Quantcast
Dow Jones: Χάνουν τις ελπίδες τους οι διεθνείς πιστωτές με την Ελλάδα - enikonomia.gr
share

Dow Jones: Χάνουν τις ελπίδες τους οι διεθνείς πιστωτές με την Ελλάδα

δημοσιεύτηκε:

Xάνουν τις ελπίδες τους οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας και αυξάνονται οι ανησυχίες για μια χρεοκοπία και έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη ,αναφέρει το πρακτορείο Dow Jones Newswires.

Με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaeuble να προειδοποιεί ότι το αδιέξοδο σχετικά με την στρατηγική χρηματοδότησης και την οικονομική στρατηγική μπορεί να διαρκέσει μέχρι το καλοκαίρι, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων που λήγουν το 2017 αυξήθηκαν κατακόρυφα χθες άνω του 26%, σηματοδοτώντας ένα πολύ υψηλό ρίσκο χρεοκοπίας.

Oι επενδυτές τονίζουν ότι η απόλυτη αβεβαιότητα που περιβάλει την μοίρα της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και αν θα παραμείνει στην ευρωζώνη, καθιστά δύσκολη την αποτίμηση του ελληνικού χρέους.

Ενδεχόμενη αποτυχία να επέλθει συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες, θα μπορούσε να οδηγήσει στην κλιμάκωση της πολιτικής και οικονομικής αναταραχής στην Ελλάδα, ενδεχομένως αναγκάζοντας την χώρα να επιβάλει capital controls και ακόμη και να βρεθεί στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Όπως τονίζει το δημοσίευμα, οι περισσότεροι αναλυτές δηλώνουν πως ακόμη περιμένουν η Ελλάδα να συμφωνήσει στις οικονομικές πολιτικές που ζητούν οι πιστωτές ως αντάλλαγμα για την βοήθεια. Αλλά πολλοί παρατηρητές βλέπουν μια πιθανότητα η Ελλάδα να βγει από το ευρώ σε κάποιο σημείο, ακόμη κι αν δεν είναι το πιο πιθανό σενάριο.

«Το βασικό σενάριο εξακολουθεί να είναι η επίτευξη συμφωνίας, αλλά η περιορισμένη στήριξη στην Ελλάδα για την εφαρμογή περισσότερης λιτότητας, σημαίνει ότι υπάρχει μια σημαντική πιθανότητα εξόδου από το ευρώ στα επόμενα δύο χρόνια», τονίζει ο Gabriel Sterne της Oxford Economics.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.