Quantcast
DW: Τα «γενέθλια» του ΣΥΡΙΖΑ - ένας απολογισμός - enikonomia.gr
share

DW: Τα «γενέθλια» του ΣΥΡΙΖΑ – ένας απολογισμός

δημοσιεύτηκε:

Θετικό πρόσημο βλέπει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης. Παραδέχεται βέβαια ότι υπήρξαν λάθη, υποχωρήσεις, αδυναμίες. Υποστηρίζει ωστόσο ότι η κυβέρνηση θα κριθεί σε βάθος τετραετίας. «Ο ΣΥΡΙΖΑ διαπραγματεύτηκε σκληρά σε ένα δυσμενές περιβάλλον» λέει ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου στην Deutsche Welle.

«Πέτυχε κάποια πράγματα, αναγκάστηκε να κάνει και υποχωρήσεις. Το φθινόπωρο του 2019, που θα γίνουν οι επόμενες εκλογές, ο ελληνικός λαός θα έχει τη δυνατότητα να συγκρίνει τον απολογισμό της τετραετούς διακυβέρνησης Τσίπρα με τον απολογισμό προηγούμενων κυβερνήσεων. Δεν παριστάνουμε τους τέλειους, έχουμε κάνει λάθη, αλλά η εναλλακτική είναι η επιστροφή ενός αμαρτωλού πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου που ρήμαξε τη χώρα και αυτό έχει αποδειχθεί με αριθμούς».

Σημείο καμπής για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν τα δραματικά γεγονότα του καλοκαιριού με το δημοψήφισμα και τη ρεαλιστική «στροφή» προς το επόμενο μνημόνιο και τους ευρωπαίους εταίρους. Ήταν μία πραγματική αλλαγή πορείας, ένας τακτικός ελιγμός ή και μία «προδοσία» όπως κάποιοι ισχυρίστηκαν; «Είναι μία συζήτηση που έχει γίνει και δεν επιθυμώ να την ανατροφοδοτήσω» απαντά ο Δημήτρης Παπαδημούλης. «Αυτό που θέλω να πω είναι ότι όσα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρός του, ο Τσίπρας, προκειμένου να ακυρώσει το σχέδιο Σόιμπλε για Grexit, εγκρίθηκαν στην κάλπη από τον ελληνικό λαό και ψηφίστηκαν στην απελθούσα Βουλή από μία ευρύτατη πλειοψηφία περίπου 230 βουλευτών πεντακομματικής σύνθεσης. Τώρα η Ευρώπη αντιμετωπίζει ταυτόχρονες και επάλληλες κρίσεις. Είναι λοιπόν κοινό συμφέρον, αντί να ασχολούνται με τις ʻΒαρουφακιάδεςʼ, να έχουμε έγκαιρη και επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Αυτό θα κάνει καλό όχι μόνο στην ελληνική αλλά και στην ευρωπαϊκή οικονομία».

Βέμπερ: «Θετικά δείγματα» από τον ΣΥΡΙΖΑ

Στους δριμύτερους επικριτές του Αλέξη Τσίπρα τον τελευταίο χρόνο περιλαμβάνεται και ο επικεφαλής της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ. Τον περασμένο Ιούλιο, κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ολομέλεια του Στρασβούργου, ο γερμανός πολιτικός τον κατηγόρησε για «ψευδείς υποσχέσεις», αλλά και για κακές συναναστροφές στη διεθνή πολιτική σκηνή.

Σήμερα, ο Μάνφρεντ Βέμπερ εξακολουθεί να βλέπει με δυσπιστία την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο αναγνωρίζει ότι έχουν γίνει και θετικά βήματα. «Στην αρχή, ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ είχαν προκαλέσει χάος στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Δίχασαν την Ευρώπη για να επιστρέψουν άπρακτοι στην Ελλάδα. Ο Τσίπρας αναγκάστηκε να κάνει ό,τι και ο Σαμαράς πριν από αυτόν, να ακολουθήσει μία πολιτική που ο ίδιος επέκρινε. Τώρα βλέπουμε πρώτα, θετικά δείγματα μίας μεταρρυθμιστικής πολιτικής. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταβάλλει προσπάθεια να λειτουργήσει ως εταίρος στην Ευρώπη, να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις. Αυτό πρέπει να το αξιολογήσουμε θετικά. Νομίζω όμως ότι κάποια επιμέρους θέματα δείχνουν λανθασμένη κατεύθυνση. Για παράδειγμα, η επικείμενη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση επιβαρύνει υπέρμετρα την οικονομία και θέτει σε κίνδυνο την απασχόληση» δηλώνει ο γερμανός πολιτικός στην Deutsche Welle.

Όλοι συμφωνούν ότι τον τελευταίο χρόνο η Ελλάδα έχει υποχωρήσει- αν και σε καμία περίπτωση δεν έχει εξαφανιστεί- από τα πρωτοσέλιδα των ξένων εφημερίδων. Σημαίνει αυτό ότι η ελληνική κρίση έχει επίσης υποχωρήσει ή απλώς δεν συγκινεί ή δεν φοβίζει τόσο πολύ πλέον τους ευρωπαίους εταίρους; Για την συμπροεδρεύουσα των ευρωπαίων Πρασίνων Ρεμπέκα Χαρμς η απάντηση δεν είναι εύκολη: «Η Ελλάδα έχει φύγει πλέον από τα πρωτοσέλιδα και ακούγεται λιγότερο στις Βρυξέλλες, αλλά δεν γνωρίζω αν αυτό είναι καλός ή κακός οιωνός» επισημαίνει η γερμανίδα ευρωβουλευτής. «Αυτό που προσωπικά με ανησυχεί είναι ότι, όπως μαθαίνω, επιδεινώνεται συνεχώς η κατάσταση στο σύστημα υγείας. Πρέπει να υπάρξει κάποια συνεννόηση ανάμεσα στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες, ώστε να μην γίνονται εις βάρος της κοινωνικής πολιτικής οι όποιες μεταρρυθμίσεις».

Σημείο αναφοράς για την ευρωπαϊκή Αριστερά

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015 ήταν η πρώτη σε κράτος-μέλος της ΕΕ μετά την ανάδειξη προέδρου από το ΑΚΕΛ στην Κύπρο το 2008. Αποτέλεσε εκ των πραγμάτων σημείο αναφοράς για την ευρωπαϊκή Αριστερά, με την οποία άλλωστε ο Αλέξης Τσίπρας είχε θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της Κομισιόν στις ευρωεκλογές του 2014. Και σε αυτόν τον πολιτικό χώρο η αλλαγή πορείας που δρομολόγησε ο ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2014 προκάλεσε πολλά ερωτήματα.

Τη δική της ερμηνεία δίνει, μιλώντας στην Deutsche Welle, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Στρασβούργο Γκάμπι Τσίμερ: «Φυσικά είναι ένα δείγμα ρεαλισμού. Όποιος, υπό αυτές τις συνθήκες, προσπαθεί να βελτιώσει την καθημερινότητα για τους απλούς ανθρώπους και ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους, πρέπει να το παλέψει καθημερινά. Βέβαια, αυτό μπορεί να αποδειχθεί μοιραίο για τον ΣΥΡΙΖΑ, βλέπω κι εγώ τις δημοσκοπήσεις και τις εσωτερικές συγκρούσεις στον χώρο της Αριστεράς. Αλλά δεν μπορώ παρά να επιδείξω τεράστιο σεβασμό για το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εγκατέλειψε τον αγώνα, δεν είπε ‘εντάξει, ας αναλάβουν οι άλλοιʼ για να καταφύγει στην καταγγελία της αντιπολίτευσης».

Πηγή: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.