Quantcast
ΔΝΤ: «Πρώτα μεταρρυθμίσεις και μετά ελάφρυνση του χρέους» - enikonomia.gr
share

ΔΝΤ: «Πρώτα μεταρρυθμίσεις και μετά ελάφρυνση του χρέους»

δημοσιεύτηκε:

Την ώρα που το ΔΝΤ ετοιμάζεται να δημοσιοποιήσει σήμερα προσχέδιο για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η Κριστίν Λαγκάρντ διεμήνυσε σε δύο διαδοχικές της συνεντεύξεις ότι «πρώτα μεταρρυθμίσεις και μετά ελάφρυνση του χρέους».

Οι δύο συνεντεύξεις δόθηκαν ένα 24ωρο μετά την αθέτηση πληρωμής του δόσης ύψους 1,6 δισ. ευρώ από την Ελλάδα.

Σε συνέντευξη της στο αμερικανικό δίκτυο CNN η κ. Λαγκάρντ εκτίμησε πως χρειάζεται σταθερότητα στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι νιώθει την αγανάκτηση του απλού λαού και συμπάσχει μαζί του ενώ πρόσθεσε πως το ΔΝΤ δεν μπορεί πλέον να χρηματοδοτεί την Ελλάδα.

Αργότερα σε άλλη συνέντευξη της στο πρακτορείο Reuters, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ δήλωσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις πριν οι ευρωπαίοι εταίροι της εξετάσουν την απομείωση του δημοσίου χρέους της.

«Δοθέντος του πού βρισκόμαστε, υποψιάζομαι ότι θα ήταν πολύ προτιμότερο να δούμε μια σοβαρή πρωτοβουλία για την προώθηση μεταρρυθμίσεων και έπειτα από αυτό να ακολουθήσει η άλλη πλευρά, μειώνοντας το ελληνικό χρέος», απάντησε η Λαγκάρντ.

Εν τω μεταξύ, το ΔΝΤ στην ιστοσελίδα του ανήρτησε μία σειρά 9 ερωτήσεων και απαντήσεων, όσον αφορά στην επόμενη μέρα από την μη πληρωμή της δόσης στο Ταμείο από την Ελλάδα.

Στην ιστοσελίδα του, το ΔΝΤ, μεταξύ άλλων επαναλαμβάνει ότι υποστηρίζει την «ισορροπημένη προσέγγιση» του ελληνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων σε συνδυασμό με την νέα χρηματοδότηση και η ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους.

Το ΔΝΤ αναφέρει ότι δεν θα επεκτείνει τους όρους πληρωμής καθώς τούτο αποτελεί μακροχρόνια παράδοση του Ταμείου.

Τέλος διευκρινίζει ότι οι μέτοχοι του ΔΝΤ δεν θα υποστούν ζημίες σχετικά με την αθέτηση πληρωμής από την Ελλάδα προς το ταμείο στις 30 Ιουνίου.

Χθες, η Κριστίν Λαγκάρντ ενημέρωσε το Δ.Σ. του ΔΝΤ για τις τελευταίες εξελίξεις για το θέμα της αθέτησης της αποπληρωμής.

Η συνεδρίαση διήρκεσε τρεις ώρες και σύμφωνα με πληροφορίες πήραν το λόγο όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Στην ίδια συνεδρίαση αποφασίστηκε όπως δημοσιοποιηθεί τελικά η μελέτη για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Η ελληνική κυβέρνηση εμφανίστηκε θετική σε μια τέτοια προοπτική ενώ είχε και την συμπαράσταση του Αμερικανού εκπροσώπου.

Πηγή: real.gr

Παρακολουθήστε όλες τις εξελίξεις από το Liveblog του Enikonomia.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.