Quantcast
Die Zeit: «Το πρόβλημα δεν είναι τα χρέη του χθες αλλά τα χρέη του αύριο!» - enikonomia.gr
share

Die Zeit: «Το πρόβλημα δεν είναι τα χρέη του χθες αλλά τα χρέη του αύριο!»

δημοσιεύτηκε:

Το σχόλιο της εβδομαδιαίας εφημερίδας Die Zeit και του Μίχαελ Τούμαν επικεντρώνεται σε ένα ενδεχόμενο κούρεμα του ελληνικού χρέους:

«Πολλοί υποστηρίζουν πως ένα κούρεμα του χρέους θα έλυνε το θέμα. Στην πραγματικότητα η Ελλάδα δεν μπορεί να πληρώσει πίσω τα χρέη της. Αυτό θα πρέπει να το δουν και η Άγκελα Μέρκελ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Όμως, ένα κούρεμα χρέους δεν λύνει το βασικό πρόβλημα σε καμία περίπτωση.Το πρόβλημα δεν είναι τα χρέη του χθες αλλά τα χρέη του αύριο!

Έτσι όπως έχει διαμορφώσει η Ελλάδα το ασφαλιστικό της σύστημα, το κοινωνικό της σύστημα, τα υπουργεία, τον στρατό και έχει οργανωθεί πάνω στο πελατειακό σύστημα, είναι ένα κράτος το οποίο μόνο χρέη παράγει».

Στην ίδια εφημερίδα δημοσιεύεται άρθρο του Κώστα Βαξεβάνη με τον τίτλο «Έτσι αποτυγχάνει η Ευρώπη».

«Η κρίση στην Ευρώπη προκλήθηκε από την απόφαση των κυβερνήσεων τα χρέη των τραπεζών να μετατραπούν σε κρατικά χρέη. Παρόλο που οι κανόνες τους συστήματος των αγορών προβλέπουν ότι επιχειρήσεις που έχουν χρεοκοπήσει θα πρέπει να διακόψουν τις δραστηριότητές τους, μας παρουσιάστηκε ένα νέο στερεότυπο ‘ότι οι τράπεζες είναι πολύ μεγάλες για να αποτύχουν’.

Σε αυτά τα στερεότυπα οφείλεται ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να βγει από την κρίση, διότι πρέπει να πληρώσουμε για τα λάθη, την υπεροψία και την απληστία των τραπεζών».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.