Quantcast
DW: Περί «τρόικας» και «μνημονίου» - enikonomia.gr
share

DW: Περί «τρόικας» και «μνημονίου»

δημοσιεύτηκε:

Το κλίμα στις τάξεις των Χριστιανοδημοκρατών / Χριστιανοκοινωνιστών παραμένει ιδιαίτερα βαρύ.

Κατά το διάστημα που μεσολάβησε μάλιστα από το συντριπτικό μεν, αλλά απρόθυμο «ναι» της γερμανικής βουλής στην παράταση του ελληνικού προγράμματος, το κλίμα αυτό δεν βελτιώθηκε.

Αντιθέτως. Οι δυο τελευταίες εβδομάδες όπου ουσιαστικά δεν υπήρξε καμία πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών αλλά και οι απειλές που διατυπώθηκαν τις τελευταίες μέρες από την ελληνική πλευρά περί προσφυγικού κύματος προς το Βερολίνο, ενέτειναν ακόμη περισσότερο τη δυσφορία στη γερμανική πρωτεύουσα.

 

Τα μηνύματα του Β. Σόιμπλε

Αυτό ακριβώς το κλίμα επιχειρεί να διαχειριστεί και να κατευνάσει ο γερμανός υπ. Οικονομικών, επαναλαμβάνοντας ό,τι είχε πει και στο προοίμιο της ψηφοφορίας στη γερμανική βουλή: ότι ζητούμενο ήταν και παραμένει η ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και η αξιολόγησή του από τους τρεις θεσμούς. Μόνον υπό αυτή την προϋπόθεση θα εκταμιευτούν οι εναπομείνασες δόσεις.

Το γεγονός ότι ο κ. Σόιμπλε συνεχίζει να κάνει λόγο για «τρόικα» και «μνημόνιο» θα πρέπει να αξιολογηθεί αφενός ως απάντηση στη ρητορική της ελληνικής κυβέρνησης που δεν χάνει ευκαιρία να κάνει λόγο για το τέλος της τρόικας και του μνημονίου, και αφετέρου ως μήνυμα προς το εσωτερικό πως παρά τα όσα ακούγονται από την Αθήνα και τις διαφορετικές ετικέτες που βάζει η κάθε πλευρά, η ουσία παραμένει ίδια: υπάρχει ένα πρόγραμμα που πρέπει να ολοκληρωθεί υπό την επιτήρηση των τριών θεσμών που έχουν παραχωρήσει στην Ελλάδα τα δάνεια. Και αυτό που περιμένει τώρα το Βερολίνο είναι να ξεκινήσει επιτέλους η ουσιαστική συζήτηση για το πώς θα ολοκληρωθεί επιτυχώς αυτό το πρόγραμμα.

 

Πηγή: Deutsche Welle

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.