κυνικοί, οι εγωιστές, οι εθνικιστές.

Η μοίρα του ευρωπαϊκού εγχειρήματος όμως είναι στενότερα συνδεδεμένη με το μέλλον της Ελλάδας από όσο πιστεύουν πολλοί. Αν τα πράγματα δεν ήταν έτσι, οι έκτακτες σύνοδοι κορυφής στις Βρυξέλλες θα είχαν καταργηθεί προ πολλού.

Οι παίκτες στο ευρωπαϊκό πόκερ ξέρουν ότι στη χειρότερη περίπτωση θα έχαναν όλοι μαζί. Η χρεοκοπία της Ελλάδας θα σήμαινε απώλειες πιστώσεων ύψους δισεκατομμυρίων. Γι αυτό και η Άνγκελα Μέρκελ κάνει καλά που τείνει το χέρι της στον Αλέξη Τσίπρα. Εννοείται ότι ισχύει και το αντίστροφο.

Αν τα φαινόμενα δεν απατούν, η συνάντηση στο Βερολίνο έδειξε ότι και οι δύο πλευρές έχουν καλή θέληση.

Η Γερμανίδα καγκελλάριος ξέρει ότι η κυβέρνηση στην Αθήνα χρειάζεται χρόνο και αέρα για να πάρει ανάσα.

Και ο Έλληνας πρωθυπουργός ξέρει ότι η οικονομική και πολιτική δύναμη της Γερμανίας είναι το αποφασιστικό ατού για το μέλλον της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης.

Αν η επίγνωση αυτή οδηγήσει και τις δύο πλευρές στο να σταματήσουν να παίζουν με σημαδεμένα χαρτιά, τότε το ευρωπαϊκό εγχείρημα θα έχει μέλλον.

Ορθά ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι θα πρέπει να ξεπεραστούν τα στερεότυπα. Αν και καμιά φορά και τα στερεότυπα βοηθούν, για παράδειγμα αυτό για τη μόνιμη καλοκαιρία στην Ελλάδα.

Έφερε την άνοιξη στο Βερολίνο, είπε χθες χαριτολογώντας. Κι αυτό το κλίμα, πρόσθεσε, καλό θα ήταν να διατηρηθεί και στις σχέσεις των δύο χωρών. Ας τους το ευχηθούμε!», σημειώνει κλείνοντας ο σχολιαστής Μαρσέλ Φυρστενάου.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.