Quantcast
Δραγασάκης: Δεν μπορούσαμε να ανακοινώσουμε πολύ πριν τις εκλογές τα μέτρα - enikonomia.gr
share

Δραγασάκης: Δεν μπορούσαμε να ανακοινώσουμε πολύ πριν τις εκλογές τα μέτρα

δημοσιεύτηκε:

Ο χρόνος που ανακοινώθηκαν τα μέτραείναι πράγματι προεκλογικός, αλλά δεν θα μπορούσαν να ανακοινωθούν πολύ νωρίτερα, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στη συζήτηση στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση.

«Πράγματι, ο χρόνος είναι προεκλογικός. Αλλά αν έπρεπε να ληφθούν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πότε έπρεπε να ανακοινωθούν; Αργότερα; Μα αν μπορούμε να κάνουμε κάτι θετικό τώρα, γιατί να το αφήσουμε για αργότερα; Άλλωστε αν τα αφήναμε για αργότερα, πάλι κάποιοι θα έλεγαν ότι τα παίρνουμε ενόψει των εθνικών εκλογών. Μήπως αυτό δεν ελέχθη και για τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός πέρυσι στη ΔΕΘ; “Προεκλογικές υποσχέσεις που δεν πρόκειται να υλοποιηθούν”, είχαν πει κάποιοι. Και όμως όλα τα μέτρα εφαρμόστηκαν και ισχύουν ήδη. Μπορούσαν να ανακοινωθούν πιο πριν; Όχι πολύ πιο πριν. Διότι έπρεπε να έχουμε τα οριστικά στοιχεία για το πλεόνασμα και τα άλλα μακροοικονομικά μεγέθη και αυτά ανακοινώθηκαν από τη Eurostat στις 23 Απριλίου», είπε ο κ. Δραγασάκης.

Τα μέτρα που ανακοινώσαμε, είπε, απευθυνόμενος στην Αντιπολίτευση, «όπως και αν τα ονομάσετε, ακόμα κι αν τα πείτε “προεκλογικά”, συνιστούν μια πολιτική επωφελή και για τους πολίτες και την οικονομία. «Τα δικά σας “αντίμετρα”, για την οικογένεια του Πρωθυπουργού, τα κότερα και τις συκοφαντίες βρίσκονται έξω από τη σφαίρα της πολιτικής και της δημοκρατίας, αντλούνται από τους υπονόμους της ακροδεξιάς και σκοτεινών συμφερόντων, πλήττουν και τη Δημοκρατία και την κοινωνία», τόνισε.

«Πώς αντιδρά η ΝΔ ενόψει εκλογών; Πoια θέματα αναδεικνύει η ΝΔ για να ενισχύσει τη θέση της ενόψει των εκλογών ή και για να απαντήσει στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης; Αν, δηλαδή, η κυβέρνηση θεσμοθετεί τη 13η σύνταξη ή τη μείωση του ΦΠΑ, ποια είναι τα αντίμετρα της ΝΔ; Τα αντίμετρα της ΝΔ είναι ο Πετσίτης, ο Πολάκης, η τυμβωρυχία με την τραγωδία στο Μάτι, και τελευταία, το κότερο, ο πατέρας του Πρωθυπουργού», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, προσθέτοντας: «Ό,τι κάναμε λοιπόν εμείς, ακόμη και αν υιοθετήσουμε πλήρως τη δική σας λογική, είναι μια πρωτοβουλία στο πεδίο της πολιτικής, είναι εντός των κανόνων της Δημοκρατίας. Αυτό που κάνετε εσείς ξεφεύγει από το πεδίο της Δημοκρατίας κινείται στη σφαίρα της παραπολιτικής και της συκοφαντίας».

Αναφερόμενος στην επίθεση του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, στον πρωθυπουργό, ο κ. Δραγασάκης ανέτρεξε στη δεκαετία του ’80, όταν πριν από εκλογές δημοσιεύθηκε μια φωτογραφία που έδειχνε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τον πατέρα του Κυριάκου, συνεργάτη όχι της χούντας αλλά των Γερμανών. «Μετά τις εκλογές αναγνωρίστηκε πως ήταν ψεύτικη. Την ίδια περίοδο, ή ίσως αργότερα, κυκλοφορούσαν φωτογραφίες για ένα κότερο που υποτίθεται ότι άνηκε στο Χαρίλαο Φλωράκη. Μετά διαπιστώθηκε πως ήταν ψέμα. Τα ίδια συνεχίστηκαν τότε σε βάρος του Μητσοτάκη τη μια μέρα σε βάρος του Ανδρέα Παπανδρέου την άλλη», είπε, ρωτώντας την αξιωματική αντιπολίτευση: «Αυτές τις μεθόδους θέλετε να αντιγράψετε σήμερα; Έτσι θα αντιμετωπίσουμε τη βαριά κληρονομιά της κρίσης; Έτσι θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος; Δεν διδαχθήκατε τίποτε από το παρελθόν; Έτσι θα υπερασπισθούμε τη δημοκρατία από τους κινδύνους που την απειλούν; Διότι η συζήτησή μας δεν γίνεται σε κενό. Ζούμε σε μια ιστορική συγκυρία κατά την οποία υπάρχουν δυνάμεις και στη σφαίρα της πολιτικής και στη σφαίρα των μέσων ενημέρωσης που σπρώχνουν την πολιτική αντιπαράθεση στον εκχυδαϊσμό».

Επανερχόμενος στα μέτρα που ανακοινώθηκαν, ο κ. Δραγασάκης σημείωσε:

Πρώτον, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν είναι έκτακτες ή εφάπαξ προεκλογικές παροχές, αλλά μόνιμες πολιτικές που καθίστανται σήμερα δυνατές χάρη στις δυνατότητες που δημιουργήσαμε εμείς οι ίδιοι, με τις θυσίες του λαού και με την πολιτική μας. Τα μέτρα αυτά γίνονται τώρα εφικτά διότι η κυβέρνηση αξιοποιεί, αποτελεσματικά και στοχευμένα υπέρ των πολλών, το διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο με στόχο την ενίσχυση της ήδη επιταχυνόμενης οικονομικής ανάκαμψης και την ανακούφιση όσων επλήγησαν περισσότερο από την κρίση.

Δεύτερον, τα εν λόγω μέτρα διαμορφώνουν και μια γραμμή πρόληψης έναντι κινδύνων από το διεθνές περιβάλλον, στοχεύοντας στην αντιστάθμιση τυχόν αρνητικών επιπτώσεων στην οικονομική μεγέθυνση από την επιβράδυνση της διεθνούς και της ευρωπαϊκής οικονομικής δραστηριότητας

Τρίτον, προωθούν το μετασχηματισμό της παραγωγικής βάσης, μέσω της υποστήριξης επενδύσεων σε τεχνολογικό και βιομηχανικό εξοπλισμό καθώς και μέσω της προώθησης της συνεργασίας στον αγροτικό τομέα με σκοπό την επίτευξη οικονομικών κλίμακας και την αύξησης της παραγωγικότητας

Τέταρτον, ενσωματώνουν τις αρχές της Δίκαιης και Βιώσιμης Ανάπτυξης, συμβάλλοντας στην οικονομική μεγέθυνση και στηρίζοντας ταυτόχρονα την κοινωνική και περιφερειακή συνοχή της χώρας, μέσω της ενίσχυσης της πρόσβασης των πολιτών σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (ενέργεια)

Πέμπτον, τα μέτρα αυτά δείχνουν ότι η έξοδος από τα μνημόνια δεν ήταν μια τυπική διαδικασία, αλλά αποτελεί μια κατάκτηση για τη χώρα, καθώς οι βαθμοί αυτονομίας και ο δημοσιονομικός χώρος που έχουμε κερδίσει μας επιτρέπουν σήμερα να περνάμε σε ένα νέο μείγμα πολιτικής, πιο φιλικό προς την ανάπτυξη και την κοινωνία.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.