Quantcast
Die Welt: Τα «καυτά» σημεία που η Bundestag μπορεί να μην ψηφίσει - enikonomia.gr
share

Die Welt: Τα «καυτά» σημεία που η Bundestag μπορεί να μην ψηφίσει

δημοσιεύτηκε:

Σήμερα, το Κοινοβούλιο αποφασίζει για την γερμανική συμμετοχή στο τρίτο πακέτο της ελληνικής διάσωσης. Μεγάλα ερωτήματα είναι στην ημερήσια διάταξη. Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, οι βουλευτές δεν μπορούν να έχουν λόγο αναφέρει η Die Welt

Ειδικότερα στο άρθρο αναφέρεται πως  ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (CDU) έστειλε μια μακροσκελή επιστολή που έχει στείλει τους βουλευτές της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την ψηφοφορία σχετικά με τη συνεισφορά της Γερμανίας στο τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα. Πολλά από αυτά που ο Υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε, είναι γνωστά. Κάποιοι όμως θα πρέπει να ελέγχουν προσεκτικά τους βουλευτές.

Για παράδειγμα, εξήγησε ο υπουργός στην επιστολή του: «Για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, είναι σημαντικό ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) με ειδική εμπειρογνωμοσύνη της σε κρίσεις δημόσιου χρέους να συνεχίσει να συμμετέχει στο τρίτο πακέτο διάσωσης». Επίσης, επισημαίνει ότι το Ταμείο, δεδομένου του υψηλού ποσοστού δημοσίου χρέους της Ελλάδα αναμένει ελάφρυνση του χρέους.

«Ως εκ τούτου, μπορεί μετά την πρώτη αναθεώρηση του προγράμματος και σε σχέση με τη συμμετοχή του ΔΝΤ για να συζητήσει περαιτέρω μειώσεις για τις διαδικασίες για την επιστροφή των δανείων βοήθειας με τη μορφή παράτασης των προθεσμιών λήξης και την επέκταση των περιόδων χάριτος», γράφει ο Σόιμπλε. «Οι πιθανές περαιτέρω παραχωρήσεις μέσω επιμήκυνσης μπορεί να μην είναι ένα κούρεμα.»

Τι Σόιμπλε κρύβει τους βουλευτές, αλλά ρητά, στην επικαιροποιημένη ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους (DSA) του ΔΝΤ επισημαίνει: Το ΔΝΤ θέλει την ελάφρυνση του χρέους. Σε περίπτωση που αρνούνται οι Ευρωπαίοι, κυρίως Γερμανοί, από αυτή την απαίτηση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απειλεί με έξοδο από το βοηθητικό πρόγραμμα.


Το μέγεθος του προγράμματος

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι το μέγεθος του τρίτου προγράμματος ενίσχυσης ανέρχεται σε 86 δις ευρώ συν 6 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποίησεις.

Το μερίδιο της Γερμανίας από τα 86 δις ευρώ θα είναι σε ένα ποσοστό λίγο κάτω από το 27% του ταμείου διάσωσης ESM δηλαδή λίγο πάνω από 23 δις ευρώ.

Υπό την προϋπόθεση ότι συμμετέχει το ΔΝΤ. Και συμμετέχει σε ένα σημαντικό όγκο. Αλλά δεδομένου ότι δεν ξέρετε ότι, το ποσό αυτό θα μπορούσε, επομένως, να είναι στη χειρότερη περίπτωση στα 23 δισ. ευρώ.

«Στην πραγματικότητα, ο ESM χρειάζεται τώρα μια απόφαση αποθεματικού από τα κράτη μέλη, προκειμένου να γεφυρωθεί με την ενδεχόμενη απόσυρση του ΔΝΤ από τις ενισχύσεις», λέει ένας ανώτερος διαπραγματευτής στις Βρυξέλλες.

Ως εκ τούτου, οι ευρωβουλευτές δεν ξέρουν τελικά, για ποιο ποσό θα ψηφίσουν.

Το κούρεμα

Πιθανή η ελάφρυνση του χρέους δεν θα πρέπει να είναι ένα κούρεμα, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών. Το ΔΝΤ έγραψε στην ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους της: «Η δραματική επιδείνωση της βιωσιμότητας του χρέους απαιτεί την ελάφρυνση του χρέους, σε βαθμό που θα μπορούσε να πάει πολύ πιο πέρα από ό, τι στο παρελθόν ήταν προγραμματισμένη – και ό, τι έχει ανακοινωθεί από τον ESM».

Η επιχειρηματολογία του Σόιμπλε και οι απαιτήσεις του ΔΝΤ δεν ταιριάζουν. Αν κανένας από τους δύο δεν αλλάξει τρόπο σκέψης το ΔΝΤ δεν μπορεί να συμμετέχει στο τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.

Πού είναι η γραμμή μεταξύ των αποδεκτών και μη αποδεκτών για την ελάφρυνση του χρέους ο κ. Σόιμπλε, δεν αναφέρει στην επιστολή του.

Ως εκ τούτου, οι βουλευτές, θα χορηγούν νέες ενισχύσεις χωρίς να γνωρίζουν το σύνολό τους…

 

Η συμμετοχή του ΔΝΤ

Η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι απαραίτητη. Αλλωστε και η καγκελάριος επιμένει – τουλάχιστον μέχρι τώρα – για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στη νέα ενίσχυση. Αλλά τι θα συμβεί αν δεν συμφωνήσουν; Στη συνέχεια, το ταμείο θα αποχωρήσει και οι Ευρωπαίοι θα δοκιμάσουν να σώσουν την Αθήνα μόνοι τους.

Επειδή είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τι θα γίνει το φθινόπωρο στην Ελλάδα, επειδή η Γερμανία και το ΔΝΤ δεν συμφωνούν σχετικά με το ύψος του κουρέματος.

Οι ευρωβουλευτές ως εκ τούτου δεν γνωρίζουν με επαρκή ακρίβεια τι αξίζει η υπόσχεση της συμμετοχής του ΔΝΤ…

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.