Quantcast
DW: «Πρέπει να βγούμε από το αδιέξοδο» - enikonomia.gr
share

DW: «Πρέπει να βγούμε από το αδιέξοδο»

δημοσιεύτηκε:

Έντονες διαβουλεύσεις σε όλα τα επίπεδα βρίσκονται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες και σε πρωτεύουσες της ευρωζώνης, ενώ ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επιχειρεί να ξαναφέρει την κυβέρνηση και τους δανειστές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πριν από την 1η Ιουλίου και τη λήξη του υφιστάμενου προγράμματος.

Τόσο η Κομισιόν με χθεσινή της ανακοίνωση όσο και εταίροι θεωρούν ότι οι διαπραγματεύσεις ήταν πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας το βράδυ της Παρασκευής, ωστόσο η κυβέρνηση, όπως τονίζουν τις εγκατέλειψε μονομερώς.

Ο Γάλλος επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε σήμερα το πρωί ότι ο ελληνικής λαός θα αποφασίσει κυρίαρχα για το μέλλον του, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επιλέξει την παραμονή στην ευρωζώνη και το ευρώ.

«Πρέπει να βρούμε ένα συμβιβασμό, εύχομαι η Ελλάδα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις εντός της ευρωζώνης, πρέπει να βγούμε από το αδιέξοδο γιατί είμαστε λίγα εκατοστά από την επίτευξη συμφωνίας», κατέληξε ο κ. Μοσκοβισί.

 

Δεν μπορεί να γίνει παράταση του προγράμματος για ένα μήνα

Αναφορικά με το αίτημα της κυβέρνησης για παράταση του ελληνικού προγράμματος για ένα μήνα τόσο οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες όσο και εταίροι, όπως ο γάλλος υπουργός οικονομικών Μισέλ Σαπέν θεωρούν ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει επικαλούμενοι νομικά και πολιτικά προβλήματα, δεδομένου ότι από τη μία δεν υφίστανται διαπραγματεύσεις και από την άλλη θα πρέπει να επικυρωθεί μια παράταση από πέντε εθνικά κοινοβούλια, που στην παρούσα στιγμή δεν είναι διαθέσιμα.

Στη βελγική πρωτεύουσα υπάρχει έντονη φημολογία για σύγκλιση έκτακτης συνόδου κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης, σε μια τελευταία προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας, ωστόσο μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται, προφανώς θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις εντός της ημέρας.

Τέλος, μιλώντας εξ ονόματος της Κομισιόν, ο Βρετανός Επίτροπος χρηματοπιστωτικών θεμάτων Τζόναθαν Χιλ, δήλωσε ότι οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων που αποφάσισαν οι ελληνικές αρχές δικαιολογούνται από την συνθήκη για λόγους δημόσιου συμφέροντας και δημόσιας τάξης.

Ωστόσο, επισημαίνει ότι η ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων πρέπει να αποκατασταθεί όσο το δυνατόν ταχύτερα προς το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας, της ευρωζώνης και της ενιαίας αγοράς της ΕΕ στο σύνολό της.

Πηγή: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.