Quantcast
DW: Περιμένοντας τους «θεσμούς» - enikonomia.gr
share

DW: Περιμένοντας τους «θεσμούς»

δημοσιεύτηκε:

Αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει μέχρι σήμερα ο Μάνφρεντ Βέμπερ, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Απαντώντας στο ερώτημα της Deutsche Welle ποιά, κατά την άποψή του, είναι η πρώτη μεταρρύθμιση, η πρώτη ενέργεια που προέχει αυτή τη στιγμή για την ελληνική οικονομία, ο γερμανός ευρωβουλευτής δηλώνει τα εξής:

«Η Αθήνα πρέπει να επανακτήσει τον έλεγχο στα δημοσιονομικά της. Από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε τη διακυβέρνηση, φαίνεται ότι ο προϋπολογισμός έχει βγει εκτός πορείας, καθώς τα έσοδα υποχωρούν, ενώ οι δαπάνες αυξάνονται. Πρέπει λοιπόν να επανέλθει η σταθερότητα στον προϋπολογισμό, αυτό είναι το πιο επείγον. Δεν βοηθούν πλέον οι θεωρητικές συζητήσεις για το πρόγραμμα διάσωσης, χρειαζόμαστε συγκεκριμένες απαντήσεις στο ερώτημα πώς μπορεί να σταθεροποιηθεί η χώρα».

Για τον ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργο Κύρτσο, η πιο σημαντική παρέμβαση θα ήταν η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος γιατί, όπως υποστηρίζει, από αυτήν εξαρτάται η βιωσιμότητα των πρωτογενών πλεονασμάτων που θα κρίνει και τα επόμενα βήματα στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους.

Είναι όμως και η πιο δύσκολη αλλαγή, παραδέχεται, ενώ παράλληλα επικρίνει το γεγονός ότι η ίδια η ΝΔ είχε παγώσει τη μεταρρύθμιση στο κομμάτι των επικουρικών συντάξεων. «Είναι πρακτικά αδύνατον να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση» λέει ο έλληνας ευρωβουλευτής.

«Το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό σύστημα τραβάει 14 δις και κάτι παραπάνω από τον κρατικό προϋπολογισμό, χρηματοδοτείται σε ποσοστό πάνω από 55% από δημόσιο χρήμα. Τί σημαίνει αυτό; Ότι δεν μπορούμε να έχουμε σταθερά πρωτογενή πλεονάσματα, άρα δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε το χρέος μας. Άρα δεν μπορούμε και να συνεννοηθούμε με τους ευρωπαίους εταίρους και πιστωτές για την αναδιάρθρωση του χρέους, την οποία χρειαζόμαστε».

 

«Θετικά μηνύματα» από το Eurogroup της Δευτέρας

Η κατ΄αρχήν συμφωνία της Δευτέρας στο Eurogroup ήταν θετικό γεγονός, εκτιμά ο έλληνας ευρωβουλευτής, υποστηρίζοντας ότι έτσι θα μπορούσε να τερματιστεί ο κύκλος της αδράνειας και της αναβλητικότητας.

«Ήταν ενθαρρυντικά τα μηνύματα, με την έννοια ότι έχουν αρχίσει και γίνονται πιο συγκεκριμένοι αυτοί που είναι στην κυβέρνηση στην Ελλάδα» λέει ο Γ. Κύρτσος στην Deutsche Welle. «Φαίνεται ότι έχουν αρχίσει και δέχονται την έννοια της αξιολόγησης, της τεχνικής προετοιμασίας των πολιτικών αποφάσεων, δηλαδή σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, μπαίνουν σε μία σειρά. Αυτό είναι ενθαρρυντικό, για να μη μείνει το ελληνικό Δημόσιο από χρήματα μέσα στον Απρίλιο ή λίγο πριν ή λίγο μετά το Πάσχα».

Ενθαρρυντικό, αλλά όχι αρκετό, συμπληρώνει ο ευρωβουλευτής της ΝΔ. Πολλοί ευρωβουλευτές της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς φαίνονται σαφώς πιο αιχμηροί στις τοποθετήσεις τους.

Το γεγονός στηλιτεύει η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Στρασβούργο Γκάμπι Τσίμερ, η οποία αναφέρει ως προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα την ανθρωπιστική κρίση και τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, αλλά μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Επιπλέον, η Γκάμπι Τσίμερ ασκεί από την πλευρά της έντονη κριτική στην πολιτική των προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων: «Δεν δίνουν στην κυβέρνηση Τσίπρα τον απαραίτητο χρόνο για να επεξεργαστεί το πρόγραμμά της.

Της ζητούν να καταπολεμήσει την ανθρωπιστική κρίση, να μεταρρυθμίσει την κρατική μηχανή, να κάνει όλα όσα παρέλειψαν τα προηγούμενα 30-40 χρόνια οι προκάτοχοί της, αλλά και όσα σκοπίμως παρέλειψε η τρόικα- και όλα αυτά ταυτόχρονα και σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.

Εμείς λέμε ότι αυτό που χρειάζεται η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν είναι να την πιέζουν όλο και περισσότερο ή να επισύρουν τη δαμόκλειο σπάθη της κατάρρευσης, αλλά να της προσφέρουν τον χρόνο και την αλληλεγγύη που απαιτείται για να τερματίσει το διεφθαρμένο σύστημα των προκατόχων της, συντηρητικών και σοσιαλδημοκρατών».

 

«Χάθηκε πολύτιμος χρόνος»

Ο Μίλτος Κύρκος από «Το Ποτάμι» επικρίνει το ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, προκειμένου να συζητηθεί «ποιός θα συζητήσει ποιόν και πού» ή «πώς θα λέγονται οι θεσμοί», ενώ υποστηρίζει ότι πρέπει να συνεχιστεί άμεσα η διαπραγμάτευση προκειμένου από τον Ιούνιο να ακολουθήσει η απολύτως απαραίτητη συζήτηση για «ευρύτερα πράγματα», δηλαδή για τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας.

Σε αυτό το πλαίσιο ποιά θα ήταν η πιο επείγουσα, η πιο αναγκαία μεταρρύθμιση που θα έπρεπε να ξεκινήσει αύριο το πρωί στην Αθήνα;

«Δύο αυτή τη στιγμή θα ξεκινούσα εγώ» λέει ο Μίλτος Κύρκος. «Το ένα είναι η ανασυγκρότηση του φορολογικού συστήματος και η δημιουργία της Ανεξάρτητης Γραμματείας, η οποία συλλέγει τα έσοδα. Να μην έχει καμία σχέση με πολιτικούς. Να ξεφύγουμε πια από αυτό το μοντέλο, που μόνο ο πολιτικός προϊστάμενος εγγυάται για την ορθή εφαρμογή και λειτουργία των οργάνων. Πρέπει να θέτουμε στόχους και αυτούς τους στόχους να τους υπηρετεί το Δημόσιο. Αυτή είναι η δεύτερη μεγάλη οριζόντια μεταρρύθμιση και είναι πίσω από κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε: η μεταρρύθμιση στη διοίκηση».

 

Πηγή: Deutsche Welle

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.