Quantcast
DW: «Ρατσιστική και απεχθής» η εικόνα των «άπληστων Ελλήνων» - enikonomia.gr
share

DW: «Ρατσιστική και απεχθής» η εικόνα των «άπληστων Ελλήνων»

δημοσιεύτηκε:

Δριμεία κριτική στην Bild με αφορμή την εκστρατεία που ξεκίνησε τις τελευταίες ημέρες κατά της Ελλάδας ασκεί ο Γερμανός βουλευτής των Πρασίνων και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Γιούργκεν Τριτίν.

Όπως είπε την Κυριακή σε συνέντευξή του προς τη Γερμανική Ραδιοφωνία DLF:

«Με μοχλό την εφημερίδα Bild του Κάι Ντίκμαν δημιουργείται η εικόνα του ‘άπληστου Έλληνα’. Αυτό είναι βαθύτατα ρατσιστικό και απεχθές. Που έγκειται η απληστία όταν ένα εκατομμύριο Ελληνίδες και Έλληνες δεν έχουν ασφάλεια υγείας; Το θέμα μας είναι διαφορετικό. Το θέμα είναι ότι προφανώς η πολιτική της εξυγίανσης, έτσι όπως την φαντάστηκε η κυρία Μέρκελ, έχει αποτύχει στις χώρες της νότιας Ευρώπης. Με άλλα λόγια: οι περικοπές δαπανών που δεν συνοδεύονται παράλληλα από επενδύσεις και ανάπτυξη οδηγούν τις οικονομίες στην εξαθλίωση».

Χρειαζόμαστε μια «πολιτική έξυπνων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων»

Αυτός είναι ο λόγος, σύμφωνα με τον ίδιο, που ο κ. Ραχόι δεν έχει καμία απολύτως πιθανότητα επανεκλογής στην Ισπανία και όπου αναμένεται επικράτηση του Podemos ενώ και στην Πορτογαλία η συντηρητική κυβέρνηση αναμένεται να χάσει τις εκλογές.

«Στην Ευρώπη έχουμε την εξής κατάσταση, η πολιτική της λιτότητας θα πρέπει να αντικατασταθεί από μια πολιτική έξυπνων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων η οποία θα συνοδεύεται από πραγματικές επενδύσεις. Γι΄ αυτό όμως θα πρέπει να επενδυθούν χρήματα και αυτό συνεχίζει να σκοντάφτει στην αρνητική στάση της Γερμανίας».

Στη Γερμανία έχει ανοίξει ήδη η συζήτηση για ένα τρίτο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα, πιθανότατα το ερχόμενο καλοκαίρι, με αρκετούς γερμανούς βουλευτές να προαναγγέλλουν ήδη ότι δεν πρόκειται να συναινέσουν σε νέα βοήθεια. Θα ακολουθήσει λοιπόν για άλλη μια φορά και η συζήτηση περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ρωτήθηκε ο Γιούργκεν Τριτίν;

«Οι τρεις θεσμοί που μέχρι πρότινος αποκαλούνταν τρόικα, πιστοποίησαν στην Ελλάδα ότι με τα μέτρα που λαμβάνονται θα επιφέρει τη βιωσιμότητα του χρέους. Για πρώτη φορά πέτυχαν πρωτογενές πλεόνασμα. Δεν θα μπορέσουν βέβαια να το κρατήσουν πάντα σε αυτό το ύψος, αυτό το γνωρίζουν όλοι όσοι είναι ρεαλιστές. Γι΄ αυτό και δεν βλέπω λόγο να με απασχολήσει το ερώτημα περί Grexit».

«Εντέλει θα πρέπει να συζητήσουμε και το κούρεμα»

Ποιοι οι λόγοι που ο ίδιος ψήφισε την Παρασκευή υπέρ της παράτασης του ελληνικού προγράμματος;

«Γιατί ψήφισα υπέρ και στα προηγούμενα πακέτα διάσωσης. Γιατί το θεωρώ λάθος να οδηγείς την Ελλάδα, μια χώρα μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, στη χρεοκοπία, η οποία μάλιστα θα στοίχιζε πολύ ακριβά στο γερμανό φορολογούμενο. Εντέλει θα πρέπει να ασχοληθούμε και με κάτι το οποίο προκαλεί αντιδράσεις στη Γερμανία, δηλαδή το κούρεμα του χρέους».

Τέλος, ο βουλευτής των Πρασίνων χαρακτηρίζει «ανοησία» την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να συγκυβερνήσει με το «δεξιό λαϊκίστικο» κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, όπως λέει. Ο ίδιος θα προτιμούσε ένα κόμμα το οποίο «δεν έχει συγγενικές σχέσεις» με το παλιό σύστημα.

 

Πηγή: Deutsche Welle
share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.