Quantcast
Die Welt: Οι ΗΠΑ φοβούνται μια δεύτερη Lehman - enikonomia.gr
share

Die Welt: Οι ΗΠΑ φοβούνται μια δεύτερη Lehman

δημοσιεύτηκε:

Σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύεται στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, «οι ΗΠΑ δεν θεωρούν ότι η παγκόσμια οικονομία είναι σήμερα αρκετά ισχυρή και σταθερή ώστε να αντέξει ένα “σεισμό” αυτού του μεγέθους που μπορεί να προκαλέσει η χρεοκοπία της Ελλάδας ή η αποχώρησή της από την ευρωζώνη».

Για τον λόγο αυτό, ακόμη και ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα έχει επικοινωνήσει πολλάκις με την Ανγκελα Μέρκελ, ζητώντας της να υπάρξει συμφωνία με την Αθήνα, ενώ ανάλογες κινήσεις έχει κάνει και ο υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι ΗΠΑ επιθυμούν το ΔΝΤ να παραμείνει τμήμα της βοήθειας προς την Ελλάδα, ακόμη και στο πλαίσιο ενός τρίτου προγράμματος που φαίνεται πως συζητείται.

Σε αυτό δε συμφωνούν και με το Βερολίνο, το οποίο διαμηνύει ότι είναι πρόθυμο να πληρώσει (εφόσον υπάρξει συμφωνία) μόνο με την προϋπόθεση ότι το ΔΝΤ δεν θα αποχωρήσει, όπως φαίνεται να ζητά η ελληνική κυβέρνηση.

Βεβαίως, κάτι τέτοιο προϋποθέτει ότι αφενός θα ξεπεραστούν οι διαφωνίες ανάμεσα στους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ, καθώς οι προτεραιότητες που θέτουν για την Ελλάδα είναι διαφορετικές, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να πειστούν άλλοι μέτοχοι του διεθνούς οργανισμού, όπως είναι η Βραζιλία, που εξαρχής δεν είδαν με καλό μάτι τη βοήθεια προς την Ελλάδα και δεν επιθυμούν ένα τρίτο πακέτο.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.