Quantcast
DW: «Η Ελλάδα πρέπει να πει τι θέλει» - enikonomia.gr
share

DW: «Η Ελλάδα πρέπει να πει τι θέλει»

δημοσιεύτηκε:

Ενόψει νέας «συνάντησης κορυφής» για το ελληνικό ζήτημα το βράδυ της Τετάρτης, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις δήλωσε ότι η Κομισιόν «αξιολογεί» τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, τις οποίες πάντως δεν θέλησε να σχολιάσει.

Κάλεσε ωστόσο την Αθήνα να αναλάβει περισσότερες πρωτοβουλίες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι κάτι τέτοιο αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να επέλθει συμφωνία.

«Από τον Φεβρουάριο έχει γίνει σαφές στο Γιούρογκρουπ ότι ορισμένα μέτρα μπορούν να αντικατασταθούν ορισμένα μέτρα, που θα έχουν ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα» ανέφερε ο λετονός επίτροπος, μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Στρασβούργο.

«Πρέπει λοιπόν οι ελληνικές αρχές να μας πουν όχι μόνο ποια μέτρα δεν θέλουν, αλλά και ποια μέτρα θέλουν να πάρουν στη θέση τους. Μπορούμε να επιτύχουμε συμφωνία τις επόμενες μέρες, αλλά αυτό προϋποθέτει πολιτική βούληση, κυρίως από την ελληνική πλευρά. Χρειάζονται λιγότεροι τακτικοί ελιγμοί και περισσότερη δουλειά επί της ουσίας».

Ο Ντομπρόφσκις δεν θέλησε πάντως να φανεί απαισιόδοξος: επεσήμανε ότι τις τελευταίες μέρες έχει γίνει «εντατική δουλειά» και η διαπραγμάτευση μπορεί να προχωρήσει, αρκεί να εστιάσει σε συγκεκριμένους στόχους.

«Έχει πραγματικά μεγάλη σημασία τις επόμενες ημέρες, αν όχι την επόμενη μέρα, να συμφωνήσουμε στους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά και σε συγκεκριμένα μέτρα με τα οποία θα επιτεχθούν αυτοί οι στόχοι. Όπως γνωρίζετε γίνονται συζητήσεις για συγκεκριμένα στοιχεία του προγράμματος, όπως ο ΦΠΑ και οι συντάξεις» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

 

Βέμπερ: Ο Τσίπρας παίζει με τη φωτιά

Σε υψηλούς τόνους κυμαίνεται, για μία ακόμη φορά, η κριτική που διατυπώνει ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο, καθώς κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα ότι «παίζει με τη φωτιά», ενώ παράλληλα εκφράζει κατανόηση για τις πρόσφατες «αιχμές» του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ προς την Αθήνα.

«Ο Ζαν Κλoντ Γιούνκερ είχε καταβάλει μεγάλη προσπάθεια να ‘χτίσει γέφυρεςʼ για την Ελλάδα, το είδατε αυτό τις προηγούμενες εβδομάδες» λέει ο γερμανός ευρωβουλευτής.

«Ο Ζαν Κλoντ Γιούνκερ δεν εστιάζει μόνο στη δημοσιονομική σταθερότητα, αλλά και την κοινωνική διάσταση της πολιτικής και τον στηρίζω σε αυτό. Όμως πρέπει να υπάρχει και στην ελληνική πλευρά κάποιος που θα στηρίξει αυτήν την προσπάθεια. Κατανοώ την αντίδραση του Γιούνκερ στη σύνοδο του G7, γιατί θεωρώ ότι ήταν προκλητική η εμφάνιση του Τσίπρα στο ελληνικό Κοινοβούλιο».

Απαντώντας στην επισήμανση της Deutsche Welle ότι η Αθήνα κάνει λόγο για αναλυτική πρόταση 47 σελίδων προς τους «θεσμούς» ο Μάνφρεντ Βέμπερ επισημαίνει:

«Κατ΄αρχάς χαιρόμαστε που η ελληνική πλευρά έχει υποβάλει προτάσεις, αλλά ακόμη δεν μπορώ να τις αξιολογήσω, πρέπει να τις εξετάσουμε. Είναι έκδηλη η προσπάθεια που όλοι κάνουμε για ένα πρόγραμμα βοήθειας, αλλά μέχρι σήμερα δεν είχαμε λάβει προτάσεις από την Ελλάδα, παρότι μας τις είχαν υποσχεθεί πριν από εβδομάδες. Δυστυχώς, η ελληνική πλευρά αρνείται να συνεργαστεί για λόγους κομματικούς, επειδή προεκλογικά ο Τσίπρας είχε υποσχεθεί πράγματα, που δεν μπορεί να υλοποιήσει».

Διαμετρικά αντίθετη άποχη εκφράζει η επικεφαλής της αριστερής «ευρω-ομάδας» Γκάμπι Τσίμερ, η οποία πρόσφατα είχε επισκεφθεί την Αθήνα για να συμμετάσχει στις «Ημερίδες Μελέτης» της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Μιλώντας στην Deutsche Welle, η γερμανίδα ευρωβουλευτής επιρρίπτει στους πιστωτές την ευθύνη για την έλλειψη συμφωνίας. «Αν οι θεσμοί της ΕΕ και οι πιστωτές δεν αντιλαμβάνονται ότι η εξαθλίωση ακόμη περισσότερων ανθρώπων δεν μπορεί να αποτελεί προϋπόθεση για παροχή βοήθειας ή αποπληρωμή δανείων, τότε θα σημάνει η αρχή του τέλους για την ΕΕ. Όποιος αφήνει την Ελλάδα να καταρρεύσει, βάζει στο στόχαστρο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Νομίζω ότι αυτό αποτελεί μέρος μίας λανθασμένης στρατηγικής, που οδηγεί σε μία Ευρώπη δύο ταχυτήτων- με τις οικονομικά ισχυρές χώρες να παραμένουν στην ευρωζώνη και τις αδύναμες να οδηγούνται στην έξοδο».

 

«Δεν έχω ακούσει εποικοδομητικές προτάσεις»

Στην Αθήνα βρέθηκε πρόσφατα και αντιπροσωπεία των ευρωπαίων Πρασίνων. Η συμπροεδρεύουσα της ομάδας Ρεμπέκα Χαρμς είχε μάλιστα την ευκαιρία να παρακολουθήσει και τη συζήτηση της περασμένης Παρασκευής στη Βουλή, από την οποία πάντως δεν εξήλθε σοφότερη, όπως επισημαίνει.

«Μπορεί αυτός να είναι ο τρόπος που γίνονται οι συζητήσεις στην Ελλάδα, δεν ξέρω, αλλά δεν περίμενα να πει ο Τσίπρας πως οι τελευταίες προτάσεις είναι χειρότερες από ο,τιδήποτε υπήρχε στο παρελθόν.

Πίστευα ότι μπορούμε να προχωρήσουμε με μία δίκαιη μεταρρύθμιση στις συντάξεις που θα προστατεύει τους χαμηλοσυνταξιούχους ή με μία μεταρρύθμιση του ΦΠΑ που βελτιώνει τα κρατικά έσοδα χωρίς να επιβαρύνει μονομερώς τους οικονομικά αδύναμους.

Δεν έχω ακούσει εποικοδομητικές προτάσεις στην κατεύθυνση αυτή από την ελληνική κυβέρνηση».

Η Ρεμπέκα Χαρμς απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση να εξηγήσει στον κόσμο την «αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων» και προειδοποιεί ότι αν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ «ο απλός κόσμος θα υποφέρει περισσότερο απ΄όλους».

Παράλληλα, δηλώνει στην Deutsche Welle ότι θα προσπαθήσει να αναλάβει πρωτοβουλίες, σε συνεννόηση με την Κομισιόν, για την προστασία του συστήματος υγείας, που βρίσκεται υπό κατάρρευση λόγω κρίσης:

«Είτε γίνει συμφωνία, είτε δεν γίνει, είτε η Ελλάδα παραμείνει στην ευρωζώνη είτε όχι, πρέπει να σταματήσει η κατάρρευση της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα. Δεν είναι δυνατόν σε ένα κράτος-μέλος της ΕΕ να μην έχουν ιατρική περίθαλψη ανθρώποι με χρόνιες ή θανατηφόρες ασθένειες, μόνο και μόνο γιατί τα νοσοκομεία δεν έχουν χρήματα για να προμηθεύονται τα φάρμακα ή τα ιατρικά εργαλεία που χρειάζονται. Δεν μπορεί να συμβαίνει αυτό εν έτει 2015 στην ΕΕ, ό,τι πρόβλημα και αν έχει η Ελλάδα με το ευρώ…».

Πηγή: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.