Quantcast
Δόσεις-μαμούθ 1,6 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ έως τις 19 Ιουνίου - enikonomia.gr
share

Δόσεις-μαμούθ 1,6 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ έως τις 19 Ιουνίου

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου

 

Λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα θα είναι πλέον ο χρόνος που απομένει για να κλείσει η συμφωνία της Κυβέρνησης με τους δανειστές αφού ως γνωστό από τις 5 του μήνα η Ελλάδα θα πρέπει να αρχίσει να αποπληρώνει την δόση των 1,6 δις ευρώ προς το ΔΝΤ.

Οι δόσεις ξεκινούν στις 5 Ιουνίου με πρώτη καταβολή τα 300 εκατ. ευρώ αλλά δεν τελειώνουν εκεί. Στις 12 του μήνα θα πρέπει η Αθήνα να αποπληρώσει άλλα 360 εκατ. ευρώ στις 16 του μήνα 560 εκατ. ευρώ και στις 19 του μήνα τα τελευταία 360 εκατ. ευρώ.

Το ενδεχόμενο να αποπληρωθούν όλα τα χρήματα στο τέλος του μήνα όταν αναμένεται η Ελλάδα να έχει σε συμφωνία με τους δανειστές αποκλείστηκε όπως άλλωστε και κάθε ιδέα για αναβολή πληρωμής με την συγκατάθεση των δανειστών.

Όπως αποκάλυψε το MEGA o Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε την Παρασκευή με την Ουάσιγκτον και μίλησε με τον Αμερικάνο υπουργό οικονομικών κ. Τζάκ Λιού δηλώνοντας μεταξύ άλλων ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα για να απoπληρωθεί ούτε και πρώτο τμήμα της δόσης προς το ΔΝΤ.

Όλοι γνωρίζουν από την άλλη μεριά , ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι και το τέλος της εβδομάδα δεν υπάρχει ο χρόνος για βοήθεια προς την Αθήνα στον τομέα της χρηματοδότησης.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα πρέπει αμέσως μετά την συμφωνία να ολοκληρωθεί η έκθεση προόδου της Ομάδας των Βρυξελλών για το ελληνικό πρόγραμμα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το κείμενο έχει αρχίσει να γράφεται στα κομμάτι α που υπάρχει σύγκλιση αλλά η ολοκλήρωσή του θα πάρει σίγουρα άλλη μια ή δύο ημέρες.

Στην συνέχεια το κείμενο θα πρέπει να σταλεί στην ομάδα τεχνοκρατών της Ευρωομάδας (το γνωστό Euro – working group) το οποίο θα προετοιμάσει μια έκτακτη σύνοδο των υπουργών οικονομικών της Ευρωομάδας για να εγκρίνει την εκταμίευση το σύνολο ή μέρος από τα 3,7 δις ευρώ που αποτελούν το ευρωπαϊκό μέρος από την δόση των 7,2 δις ευρώ.

Από αυτά τα 1,8 δις ευρώ αφορούν την τελευταία δόσης του δανείου της ΕΕ και τα υπόλοιπα 1,9 δις ευρώ τα κέρδη της ΕΚΤ από την διακράτηση ελληνικών ομολόγων.

Από εκεί και πέρα θα πάρουν τον λόγο τα εθνικά κοινοβούλια της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Φιλανδίας και της Σλοβακίας που θα πρέπει επίσης να εγκρίνουν την χρηματοδότηση προς την Ελλάδα.

Αυτό βέβαια αν δεν έχει τεθεί προηγουμένως κάποιος όρος νομοθέτησης κάποιων μέτρων για την απελευθέρωση της ρευστότητας.

Το ενδεχόμενο αυτό θα περιπλέξει τα πράγματα και θα χρειαστεί πρόσθετος χρόνος.

Αν πάλι η λύση που θα επιλεγεί για την χρηματοδότηση περάσει από την ΕΚΤ -ενδεχόμενο που συγκεντρώσει μικρές πιθανότητες- με την μορφή της αύξησης του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων του δημοσίου και πάλι θα χρειαστεί κάποιος χρόνος.

Η απόφαση του Eurorgroup θα πρέπει να εγκριθεί από το εκτελεστικό συμβούλιο της Τράπεζας και φυσικά να γίνει σε χρόνο μηδέν η έκδοση των εντόκων που θα καλύψει την δόση του ΔΝΤ.

Αν η διαπραγμάτευση όμως περάσει το τέλος της εβδομάδας τότε τα χρονικά περιθώρια εξαντλούνται και θα δούμε αν θα συνεχιστεί η πίεση η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει τις συνέπειες μιας χρεοκοπίας ενός κράτους μέλους εντός ευρώ.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.