Quantcast
Die Welt: Θα καταδικαστούν οι Ισπανοί εθελοντές στην Ελλάδα; - enikonomia.gr
share

Die Welt: Θα καταδικαστούν οι Ισπανοί εθελοντές στην Ελλάδα;

δημοσιεύτηκε:

Υπό τον τίτλο «Οι διωκόμενοι ήρωες» η Die Welt αναφέρεται σήμερα εκτενώς στην υπόθεση των τριών Ισπανών πυροσβεστών, που ενώ είχαν έρθει εθελοντικά στην Ελλάδα για να συνδράμουν τις επιχειρήσεις διάσωσης προσφύγων στο Αιγαίο, βρέθηκαν κατηγορούμενοι για «απόπειρα ένοπλης διακίνησης ανθρώπων».


Η εφημερίδα περιγράφει αναλυτικά τα όσα διαδραματίστηκαν από την ημέρα που πάτησαν για πρώτη φορά το πόδι τους στη Λέσβο «σαν ήρωες», τις πρώτες επιχειρήσεις διάσωσης μέχρι και την ημέρα της σύλληψής τους λίγες εβδομάδες αργότερα και την αποφυλάκισή τους έναντι χρηματικής εγγύησης.

«Νόμιζα ότι μας δουλεύουν», θυμάται ένας εκ των τριών. Η Welt διερωτάται: «Γιατί συνελήφθησαν οι τρεις που προφανώς δεν ανταποκρίνονται στην εικόνα ενός διακινητή; Μήπως η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορούσε να παραδεχτεί τη δική της αποτυχία; Ο Μπλάνκο (σσ. ένας εκ των τριών Ισπανών ) είναι βέβαιος: ‘Αναλάβαμε τη δουλειά της ακτοφυλακής. Οι αρχές ήθελαν να κρύψουν τις αδυναμίες τους’.

Οι τρεις θα ήθελαν να συνεχίσουν (να σώζουν ζωές στην Ελλάδα), ωστόσο η Ισπανίδα δικηγόρος τους Πάουλα Σμιντ Πόρας τους το απαγόρευσε. Αυτό που θέλει να πετύχει είναι να αναθεωρηθεί η ευρωπαϊκή οδηγία, την οποία επικαλείται η ελληνική κυβέρνηση.

Στόχος είναι να μην διώκονται ποινικά εθελοντές, οι οποίοι για ανθρωπιστικούς λόγους διευκολύνουν πρόσφυγες να περάσουν παρανόμως σύνορα.

Ακόμη κι αν αλλάξει η οδηγία όμως δεν πρόκειται να ισχύσει αναδρομικά για τους τρεις και γι΄ αυτό ελπίζουν με την υποβολή αναφοράς να εντείνουν τις πιέσεις σε τέτοιο βαθμό που η Ελλάδα να μην προχωρήσει στην καταδίκη τους».



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.