Quantcast
Δημήτρης Παπανώτας: Εκτός ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη «θύελλα» για τις δηλώσεις του - Η πρώτη αντίδρασή του - enikonomia.gr
share

Δημήτρης Παπανώτας: Εκτός ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη «θύελλα» για τις δηλώσεις του – Η πρώτη αντίδρασή του

δημοσιεύτηκε:

Εκτός ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ τίθεται ο Δημήτρης Παπανώτας μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκλήθηκε από τις δηλώσεις του για την κακοποίηση των γυναικών.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης με ανάρτησή του στο Twitter, «με λύπη αναγκάζομαι να εξαιρέσω από το Ευρωψηφοδέλτιο τον Δημήτρη Παπανώτα. Γνωρίζω ότι εξέδωσε διορθωτική ανακοίνωση, όμως το θέμα στο οποίο αναφέρθηκε είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και δεν χωρεί συζήτηση. Ιδίως για το κόμμα που έχει προμετωπίδα του τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα».

Ο Στέφανος Κασσελάκης έγραψε επίσης ότι “σέβομαι απόλυτα τις αποφάσεις των μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ που -για πρώτη φορά, με δική μου δέσμευση- επέλεξαν οι ίδιοι τους υποψήφιους ευρωβουλευτές μας. Όμως υπάρχουν περιπτώσεις που ο Πρόεδρος πρέπει να παρέμβει για να μη «φορτώσει» ευθύνες αλλού νίπτοντας τας χείρας του. Ειδικά επειδή οι γυναίκες, δυστυχώς, ακόμη υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις, ανισότητες και έμφυλη βία.

Η πρώτη αντίδραση Παπανώτα: «Τους είπα να παραιτηθώ και μου είπαν όχι»

Λίγο αργότερα, ήρθε η πρώτη αντίδραση του Δημήτρη Παπανώτα για την αποπομπή του από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είναι μια μεγάλη νίκη του Άδωνι Γεωργιάδη, της Νέας Δημοκρατίας, της Νέας Αριστεράς και του ΠΑΣΟΚ σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ. Τους δίνω τα συγχαρητήριά μου για τον ρηχό τρόπο σκέψης που αντιμετώπισαν το ζήτημα και ειλικρινά λυπάμαι.

Χαίρομαι από την άλλη πλευρά γιατί όταν μπεις σε έναν στίβο να δώσεις ένα αγώνα και οι συνθήκες δεν είναι οι πρέπουσες καλό είναι να το μαθαίνεις πολύ νωρίς. Εγώ είχα μιλήσει από χθες με υψηλά ιστάμενους του κόμματος και τους είπα “αν δεν έχετε τα κότσια να αντιμετωπίσετε τις επιθέσεις που σίγουρα θα δεχθώ, τότε να παραιτηθώ”. Μου είπαν όχι Δημήτρη μου είμαστε δίπλα σου και στο πλευρό σου», είπε ο Δημήτρης Παπανώτας.

«Για τους συνυποψηφίους μου είπα ότι είναι όλοι άξιοι και δεν έχει σημασία ποιον θα ψηφίσω αλλά σημασία έχει να αλλάξουμε την νεοφιλελεύθερη πολιτική σε Ευρώπη και Ελλάδα και να την κάνουμε προοδευτική. Πρόκειται για προσβολή όχι μόνο στο πρόσωπό μου αλλά και σε όσους με 30 βαθμούς δεν πήγαν στην παραλία και ήρθαν να ψηφίσουν για την ανάδειξη των υποψηφίων του κόμματος», ανέφερε μετά την αποπομπή του.

«Καλή συνέχεια του εύχομαι και του Στέφανου Κασσελάκη. Θέλω να του θυμίσω ότι ήμουν ο πρώτος που τον στήριξε από το πρώτο βίντεο που ανέβασε. Δεν έχει σημασία αυτό», είπε ο δημοσιογράφος.

Ο κ. Παπανώτας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι τον απέπεμψαν εξαιτίας της Μαρίας Μπεκατώρου. «Δεν νομίζω ότι είναι δεοντολογική συμπεριφορά μεταξύ συνυποψηφίων.  Καταφέρνουν να αλλάξουν την ατζέντα όταν ο κόσμος πεινά και δεν μπορεί να πάει στο σούπερ μάρκετ…», συμπλήρωσε ο Δημήτρης Παπανώτας.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι συνεδριάζει το Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα Παπανώτα και ότι στο τραπέζι υπήρχε το ενδεχόμενο αποπομπής του. Από χθες πάντως, είχαν προκληθεί έντονες αντιδράσεις εναντίον του όχι μόνο από στελέχη άλλων κομμάτων, αλλά και εντός ΣΥΡΙΖΑ, «αδειάζοντας» τον μέχρι πρότινος υποψήφιο Ευρωβουλευτή.

Για το θέμα τοποθετήθηκαν ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά, αλλά και ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος σε ανάρτησή του έγραφε ότι ο κ. Παπανώτας «δεν μπορεί να είναι υποψήφιος» στις ευρωεκλογές και ότι ελπίζει «απλά χωρίς φασαρίες να τον αποσύρουν και να πάμε παρακάτω».

Ο ίδιος ο Δημήτρης Παπανώτας μίλησε για «κοπτοραπτική» στις δηλώσεις του, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που χαρακτηρίζουν καθυστερημένη την αντίδρασή του και ότι αυτή ήρθε μόνο μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε.

Σημειώνεται ότι η δήλωση που προκάλεσε αναταραχή είναι ότι «εγώ δεν βλέπω να έχει πρόβλημα μια γυναίκα στην Ελλάδα και γενικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κανένα. Εκτός αν θέλει να έχει. Δηλαδή αν πάρει έναν σατράπη, ο οποίος την κακοποιεί και δεν μιλάει και κάθεται και το ανέχεται, είναι πρόβλημά της».

«Πυρά» Μπεκατώρου και Τσαμπάζη

Η Σοφία Μπεκατώρου μιλώντας στο ραδιόφωνο «Παραπολιτικά», είπε νωρίτερα ότι «ελπίζω ότι θα φροντίσει το ίδιο το κόμμα να σταθεί όπως πρέπει. Περιμένω να κάνει και αυτό την κίνησή του».

Η ίδια πρόσθεσε ότι «είμαι ήδη σε επικοινωνία με τα συλλογικά όργανα του κόμματος και περιμένω μια απάντηση».

Σημειώνεται ότι και η Δώρα Τσαμπάζη μιλώντας χθες στο Kontra24 ζήτησε την παραπομπή του Δημήτρη Παπανώτα στην Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για τη δήλωσή του.

Η Δώρα Τσαμπάζη πρόσθεσε ότι «και  θέλω να πω ότι στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ένα άτομο το οποίο το κοσμεί και μιλάμε για την Σοφία Μπεκατώρου η οποία χρειάστηκε περίπου 25 χρόνια για να καταγγείλει τον θύτη της οπότε πρέπει λίγο οι κεραίες μας να είναι λίγο ανοιχτές σε όλο αυτό το θέμα που έχει προκύψει. Εγώ κάθισα και είδα πολύ προσεκτικά και ως δημοσιογράφος τη δήλωση του κ. Παπανώτα, το κομμάτι που αναφέρεται στον άνδρα και στον σατράπη δεν έχει υποστεί παρέμβαση ή κάτι, είναι συνεχόμενη η σκέψη του. Παρόλα αυτά αν ο ίδιος θεωρεί ότι αυτό δεν έχει ερμηνευθεί σωστά, νομίζω μπορεί να ζητήσει όλο το υλικό από την κυρία Φαίη Σκορδά να το παραθέσει στα θεσμικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ στην επιτροπή δεοντολογίας και στα θεσμικά όργανα και εκείνα να αποφασίσουν».

Η κυρία Τσαμπάζη συμπλήρωσε ότι «ο κ. Παπανώτας όπως και εγώ και οι υπόλοιποι έχει επιλεγεί μέσα από αυτή την καινούρια διαδικασία των προκριματικών άρα ο κόσμος αποφάσισε να είναι εκεί, νομίζω πρέπει να το εξετάσει η επιτροπή δεοντολογίας, τα εκτελεστικά όργανα και αν ο κόσμος αγνοούσε την ύπαρξη αυτών των δηλώσεων ή αν το κόμμα δεν πρόσεξε ή αγνόησε αυτές τις δηλώσεις θα πρέπει τώρα σε αυτή τη φάση… Δηλαδή αν εγώ θεωρούσα ότι είχαν παραποιηθεί οι δηλώσεις μου θα ζητούσα ολόκληρο το βίντεο να το καταθέσω εκεί που πρέπει για να είμαι εντάξει. Εγώ στην ανάρτηση του Δημήτρη Παπανώτα διάβασα για παλαιότερη ανάρτηση. Πριν από έναν μήνα δεν είναι παλιό, είναι φρέσκο είναι τωρινό, παλιό είναι πριν από πολλά χρόνια που πολλοί έχουμε δικαίωμα να αλλάξουμε άποψη. Εύχομαι να έχει παραποιηθεί αυτό και περιμένω το αληθινό το βίντεο για αυτό που θεωρεί ο κ. Παπανώτας ότι έχει πει».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.