Quantcast
DW: Δεν έχει κάνει μόνο η Ελλάδα λάθη - enikonomia.gr
share

DW: Δεν έχει κάνει μόνο η Ελλάδα λάθη

δημοσιεύτηκε:

Στο επίκεντρο του σχολιασμού του γερμανόφωνου τύπου βρίσκεται σήμερα η έγκριση της δανειακής σύμβασης για την Ελλάδα από τη γερμανική βουλή.

Η Deutsche Welle επισημαίνει: «Τις συνέπειες οικονομικών σφαλμάτων τις ζουν πολλοί άνθρωποι με πολύ σκληρό τρόπο. Η Ελλάδα είναι απλά το πιο βάρβαρο παράδειγμα. Η Ευρώπη χρειάζεται επιτέλους μια σταθερή αλλά και ηθική βάση. Αυτή τη στιγμή εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη δεν έχουν οικονομική προοπτική. Εκεί βρίσκεται συσσωρευμένη πολύ εκρηκτική δύναμη. Στον κατάλογο των σφαλμάτων ανήκει για παράδειγμα η παραβίαση της ελευθερίας του τύπου στην Ουγγαρία αλλά και στην Ιταλία επί εποχής του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Όσο όμως και να διαφέρουν μεταξύ τους οι παραβιάσεις των Ευρωπαϊκών Συνθηκών, ο καθένας με τον τρόπο του υποσκάπτει το κοινό οικοδόμημα».

Η Welt του Βερολίνου σχολιάζει: «Η Ελλάδα πήρε άλλους τέσσερεις μήνες χρόνο ώστε να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της απέναντι στο δεύτερο ευρωπαϊκό πακέτο βοήθειας. Αυτό είναι ορθό και καλό. Ο κυβερνητικός συνασπισμός, όπως δήλωσε ο Σόιμπλε, ήθελε να κερδίσει χρόνο ώστε το δεύτερο πακέτο να έχει επιτυχία. Η κυβέρνηση στην Αθήνα έχει μια ευκαιρία μετά τα μεγάλα λόγια να προσγειωθεί στην πραγματικότητα».

Tα χρέη του ενός είναι ο πλούτος του άλλου…

Για το ίδιο θέμα η ελβετική Neue Zürcher Zeitung γράφει: «Στην πραγματικότητα όλοι όσοι ψήφισαν υπέρ διατηρούσαν τις αμφιβολίες τους. Σε κάθε περίπτωση ψήφισαν χωρίς ενθουσιασμό. Πολλοί βουλευτές των Χριστιανικών Κομμάτων αλλά και Σοσιαλδημοκράτες είχαν επιφυλάξεις διότι έλλειπε η εμπιστοσύνη απέναντι στις διαβεβαιώσεις των Ελλήνων».

Η ΤΑΖ σημειώνει: «Επενδύσεις αντί λιτότητα είναι ο μόνος δρόμος εξόδου από την κρίση. Η Μέρκελ και ο Σόιμπλε όμως δεν θέλουν να το δουν αυτό. Διότι τα χρέη του ενός είναι ο πλούτος του άλλου, και κυρίως της Γερμανίας. Μια ματιά στο εμπορικό ισοζύγιο πιστοποιεί αυτή την άποψη. Το τίμημα είναι υψηλό και η Ευρώπη κάθε μέρα αποξενώνεται. Κι ενώ στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ, στην Ισπανία οι Podemos, και στην Ιρλανδία το Sinn Fein, διαμορφώνουν μια εναλλακτική που προέρχεται από κάτω, ο Σόιμπλε και η Μέρκελ με την ανεύθυνη πολιτική τους δίνουν επιχειρήματα στους δεξιούς λαϊκιστές στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη να μιλάνε με μίσος για τους «τεμπέληδες».

Τέλος, η Frankfurter Allgemeine Zeitung επισημαίνει: «Εάν η αλληλεγγύη σχετίζεται με την αξιοπιστία, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε, τότε η συναίνεση της βουλής για την παράταση της βοήθειας προς την Ελλάδα δεν έχει σχέση με αλληλεγγύη. Διότι κανείς δεν συνδέει την αξιοπιστία με την νέα ελληνική κυβέρνηση. Η κυβέρνηση Τσίπρα εμφανίζεται καθημερινά ως μια ομάδα που προσπαθεί με τεχνάσματα να παραπλανήσει και στόχος της είναι να ικανοποιήσει όσο λιγότερες από τις υποχρεώσεις της σε αντάλλαγμα της οικονομικής βοήθειας που πήρε».

 

Πηγή: Deutsche Welle


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.