Quantcast
Δημόσιοι υπάλληλοι: Τι ισχύει με τα τεστ για όσους είναι ανεμβολίαστοι - enikonomia.gr
share

Δημόσιοι υπάλληλοι: Τι ισχύει με τα τεστ για όσους είναι ανεμβολίαστοι

δημοσιεύτηκε:

Υποχρεωτικά ένα rapid ή μοριακό test θα πρέπει να κάνουν μέσα στην εβδομάδα όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι του δημοσίου τομέα, όπως αναφέρεται σε σχετική απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ. Η απόφαση αυτή ισχύει από σήμερα έως τις 20 Σεπτεμβρίου του 2021.
Παράλληλα επισημαίνεται ότι στις δημόσιες υπηρεσίες θα διενεργείται διαγνωστικός έλεγχος μία φορά την εβδομάδα για όλους τους εργαζόμενους που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες που παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία εντός ή εκτός των εγκαταστάσεων της υπηρεσίας τους, με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου (PCR) ή με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, όπως ορίζονται στο π.δ. 84/2001 (Α’ 70), ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτη γιατρό, με δική τους δαπάνη.


Τι ισχύει για τους δημόσιους υπαλλήλους που παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας

Οι υπάλληλοι του Δημοσίου που παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
1. Οι διατάξεις της παρούσας απόφασης εφαρμόζονται για τον υποχρεωτικό διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορονοϊό COVID-19 σε όλο το προσωπικό του Δημοσίου που απασχολείται με οποιαδήποτε σχέση εργασίας ή με πάγια αντιμισθία ή με έμμισθη εντολή ή με οποιαδήποτε άλλη ιδιότητα, ιδίως πρακτική άσκηση, σε υπηρεσίες φορέων που ανήκουν στον δημόσιο τομέα, όπως αυτός ορίζεται στην περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143), εφόσον τα καθήκοντα του προσωπικού αυτού ασκούνται με φυσική παρουσία εντός ή εκτός των εγκαταστάσεων της υπηρεσίας του και οι εργαζόμενοι αυτοί είναι απογεγραμμένοι στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου.
2. Εξαιρούνται από τον υποχρεωτικό διαγνωστικό έλεγχο νόσησης όσοι υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας, αλλά:
α) έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου, ή
β) έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό COVID-19 με μία δόση εμβολίου λόγω νόσησης τους από κορονοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν βεβαίωση νόσησης και εμβολιασμού, με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου, ή
γ) έχουν νοσήσει από κορονοϊό COVID-19 εντός του τελευταίου εξαμήνου και επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης, με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.
Οι εξαιρέσεις
Οι διατάξεις της παρούσας δεν εφαρμόζονται σε:
α) πάσης φύσεως απασχολούμενους, για τους οποίους προβλέπονται αντίστοιχες ρυθμίσεις που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότηση των άρθρων 2 και 46 του ν. 4790/2021 (Α’ 48),
β) όσους εργαζομένους/υπαλλήλους υποχρεούνται σε εμβολιασμό σύμφωνα με το άρθρο 206 του ν. 4820/2021 (Α’ 130) και δεν έχουν απαλλαγεί από την υποχρέωση εμβολιασμού σύμφωνα με την υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.50933/13.8.2021 κοινή απόφαση του Υπουργού και του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας (Β’ 3794).
Υποχρεωτική έναντι αντιτίμου διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου

1. Ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης από τον κορονοϊό COVID-19 διενεργείται έναντι αντιτίμου, όπως αυτό προσδιορίζεται στην παρ. 5 του άρθρου εξηκοστού πέμπτου του ν. 4812/2021 (Α’ 110), όπως ισχύει, με επιβάρυνση του ίδιου του εργαζομένου/υπαλλήλου, υποχρεωτικά μία φορά την εβδομάδα με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου (PCR) ή με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, όπως ορίζονται στο π.δ. 84/2001, ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτες ιατρούς.
2. Ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης της παρ. 1 διενεργείται υποχρεωτικά μία φορά κάθε εβδομάδα και ισχύει για μία ( εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του, οπότε και βάσει της αρχικής ημερομηνίας διενέργειάς του, επαναλαμβάνεται περιοδικώς.
Διαδικασία απαλλαγής από την υποχρέωση

1. Τα πρόσωπα του άρθρου 1 δύνανται να απαλλάσσονται από την υποχρέωση διενέργειας διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορονοϊό COVID-19 έναντι αντιτίμου και με επιβάρυνσή τους, κατά την έννοια του άρθρου 2, εφόσον συντρέχει ιατρικός λόγος για μη εμβολιασμό, κατά την έννοια των παρ. 1 και 2 του άρθρου 2 της υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ. 50933/13.8.2021 κοινής απόφασης του Υπουργού και του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας (Β’ 3794), όπως εκάστοτε ισχύει, και υπό τις προϋποθέσεις του παρόντος άρθρου.
2. Οι αποφάσεις απαλλαγής από την υποχρέωση εμβολιασμού εκδίδονται από τις κατά τόπο αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές της παρ. 4 του άρθρου 2 της υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.50933/13.8.2021 κοινής υπουργικής απόφασης, κατόπιν αίτησης του εργαζόμενου/ υπαλλήλου που διαβιβάζεται σε αυτές σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 2 της ίδιας απόφασης.
Οι αιτήσεις, που περιλαμβάνουν τα στοιχεία της παρ. 6 του άρθρου 2 της υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.50933/13.8.2021 κοινής υπουργικής απόφασης, διαβιβάζονται αυθημερόν από τους αρμόδιους προϊσταμένους προσωπικού στις κατά τόπον αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές και απαντώνται εντός αποκλειστικής προθεσμίας 7 ημερολογιακών ημερών από τη διαβίβασή τους. Οι αποφάσεις των κατά τόπον αρμόδιων υγειονομικών επιτροπών, στις οποίες αναφέρονται μόνο τα αναγκαία προσωπικά δεδομένα, κοινοποιούνται αμελλητί, με ηλεκτρονικό τρόπο, τόσο στους υπαλλήλους που υπέβαλαν την αίτηση όσο και στους αρμόδιους προϊσταμένους προσωπικού που διαβίβασαν την αίτηση. Τα πρόσωπα που εξαιρούνται από τον εμβολιασμό κατά τα ανωτέρω με απόφαση της κατά τόπο αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής, από την ημερομηνία εξαίρεσης και εφεξής υπόκεινται σε υποχρεωτικό διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορονοϊό COVID-19, ο οποίος αποκλειστικά για τα πρόσωπα αυτά, δύναται να διενεργείται δωρεάν σε δημόσιες δομές.
3. Οι αιτήσεις που δεν αναφέρονται σε λόγους εξαίρεσης του άρθρου 2 της υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.50933/13.8.2021 κοινής υπουργικής απόφασης ή δεν συνοδεύονται από τα αναγκαία δικαιολογητικά έγγραφα, δεν διαβιβάζονται από τους αρμόδιους προϊσταμένους προσωπικού στις κατά τόπον αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές και οι υπάλληλοι που υπέβαλαν τις σχετικές αιτήσεις απαλλαγής ενημερώνονται ότι οι αιτήσεις τους απορρίφθηκαν ως απαράδεκτες. Από το χρονικό σημείο κοινοποίησης της απόφασης απόρριψης της αίτησης απαλλαγής ως απαράδεκτης, ο αιτών υποχρεούται σε διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορονοϊό COVID-19 έναντι αντιτίμου και με επιβάρυνσή του, σύμφωνα με το άρθρο 2.
4. Από τη δημοσίευση της παρούσας χορηγείται στα πρόσωπα της παρ. 1 αποκλειστική προθεσμία 3 εργασίμων ημερών για την υποβολή των αιτήσεων απαλλαγής από την υποχρεωτική διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορονοϊό COVID-19 έναντι αντιτίμου, λόγω μη δυνατότητας εμβολιασμού για ιατρικούς λόγους. Σε περίπτωση νόμιμης απουσίας υπαλλήλου κατά τη δημοσίευση της παρούσας ή σε περίπτωση νεοπροσλαμβανομένων υπαλλήλων, η αποκλειστική προθεσμία των 3 εργασίμων ημερών αρχίζει από την επάνοδο στην υπηρεσία ή από την ανάληψη καθηκόντων, αντίστοιχα. Κατά το χρονικό διάστημα της ανωτέρω προθεσμίας υποβολής αιτήσεων απαλλαγής και κατά το χρονικό διάστημα της προθεσμίας απάντησης από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή, τα πρόσωπα της παρ. 1 υποχρεούνται σε διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορονοϊό COVID-19 έναντι αντιτίμου και με επιβάρυνσή τους, σύμφωνα με το άρθρο 2.
Τα πρόστιμα για τη μη διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου

Οι συνέπειες της μη διενέργειας διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον COVID-19 για τα υπόχρεα πρόσωπα είναι οι εξής:
1. Σε περίπτωση που τα υπόχρεα σε διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορονοϊό COVID-19 πρόσωπα δεν συμμορφώνονται με τις διατάξεις της παρούσας, επιβάλλεται για κάθε παράβαση της εβδομαδιαίας υποχρέωσής τους διοικητικό πρόστιμο ποσού 300 ευρώ, σε περιπτώσεις πλήρους απασχόλησης, ή 150 ευρώ, σε περιπτώσεις μειωμένης απασχόλησης κατά 50% και άνω.Το πρόστιμο, εφόσον υπερβαίνει το 1/4)των συνολικών μηνιαίων αποδοχών του εργαζόμενου/υπαλλήλου, παρακρατείται σε μηνιαίες δόσεις και η κάθε δόση δεν μπορεί να είναι ανώτερη από το 1/4 των συνολικών μηνιαίων αποδοχών του εργαζόμενου/υπαλλήλου. Αν λυθεί η υπαλληλική σχέση, το πρόστιμο εισπράττεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημόσιων Εσόδων. Το πρόστιμο επιβάλλεται με πράξη του αρμόδιου για την εκκαθάριση και πληρωμή των δαπανών οργάνου, το οποίο οφείλει να ειδοποιήσει ο προϊστάμενος της υπηρεσίας προσωπικού στην οποία ανήκει οργανικά ή στην οποία υπηρετεί ο εργαζόμενος/υπάλληλος, με σχετική βεβαίωση. Η βεβαίωση και η πράξη επιβολής του προστίμου εκδίδονται αμελλητί και το αργότερο εντός αποκλειστικής προθεσμίας σαράντα οκτώ (48) ωρών από τη μη συμμόρφωση με τις διατάξεις της παρούσας.Η πράξη αυτή κοινοποιείται ταυτόχρονα με την έκδοσή της με κάθε πρόσφορο τρόπο στον υπόχρεο εργαζόμενο/υπάλληλο, ο οποίος δύναται εντός δύο εργασίμων ημερών από την κοινοποίηση να υποβάλει ένσταση στον αρμόδιο προϊστάμενο της υπηρεσίας προσωπικού που βεβαίωσε την παράβαση. Η ένσταση εξετάζεται εντός δύο εργασίμων ημερών από την παραλαβή της. Η προθεσμία για την υποβολή ένστασης, η υποβολή ένστασης, καθώς και η τυχόν συμμόρφωση του εργαζόμενου/υπαλλήλου με την υποχρέωση διενέργειας διαγνωστικού ελέγχου κατά το διάστημα αυτό δεν αναστέλλουν την παρακράτηση του ανωτέρω διοικητικού προστίμου.
2. Τα επιβαλλόμενα, ως άνω, πρόστιμα εντάσσονται ως δημόσια έσοδα (ν.δ. 356/1974, Α’ 70) στον Αναλυτικό Λογαριασμό Εσόδων 1560925001 «Πρόστιμα για παραβάσεις των κατεπειγόντων μέτρων αντιμετώπισης της διασποράς του κορονοϊού COVID-19».
3. Σε κάθε περίπτωση, η αρμόδια υπηρεσία προσωπικού του φορέα υποχρεούται να ενημερώνει τα υπόχρεα πρόσωπα του άρθρου 1, με κάθε πρόσφορο μέσο, για τις υποχρεώσεις τους και τις συνέπειες μη συμμόρφωσής τους με αυτές.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.