Quantcast
DW: Εν αναμονή της αξιολόγησης - enikonomia.gr
share

DW: Εν αναμονή της αξιολόγησης

δημοσιεύτηκε:

Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της ευρωζώνης η ολοκλήρωση της αξιολόγηση του πρώτου πακέτου των προαπαιτούμενων του ελληνικού προγράμματος αναμένεται να γίνει μέχρι την προσεχή Δευτέρα, οπότε και θα συνεδριάσουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης.

Εάν η κυβέρνηση και οι θεσμοί καταφέρουν να ολοκληρώσουν επιτυχώς την αξιολόγηση θα μπορέσει να γίνει και η εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. Ευρώ προς την Ελλάδα.

«Υπάρχει μια μικρή καθυστέρηση, προς το παρόν δεν είμαι ανήσυχος, αλλά θα πρέπει να επιταχύνουμε με το θέμα αυτό, ώστε να μην καθυστερήσει το υπόλοιπο χρονοδιάγραμμα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος ενώ συμπλήρωσε ότι αυτή τη στιγμή τέσσερα θέματα του πρώτου πακέτου παραμένουν ανοικτά και πρέπει να κλείσουν, ώστε να υπάρξει συνολική συμφωνία. Πρόκειται για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, την επιβολή ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία, την ελάχιστη τιμή στα γενόσημα φάρμακα και τη ρύθμιση των 100 δόσεων.

 

Οι θεσμοί στην Αθήνα

Σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ανέφερε ότι τα 10 δισ. ευρώ που είναι δεσμευμένα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, φαίνεται να καλύπτουν τις ανάγκες των τραπεζών με δεδομένη τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, και δεν θα χρειαστούν τα υπόλοιπα 15 δισ. ευρώ που είχαν αποφασιστεί προληπτικά στο πλαίσιο της συμφωνίας του περασμένου καλοκαιριού.

Ο αξιωματούχος επισήμανε ακόμη ότι οι θεσμοί είναι έτοιμοι για να επισκεφθούν την Αθήνα από την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Όσον αφορά το χρέος δήλωσε ότι το μέγεθος της ελάφρυνσης θα εξαρτηθεί από πολλές παραμέτρους που θα γνωστοποιηθούν μετά την πρώτη αξιολόγηση, όπως η προβλεπόμενη ανάπτυξη, το δημοσιονομικό και κυρίως το ποσοστό που θα καταλαμβάνουν μετά την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού οι συντάξεις στον προϋπολογισμό.

Πηγή: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.