Quantcast
Διάσκεψη για Μέλλον της Ευρώπης: Οι προτεραιότητες των Ευρωπαίων πολιτών για το αύριο - enikonomia.gr
share

Διάσκεψη για Μέλλον της Ευρώπης: Οι προτεραιότητες των Ευρωπαίων πολιτών για το αύριο

δημοσιεύτηκε:

Μέσα στο 2021 και συγκεκριμένα τον Απρίλιο, εγκαινιάστηκε μια πρωτόγνωρη, ανοιχτή διαδικασία με τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μέσα από τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, πολίτες από κάθε γωνιά της Ένωσης συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση των προτεραιοτήτων της ΕΕ για την επόμενη μέρα.

Οι συνεισφορές των πολιτών συλλέγονται και τροφοδοτούν τις διαβουλεύσεις με ευρωβουλευτές, εθνικούς βουλευτές, εκπροσώπους της ΕΕ και εθνικών κυβερνήσεων, ενώ τα θεσμικά όργανα της ΕΕ έχουν δεσμευτεί ότι θα μετασχηματίσουν τις προτεραιότητες που θα διαμορφωθούν σε πολιτικές, αναλόγως με τις αρμοδιότητές τους.

Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης – Η συνάντηση της δεύτερης ομάδας πολιτών στη Φλωρεντία

Η Διάσκεψη εξελίσσεται σε έναν πρωτοποριακό μηχανισμό ανατροφοδότησης με μια πολύγλωσση ψηφιακή πλατφόρμα, όπου οι πολίτες μοιράζονται ιδέες και υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις συμβολές τους οι οποίες συλλέγονται, αναλύονται, ελέγχονται και δημοσιεύονται.

Διοργανώνονται αποκεντρωμένες, διαδικτυακές, προσωπικές και υβριδικές εκδηλώσεις σε ολόκληρη την Ένωση. Οι Ομάδες Ευρωπαίων Πολιτών, που συμμετέχουν στις συναντήσεις στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης αποτελούνται από τυχαία επιλεγμένους πολίτες όλων των κρατών μελών με αντιπροσωπευτικότητα ως προς το φύλο, την προέλευση κ.ά, ενώ το 1/3 των συμμετεχόντων είναι νέοι κάτω των 25.

Οι ομάδες συζητούν τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί στην πλατφόρμα σε θεματικές όπως η οικονομία, η δημοκρατία, η κλιματική αλλαγή και ο ρόλος της ΕΕ. Οι ολομέλειες της Διάσκεψης, διασφαλίζουν ότι οι συστάσεις των εθνικών ομάδων και των ομάδων των ευρωπαίων πολιτών, χωρισμένες θεματικά, συζητούνται χωρίς να είναι προκαθορισμένο το αποτέλεσμα και χωρίς να περιορίζεται το πεδίο τους σε προκαθορισμένους τομείς πολιτικής.

Έχουν πραγματοποιηθεί ήδη συναντήσεις των Ομάδων Πολιτών διαδικτυακά, αλλά και στο Στρασβούργο και τη Φλωρεντία και αναμένονται κι άλλες το 2022 σε διαφορετικές πόλεις ανά την Ευρώπη. Η επόμενη Ολομέλεια της Διάσκεψης θα πραγματοποιηθεί στο Στρασβούργο στις 21-22 Ιανουαρίου.

 

Πηγή: enikos.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.