Quantcast
«Διχασμένο» το ΤΧΣ για την Εθνική Τράπεζα - enikonomia.gr
share

«Διχασμένο» το ΤΧΣ για την Εθνική Τράπεζα

δημοσιεύτηκε:

Σε δύο εκ διαμέτρου αντίθετες γραμμές κινείται η διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας όσον αφορά στη διαδικασία που θα ακολουθήσει στο καυτό ζήτημα διοικητικής κρίσης που ανέκυψε στον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας και σήμερα αναμένεται να συγκληθεί εκ νέου το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου, χωρίς να αποκλείεται η επανέναρξη της διαδικασίας για αναζήτηση προέδρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες στους κόλπους του Γενικού Συμβουλίου, το οποίο συνεδρίασε χθες, επικράτησαν δύο διαφορετικές απόψεις.

Η πλέον σκληρή επιμένει στην παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΤΕ Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, ενώ η πιο ήπια υποστηρίζει την εξομάλυνση της κρίσης μέσω της απόσυρσης τόσο του Παναγιώτη Θωμόπουλου, όσο και του Δημήτρη Τσιτσιράγκου.

Με βάση τις ίδιες πηγές, σκληρή στάση κράτησαν τα ξένα στελέχη -μέσω τηλεδιάσκεψης- που μετέχουν στο Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ, ενώ οι Έλληνες (σ.σ. αν όχι όλοι, η πλειοψηφία) κράτησαν πιο ήπιους τόνους, στηρίζοντας την άποψη της σταδιακής εκτόνωσης της κρίσης με αμοιβαίες υποχωρήσεις και συμβιβασμούς.

Τα δύο σενάρια

Με δεδομένη την ένταση της κατάστασης, μολονότι χθες, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Γενικού Συμβουλίου, συνεχίσθηκαν οι διαβουλεύσεις μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών, η σημερινή συνεδρίαση του ΤΧΣ καλείται να βγάλει απόφαση. Πηγές με γνώση του θέματος αναφέρουν ότι τα σενάρια που εξετάζονται είναι δύο.

Πρώτον, να επικρατήσει η σκληρή άποψη που ζητά την παραίτηση του CEO και ενδεχομένως και άλλων μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΤΕ και εφόσον αυτό δεν επιτευχθεί, τη σύγκληση της γενικής συνέλευσης των μετόχων της τράπεζας.

Δεύτερον, να βρεθεί η μέση οδός και η κατάσταση να εξομαλυνθεί, χωρίς να υπάρξουν παραιτήσεις μελών του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής παρά μόνο η απόσυρση του Παναγιώτη Θωμόπουλου (σ.σ. ο κ. Θωμόπουλος έχει ψηφισθεί για τη θέση του προέδρου από το Δ.Σ. της ΕΤΕ) από την προεδρία, αλλά και η απόσυρση της πρότασης του ΤΧΣ για την τοποθέτηση του Δημήτρη Τσιτσιράγκου στο τιμόνι της Εθνικής.

«Δεν παραιτούμαι»…

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης κλήθηκε χθες στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και δέχθηκε πιέσεις να παραιτηθεί. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Φραγκιαδάκης υπερασπίσθηκε την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας όσον αφορά την επιλογή του Παναγιώτη Θωμόπουλου και τόνισε πως ακολουθήθηκαν μέχρι κεραίας οι κανόνες που προβλέπονται από τον κανονισμό.

Βέβαια, τα μέλη του ΤΧΣ επέμεναν στη δύναμη που διαθέτει το Ταμείο καθώς είναι ο βασικός μέτοχος της Εθνικής και ελέγχει ποσοστό 40,4%.

ΤτΕ

Από την πλευρά του εποπτικού οργάνου, της Τράπεζας της Ελλάδος, εκπέμπεται σταθερά το μήνυμα ότι η κατάσταση πρέπει να εξομαλυνθεί και να μην οδηγηθεί στα άκρα, προκειμένου να διατηρηθεί η ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος.

Πηγή: Euro2day.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.