Quantcast
DW: Αμοιβαίες δεσμεύσεις για την εφαρμογή της συμφωνίας - enikonomia.gr
share

DW: Αμοιβαίες δεσμεύσεις για την εφαρμογή της συμφωνίας

δημοσιεύτηκε:

Μετά από μια συνεδρίαση τριών και πλέον ωρών με τη συμμετοχή κορυφαίων κοινοτικών αξιωματούχων, των ηγετών της Γερμανίας, της Γαλλίας και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα επιτεύχθηκε κατά τις πρώτες πρωινές ώρες στις Βρυξέλλες συμφωνία σχετικά με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στο εξής για την επίλυση του ελληνικού προβλήματος.

Η συμφωνία δεν αλλάζει τα δεδομένα της απόφασης του Εurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, ωστόσο την αποσαφηνίζει σε μια χρονική στιγμή που οι διαφορετικές ερμηνείες από τις δύο πλευρές την καθιστούσαν ανεφάρμοστη.

Το πρώτο σημαντικό στοιχείο της συμφωνίας είναι ότι από σήμερα έχει αλλάξει πολιτικό επίπεδο, δεδομένου ότι για την εφαρμογή της δεσμεύθηκαν κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, αλλά και οι ηγέτες που έλαβαν μέρος στη συνάντηση – η Άγκελα Μέρκελ, ο Φρανσουά Ολάντ και ο Αλέξης Τσίπρας. Υπάρχει επίσης δέσμευση επί της διαδικασίας για την αξιολόγηση, σύμφωνα με την οποία οι πολιτικές συζητήσεις θα γίνονται στις Βρυξέλλες και η αναζήτηση των δεδομένων από τους εκπροσώπους των δανειστών θα γίνεται στην Αθήνα.

 

Αποδέσμευση χρημάτων βάσει τήρησης δεσμεύσεων

Αναφορικά με την ουσία, ο κ. Τσίπρας δεσμεύθηκε ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα παρουσιάσει έναν πλήρη κατάλογο εξειδικευμένων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Ο κατάλογος αυτός, που θα αποτελεί αποκλειστική επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης, θα κοστολογηθεί από τους θεσμούς και στη συνέχεια θα επικυρωθεί από το Εurogroup εφόσον κριθεί ότι ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις.

Εάν όλα πάνε καλά το Εurogroup θα αποδεσμεύει σταδιακά τα διαθέσιμα ύψους 7,2 δισ. ευρώ του ελληνικού προγράμματος.

Όπως διευκρίνισε η καγκελάριος Μέρκελ η αποδέσμευση των χρημάτων προς την Ελλάδα θα γίνεται κάθε φορά μετα την τήρηση των δεσμεύσεων.

«Σήμερα ξαναβάλαμε τη διαδικασία στις ράγες, η οποία με ευθύνη κάποιων είχε εκτροχιαστεί» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της επταμερούς συνάντησης, προσθέτοντας ότι όλες οι πλευρές όχι μόνο επαναβεβαίωσαν τη διάθεση να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση των δυσκολιών, αλλά επαναβεβαίωσαν την κοινή ανάγνωση της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.