Quantcast
Διευκρινίσεις για την καταβολή επιδομάτων αναπηρίας και ανασφάλιστων υπερηλίκων - enikonomia.gr
share

Διευκρινίσεις για την καταβολή επιδομάτων αναπηρίας και ανασφάλιστων υπερηλίκων

δημοσιεύτηκε:

Διευκρινίσεις για την καταβολή επιδομάτων σε άτομα με βαριές αναπηρίες και ανασφάλιστους υπερήλικες, που έχουν οφειλές στα ταμεία, δίνει διευκρινιστική εγκύκλιος της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώς Φωτίουκαι του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιου Πετρόπουλου, η οποία αναρτήθηκε στη «Διαύγεια».

Μετά από σχετικά ερωτήματα πολιτών με βαριές αναπηρίες και ποσοστό 67% και άνω, καθώς και ανασφάλιστων υπερηλίκων, αναφορικά με την καταβολή των σχετικών επιδομάτων, σε περιπτώσεις ύπαρξης οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία, η εγκύκλιος σημειώνει τα εξής:

Ανασφάλιστα και έμμεσα ασφαλισμένα άτομα με βαριές αναπηρίες και ποσοστό 67% και άνω εντάσσονται στο πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης βαριάς αναπηρίας, βάσει της υπ’ αρ. Γ4α/Φ.225/161/15-02-1989 Κοινή Υπουργική Απόφαση «ενοποίηση προγραμμάτων οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με ειδικές ανάγκες» (ΦΕΚ 108 Β).

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 της υπ’ αριθ. 2070235-7915-0022-1989 ΚΥΑ «Αύξηση οικονομικής ενίσχυσης ανασφάλιστων ή έμμεσα ασφαλισμένων ατόμων με βαριές αναπηρίες» (ΦΕΚ 700/Β΄), στο συγκεκριμένο πρόγραμμα εντάσσονται και άμεσα ασφαλισμένα άτομα με βαριές αναπηρίες που δεν έχουν τις ασφαλιστικές προϋποθέσεις για σύνταξη από τον ασφαλιστικό φορέα τους.

Παράλληλα, στην εγκύκλιο αποσαφηνίζεται ότι ως έλλειψη ασφαλιστικών προϋποθέσεων θεωρείται -εκτός της μη συμπλήρωσης του απαιτούμενου ορίου ηλικίας και του χρόνου ασφάλισης- και η τυχόν ύπαρξη οφειλής από ασφαλιστικές εισφορές του ασφαλισμένου προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

Όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο, στους ανασφάλιστους υπερήλικες και σε αυτούς που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης καταβάλλεται από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων, εφόσον οι δικαιούχοι πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

– Έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους.

– Δεν λαμβάνουν ή δεν δικαιούνται να λάβουν σύνταξη από το εξωτερικό ή οποιαδήποτε ασφαλιστική ή προνοιακή παροχή από την Ελλάδα μεγαλύτερη από το πλήρες ποσό του μηνιαίου επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων, ανερχόμενο σήμερα στο ποσό των 360 ευρώ. Ως έλλειψη ασφαλιστικών προϋποθέσεων για σύνταξη στην προκειμένη περίπτωση θεωρείται η μη συμπλήρωση του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης, καθώς και η τυχόν ύπαρξη οφειλής από ασφαλιστικές εισφορές του ασφαλισμένου προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.