Quantcast
DW: Αύρα συμφωνίας από τη Σύνοδο Κορυφής - enikonomia.gr
share

DW: Αύρα συμφωνίας από τη Σύνοδο Κορυφής

δημοσιεύτηκε:

Την Τετάρτη 24 Ιουνίου συνεδριάζει εκτάκτως το Εurogroup με στόχο την επίτευξη συμφωνίας στο ελληνικό ζήτημα, ώστε την επόμενη μέρα να επικυρωθεί από τη Σύνοδο Κορυφής, δηλαδή τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Αυτό επισημάνθηκε απόψε (Δευτέρα) μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής από τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

 

«Θετικό βήμα η νέα πρόταση»

Σύμφωνα με τον κ. Τουσκ η πρόταση της Ελλάδας κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ δίνει μια δυναμική στη διαπραγμάτευση.

«Ο κ. Τσίπρας μας διαβεβαίωσε για την αποφασιστικότητά του να εργαστεί εποικοδομητικά, όλοι είμαστε αποφασισμένοι για λύση», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η νέα πρόταση είναι ένα θετικό βήμα, η ελληνική κυβέρνηση και οι θεσμοί θα επιδιώξουν συμφωνία μέχρι την Τετάρτη, που θα την εξετάσει το Εurogroup και την Πέμπτη θα την επικυρώσουν οι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής.

Αισιόδοξος ότι το Εurogroup θα συμφωνήσει την Τετάρτη και η Σύνοδος θα εγκρίνει τη συμφωνία την Πέμπτη δήλωσε και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σε ερώτηση αν συζητήθηκε το ζήτημα του χρέους ο κ. Γιούνκερ απάντησε ότι “δεν είναι η ώρα να συζητήσουμε αυτό το θέμα”, ενώ σε άλλη ερώτηση απάντησε ότι δεν έγινε συζήτηση για περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων στην Ελλάδα στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής.

 

Εγκώμια για την ελληνική κυβέρνηση

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολαντ δήλωσε μετά τη σύνοδο ότι οι βάσεις της συμφωνίας έχουν πλέον τεθεί και απομένει «να φτάσουμε σε μια συμφωνία την Τετάρτη στο Εurogroup και να επικυρωθεί από τους Ευρωπαίους ηγέτες».

Όπως είπε, η ελληνική κυβέρνηση ανέλαβε τις ευθύνες της και έκανε τις προτάσεις. «Γνωρίζουμε τη δύσκολη κατάσταση της Ελλάδας, η κυβέρνηση έβαλε στο τραπέζι μια πρόταση η οποία έτυχε θετικής υποδοχής από τους θεσμούς», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «επιδιώκουμε μια συνολική συμφωνία η οποία πέρα από τα δημοσιονομικά μέτρα πάει και στη χρηματοδότηση, αλλά και στήριξη της ανάπτυξης».

Ο γάλλος πρόεδρος εξήρε τη συμβολή της χώρας του σε αυτήν την εξέλιξη, χαιρέτισε τις προσπάθειες των θεσμών, αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης που ανέλαβε και το πολιτικό κόστος των μέτρων, επισημαίνοντας ότι είναι προς το συμφέρον όλων να βρεθεί μια λύση το συντομότερο δυνατόν.

Αναφορικά με το χρέος είπε ότι δεν θα επιλυθεί τώρα το θέμα αυτό, αλλά τα οποιαδήποτε μέτρα (επιμήκυνση, επιτόκια) θα εξεταστούν στην επόμενη φάση, «τώρα συζητούνται τα δημοσιονομικά μέτρα, η διασφάλιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας και η στήριξη της ανάπτυξης μέσω των κοινοτικών κονδυλίων και του επενδυτικού πακέτου-Γιούνκερ.

 

«Πολλή δουλειά ακόμη»

Στη συνέντευξη που παραχώρησε η γερμανίδα καγκελάριος χαρακτήρισε τις νέες μεταρρυθμιστικές προτάσεις ως ένα καλό σημείο εκκίνησης στο δρόμο προς μια συμφωνία.

«Σημειώθηκε σχετική πρόοδος, αλλά για να καταλήξουμε σε συμφωνία χρειάζεται να γίνει ακόμη πολλή δουλειά με μεγάλη αυτοσυγκέντρωση, η δουλειά θα πρέπει να γίνει σε επίπεδο των τριών θεσμών» τόνισε.

«Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συνέλθουν και πάλι την Τετάρτη, έτσι ώστε στο συμβούλιο κορυφής να μπορούν να παρουσιαστούν αποτελέσματα».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για ενδεχόμενο κούρεμα χρέους και επιμήκυνση του προγράμματος είπε ότι δεν έγιναν συζητήσεις σε λεπτομέρειες, ενώ για τις καθυστερήσεις στην κατάθεση των ελληνικών προτάσεων αρνήθηκε να κάνει σχόλιο.

Για το χρέος η Άγκελα Μέρκελ διαβεβαίωσε ότι είναι βιώσιμο, ενώ είπε ότι δεν έγινε συζήτηση για ενδεχόμενο τρίτο πακέτο στήριξης, αλλά είναι και κάτι που δεν επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση.

Πηγή: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.