Quantcast
DW: Βελτίωση κλίματος και ελπίδες για συμφωνία - enikonomia.gr
share

DW: Βελτίωση κλίματος και ελπίδες για συμφωνία

δημοσιεύτηκε:

Η τριμερής συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολαντ χθες το βράδυ, αλλά και η κατ’ ιδίαν συνομιλία του κ. Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σήμερα σηματοδοτούν σημαντική βελτίωση του κακού κλίματος των τελευταίων ημερών.

Το βελτιωμένο κλίμα αποτυπώνεται και από τη σημερινή δήλωση της κ. Μέρκελ, η οποία προσερχόμενη στη συνεδρίαση της Συνόδου ΕΕ-Λατινικής Αμερικής-Καραϊβικής, μίλησε για ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων, ενώ ανέφερε ότι η αίσθησή της από τη χθεσινή τριμερή συνάντηση είναι ότι υπάρχει η διάθεση από ελληνικής πλευράς για στενή συνεργασία με τους θεσμούς.

Κάθε μέρα που περνάει μετράει, είπε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι όλα θα γίνουν σωστά.

 

Παράταση του τρέχοντος προγράμματος;

Τις επόμενες μέρες όλες οι πλευρές συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τις συζητήσεις, δεν έθεσαν νέα προθεσμία για συμφωνία, ωστόσο στις Βρυξέλλες ατύπως μιλάνε για την επόμενη συνεδρίαση του Εurogroup στις 18 Ιουνίου, υπό την προϋπόθεση ότι θα ξεπεραστούν και οι τελευταίες διαφορές.

Επί της ουσίας των διαπραγματεύσεων στο δημοσιονομικό που είναι το δυσκολότερο θέμα φαίνεται ότι υπάρχει πλέον η βούληση να επιτευχθεί συμφωνία με την ελληνική πλευρά να εμφανίζεται πιο ευέλικτη έναντι της θέσης των εταίρων για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων φέτος και τα επόμενα δύο χρόνια.

Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερο βάρος στην επόμενη μέρα και στο πλαίσιο αυτό εμφανίζεται διατεθειμένη να συμφωνήσει σε μια παράταση του προγράμματος μέχρι την άνοιξη του 2016 υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν ουσιαστικές ρυθμίσεις στο θέμα του χρέους.

Πηγή: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.