Quantcast
Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης: Ολοκληρώθηκε η συνάντηση πολιτών στη Φλωρεντία - enikonomia.gr
share

Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης: Ολοκληρώθηκε η συνάντηση πολιτών στη Φλωρεντία

δημοσιεύτηκε:

Μέσα σε κλίμα θερμό και με έντονη την αίσθηση της ενότητας και της συνεργασίας, ολοκληρώθηκε στη Φλωρεντία η συνάντηση της δεύτερης ομάδας Ευρωπαίων πολιτών στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης.

Aποστολή στη Φλωρεντία: Ελένη Καραμήτσου

Πολίτες από κάθε γωνία της Γηραιάς Ηπείρου έφθασαν στην ιταλική πόλη και συγκεκριμένα στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο στο Φιέζολε, όπου φιλοξενήθηκε η διοργάνωση.

Έπειτα από δύο ημέρες σκληρής δουλειάς, οι συμμετέχοντες που είχαν χωριστεί σε υπο-ομάδες συνεργάστηκαν, έκαναν διάλογο, αντάλλαξαν απόψεις, διαφώνησαν, κατέθεσαν προβληματισμούς και συνέταξαν τις συστάσεις τους, τις οποίες έφεραν στην κυριακάτικη ολομέλεια, και τρίτη ημέρα της εκδήλωσης, για ψήφιση.

Η διαδικασία που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής ήταν φορτισμένη συναισθηματικά και έντονη για τους περισσότερους, οι οποίοι έλαβαν μέρος. Άλλωστε, γι’ αυτό συμμετείχαν, με την προσδοκία και την ελπίδα να ακουστεί η φωνή τους και να έχουν ενεργή συμμετοχή στη διαμόρφωση ενός καλύτερου αύριο για τον κάθε πολίτη στην Ευρώπη.

Βαθιά επιθυμία όλων όσοι έδωσαν το “παρών” στη συνάντηση αυτή, είτε με φυσική παρουσία είτε διαδικτυακά, είναι να διαμορφωθεί μία Ευρώπη δημοκρατική και ασφαλής για τον κάθε πολίτη της, χωρίς διακρίσεις, μία Ευρώπη για όλους.

Συμμετέχουσα, απευθυνόμενη στην ολομέλεια, τόνισε ότι “σε 80 μέρες χρησιμοποιήσαμε πολλές λέξεις και τελικά καταλήξαμε στις: γνώση, πληροφορία, αντιπαράθεση, επίγνωση, αίσθηση του ανήκειν, αίσθημα και ευγνωμοσύνη”. Λέξεις βαρύνουσας σημασίας, που αντικατοπτρίζουν τη θέληση αλλά και την ευθύνη όλων ώστε αυτή η διοργάνωση να γίνει το εφαλτήριο μίας ευρωπαϊκής αλλαγής.

Η Βαλέρια από την Ιταλία επεσήμανε ότι υπήρξε μεγάλη συμμετοχή και όλοι το ένιωσαν σαν την κλιμάκωση μίας διαδικασίας στην οποία τελικά φάνηκε ότι στους Ευρωπαίους πολίτες αρέσει να συνεργάζονται, σαν να είναι μέλη μιας ομάδας, σαν να ανήκουν σε ένα κράτος.

Οι περισσότεροι σημείωσαν ότι ήταν ένα τριήμερο σκληρής δουλειάς, στο οποίο μπορεί να υπήρξαν διαφορές που αφορούσαν και στην ηλικία και στην εθνικότητα, αλλά υπήρξε διάθεση και θέληση όλα αυτά να ξεπεραστούν και να βρεθεί ένας κοινός δρόμος ώστε να διαμορφωθεί ένα καλύτερο μέλλον για την Ευρώπη και τον κάθε πολίτη της.

Το μήνυμα που απηύθυναν οι περισσότεροι ήταν ένα: συμμετοχή. Η συνάντηση αυτή των Ευρωπαίων πολιτών στο πλαίσιο της Διάσκεψης αποτέλεσε ένα κάλεσμα στους λοιπούς Ευρωπαίους να συμμετέχουν ενεργά αλλά και να δώσουν τη δική τους μάχη για το αύριο, ώστε να διαμορφωθεί μία Ευρώπη όπως ακριβώς την οραματίζονται, την προσδοκούν και την επιθυμούν όλοι.

Η συνάντηση ξεκίνησε την Παρασκευή, οπότε έγινε η έναρξη των εργασιών με το καλωσόρισμα και την επεξήγηση της διαδικασίας. Αμέσως μετά οι πολίτες έπιασαν δουλειά, με τις υπο-ομάδες που σχηματίστηκαν να επικεντρώνονται σε καίρια ζητήματα που απασχολούν το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι: Ευρωπαϊκή Δημοκρατία, αξίες και δικαιώματα, κράτος δικαίου, ασφάλεια.

Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης αποτελεί μοναδική και επίκαιρη ευκαιρία για τους Ευρωπαίους πολίτες να συζητήσουν τις προκλήσεις της Ευρώπης και τις προτεραιότητές της.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν δεσμευθεί να ακούσουν τους Ευρωπαίους και, σύμφωνα με τις αρμοδιότητές τους, να δώσουν συνέχεια στις συστάσεις που διατυπώνονται. Είναι η πρώτη φορά που ο πολίτης έχει φωνή και μπορεί να έχει ενεργή συμμετοχή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και να διαμορφώσει με αυτόν τον τρόπο το μέλλον της Ευρώπης.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.