Quantcast
Διπλή διόρθωση στον φόρο 26% των τιμολογίων από φορολογικούς παραδείσους - enikonomia.gr
share

Διπλή διόρθωση στον φόρο 26% των τιμολογίων από φορολογικούς παραδείσους

δημοσιεύτηκε:

Βελτιώσεις στο άρθρο 21 του νομοσχεδίου για τις 100 δόσεις που προβλέπει την παρακράτηση με συντελεστή 26% φόρου επί των δαπανών που κάνουν οι επιχειρήσεις για προμήθειες από χώρες με προνομιακό φορολογικό καθεστώς  θα κάνει το υπουργείο Οικονομικών.

Η ρύθμιση προβλέπει πως η προκαταβολή φόρου 26% επί της δαπάνης θα επιστρέφεται αζημίως στις επιχειρήσεις σε διάστημα όμως 12 μηνών και εφόσον αποδείξουν προηγουμένως στην φορολογική διοίκηση ότι η συναλλαγή είναι πραγματική και όχι τριγωνική.

Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη μιλώντας  στη Βουλή αποσαφήνισε πως θα προβλεφθεί ότι στις υποθέσεις στις οποίες εκ των εγγράφων προκύπτει αυταπόδεικτα η νομιμότητα της συναλλαγής θα παρέχεται η δυνατότητα κατ’ ευθείαν απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής του φόρου 26%.

Η ίδια εξήγησε ότι θα προσδιοριστούν αναλυτικά τα κριτήρια με τα οποία όσοι έχουν συνήθεις και όχι τριγωνικές συναλλαγές δεν θα χρειάζεται να προκαταβάλλουν φόρο, ωστόσο όταν υπάρχουν «γκρίζες ζώνης» ο φόρος θα προκαταβάλλεται.

Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης δήλωσε από την πλευρά του πως η περίοδος επιστροφής του φόρου θα μειωθεί στο τρίμηνο, αντί του 12μηνου που ήταν η αρχική πρόβλεψη.

Σημειώνεται πως πολλοί από τους βουλευτές που μετέχουν στις Επιτροπές Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων τής Βουλής ζήτησαν να απλοποιηθεί η διάταξη του σχεδίου νόμου που προβλέπει την επιβολή «προληπτικού» φόρου 26% στις επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με χώρες με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές.

Οι βουλευτές υιοθέτησαν πολλές εκ των παρατηρήσεων που διατύπωσαν χθες επιμελητηριακοί, επιχειρηματικοί και βιομηχανισμοί σύνδεσμοι σε ανακοινώσεις που εξέδωσαν για την σχετική διάταξη του σχεδίου νόμου που στοχεύει στο να πατάξει την φοροδιαφυγή μέσω τριγωνικών συναλλαγών.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.