Quantcast
Διορισμοί με «μπλοκάκι» γιατρών και νοσηλευτών - enikonomia.gr
share

Διορισμοί με «μπλοκάκι» γιατρών και νοσηλευτών

δημοσιεύτηκε:

Προσλήψεις προσωπικού με «μπλοκάκι» για τα νοσοκομεία, όπως και πλήρη και αποκλειστική απασχόληση για τους τέως γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, προωθεί το υπουργείο Υγείας.

Σχετικές διατάξεις περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο, το οποίο έχει δοθεί για δημόσια διαβούλευση. Οι αλλαγές που επέρχονται στο εργασιακό καθεστώς στο δημόσιο σύστημα Υγείας, σύμφωνα με το ‘Εθνος, είναι οι εξής:

Στο άρθρο 22 του νομοσχεδίου αναφέρεται ότι μπορεί να προσλαμβάνεται προσωπικό με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας έπειτα από απόφαση των διοικητικών τους συμβουλίων.

Με το ίδιο καθεστώς μπορούν να προσλαμβάνουν το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ο Οργανισμός κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) και η Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ).

Οι προσλήψεις θα γίνονται όταν το υπάρχον προσωπικό δεν επαρκεί και αφορούν γιατρούς κάθε ειδικότητας, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, κοινωνιολόγους, νοσηλευτές και ειδικούς θεραπευτές πρώην εξαρτημένους οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία το θεραπευτικό πρόγραμμα.

Με το άρθρο 27, παρέχεται ειδικότητα γενικού γιατρού και βαθμός ΕΣΥ σε γιατρούς χωρίς ειδικότητα, οι οποίοι υπηρετούν σε μονάδες Υγείας του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση.
Οι εν λόγω γιατροί εντάσσονται ως επιμελητές Β’ εφόσον έχουν προϋπηρεσία μέχρι 15 έτη, ως επιμελητές Α’ εφόσον έχουν προϋπηρεσία από 15 έως 25 έτη και διευθυντές στην περίπτωση που έχουν προϋπηρεσία άνω των 25 ετών.
Για την απονομή βαθμού απαιτείται σχετική αίτηση και αξιολόγηση των γιατρών από ειδικό συμβούλιο αξιολόγησης.

Με το άρθρο 28 καθιερώνεται καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης σε όλους τους γιατρούς που υπηρετούσαν έως το 2014 σε δομές του ΕΟΠΥΥ και σήμερα είναι ενταγμένοι στο ΠΕΔΥ.

Πριν τη συγκρότηση του ΠΕΔΥ υπηρετούσαν 5.500 γιατροί στα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ. Από αυτούς, 3.000 απολύθηκαν και 300 έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί. Από τους 2.200 που έχουν μείνει, σχεδόν οι μισοί εργάζονται με ασφαλιστικά-δικαστικά μέτρα, ενώ απασχολούνται επιπλέον 200 με δικαστικές αποφάσεις και παραμένουν απλήρωτοι.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.