Quantcast
DW: Οριστικό τέλος χρόνου για το δεύτερο πρόγραμμα - enikonomia.gr
share

DW: Οριστικό τέλος χρόνου για το δεύτερο πρόγραμμα

δημοσιεύτηκε:

Σε λίγες ώρες και δεδομένου ότι η ελληνική κυβέρνηση απάντησε αρνητικά – μέχρι τώρα – στην ύστατη πρόταση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για νέες διαπραγματεύσεις το δεύτερο μνημόνιο περνά στην ιστορία.

Πέντε χρόνια μετά την υπαγωγή της χώρας υπό την εποπτεία των θεσμών η χώρα πορεύεται από αύριο εκτός της διεθνούς προστατευτικής ομπρέλας.

 

Πλήρης έλλειψη εμπιστοσύνης

Το φάσμα της χρεοκοπίας φαντάζει πλέον ως αναπόδραστο ενδεχόμενο, όπως προβλέπει η πλειοψηφία των αναλυτών, και θα οδηγήσει την Ελλάδα εκτός του ευρώ.

Η αντίληψη αυτή έχει εδραιωθεί την τελευταία εβδομάδα και στη γερμανική κοινή γνώμη, η οποία θεωρεί ότι έχει ξεκινήσει ήδη η σχετική διαδικασία.

Σε αυτό επικουρούν και οι δηλώσεις των γερμανών πολιτικών, όπως σήμερα του υπουργού Οικονομικών της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ, ο οποίος υποστήριξε την άποψη ότι με αυτήν την κυβέρνηση είναι σχεδόν αναπόφευκτο ένα Grexit.

«Νομίζω ότι ένα συντεταγμένο σχέδιο εξόδου είναι τελικά ο καλύτερος δρόμος και για τις δύο πλευρές».

Για τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή χθες βράδυ ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να καταβάλει τη οφειλόμενη δόση του 1, 54 δις ευρώ προς το ΔΝΤ, αυτό θα έχει άμεσες συνέπειες.

«Εάν πρέπει να καταβληθεί κι άλλη βοήθεια θα πρέπει οι διαπραγματεύσεις να αρχίσουν και πάλι από την αρχή, διότι αυτό το πρόγραμμα εκπνέει και συνεπώς δεν υφίσταται πλέον καμιά βάση για διαπραγματεύσεις».

Από την πλευρά του ο γάλλος ομόλογός του Μισέλ Σαπέν, μιλώντας στην τηλεόραση France 2, εξέφρασε την λύπη του που η ελληνική κυβέρνηση έκανε πίσω «την τελευταία στιγμή» και τόνισε ότι ακόμη και την τελευταία στιγμή υπάρχει χώρος για διαπραγματεύσεις.

Πηγή: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.