Quantcast
Διπλωματικός «πυρετός» στην Ουάσινγκτον: Οι συναντήσεις Δένδια και η υπογραφή αμυντικής συμφωνίας - enikonomia.gr
share

Διπλωματικός «πυρετός» στην Ουάσινγκτον: Οι συναντήσεις Δένδια και η υπογραφή αμυντικής συμφωνίας

δημοσιεύτηκε:

Διπλωματικός «πυρετός» για την Ελλάδα. Λίγο μετά την ιστορική συμφωνία με τη Γαλλία, τα ελληνικά «βλέμματα» είναι στραμμένα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, στις ΗΠΑ.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας βρίσκεται στην Ουάσινγκτον προκειμένου να συμμετάσχει στον τρίτο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ, ενώ αναμένεται επίσης να υπογράψει μαζί με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, το δεύτερο τροποποιητικό πρωτόκολλο της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας.

Σήμερα Πέμπτη 14 Οκτωβρίου, ο κ. Δένδιας θα μεταβεί στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπου θα έχει αρχικά κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, ενώ θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες. Οι δύο υπουργοί θα εγκαινιάσουν, με εισαγωγικές παρεμβάσεις τους τον τρίτο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν

Οι δηλώσεις αναμένεται να ξεκινήσουν περίπου στις 16:45 ώρα Ελλάδας και θα μεταδοθούν απευθείας από τον ιστότοπο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. Αμέσως μετά, θα ακολουθήσει η υπογραφή του δεύτερου πρωτοκόλλου τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας.

Σε μια εποχή που οι Ηνωμένες Πολιτείες μειώνουν την παρουσία τους σε θερμές περιοχές του πλανήτη υπέρ της αναδιάταξης του αμερικανικού ενδιαφέροντος προς την περιοχή του Ειρηνικού, η Ουάσινγκτον αυξάνει την παρουσία της στην Ελλάδα. Και όλα αυτά την ώρα που η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο και την Κύπρο.

Συνάντηση Δένδια στην Ουάσινγκτον και με τον Σεΐχη Αλ Ναχιάν

Στη συνέχεια, ο υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να συναντηθεί με τον Εμιρατινό ομόλογό του Σεΐχη Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν (Abdullah bin Zayed Al Nahyan), ο οποίος θα βρίσκεται επίσης στην Ουάσινγκτον. Τέλος, θα συμμετάσχει σε εκδήλωση του Center for European Policy Analysis με θέμα το ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σημειώνεται ότι ο Νίκος Δένδιας βρίσκεται στην Ουάσινγκτον από την Τετάρτη και σύμφωνα με τον προγραμματισμό είχε συνάντηση με τον βουλευτή John Sarbanes, καθώς και με τον Γερουσιαστή Chris Van Hollen.

Επιπλέον, είχε συνάντηση με τον Ισραηλινό ΥΠΕΞ Yair Lapid, ο οποίος βρίσκεται επίσης στην Ουάσιγκτον, και στη συνέχεια είχε προγραμματιστεί να παραβρεθεί σε δεξίωση με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας.


Πηγή: enikos.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.