Quantcast
DW: Τετ-α-τετ Τσίπρα με Μέρκελ για το προσφυγικό - enikonomia.gr
share

DW: Τετ-α-τετ Τσίπρα με Μέρκελ για το προσφυγικό

δημοσιεύτηκε:

Κατ΄ ιδίαν συνάντηση με την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ είχε σήμερα το πρωί στο περιθώριο των εργασιών της δεύτερης ημέρες της Συνόδου Κορυφής ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας .

Σύμφωνα με πληροφορίες η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της γερμανικής αντιπροσωπείας στο κτίριο του Συμβουλίου της ΕΕ, είχε διάρκεια περίπου 40 λεπτών, ενώ το θέμα που κυριάρχησε ήταν το προσφυγικό, όπως άλλωστε και στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής. Πιο συγκεκριμένα, συζητήθηκε η μετεξέλιξη της Frontex, αλλά και η λειτουργία των κέντρων καταγραφής υποψήφιων προσφύγων στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη διάρκεια της συνόδου ο έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο περιθώριό της και με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Στο μεταξύ, ολοκληρώνοντας σήμερα οι εργασίες της διήμερης Συνόδου Κορυφής, η οποία μέχρι στιγμής έχει επικεντρωθεί σε δύο βασικά θέματα, κυρίως το προσφυγικό και κατά δεύτερο λόγο την ειδική σχέση που ζητάει το Ηνωμένο Βασίλειο με την ΕΕ.

 

Έμφαση στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και κριτική στην Τουρκία

Αναφορικά με το προσφυγικό το βάρος έχει πέσει στην ενίσχυση της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων και στο πλαίσιο αυτό οι Ευρωπαίοι ηγέτες, αφού καλωσόρισαν χθες την πρόταση της Κομισιόν για τη σύσταση ευρωπαϊκού σώματος συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής με ευρείες αρμοδιότητες, κάλεσαν το Συμβούλιο να καταλήξει σε αποφάσεις μέχρι το τέλος Ιουνίου 2016.

Ζητήθηκε επίσης να επιταχυνθούν οι εργασίες για την άμεση λειτουργία των κέντρων ταυτοποίησης και καταγραφής προσφύγων στην Ελλάδα και την Ιταλία, όπου παρατηρείται καθυστέρηση, καθώς και η εφαρμογή των αποφάσεων σχετικά με τη μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Πολλές χώρες άσκησαν κριτική και στην Τουρκία στη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης ηγετών 11 κρατών-μελών με τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, γιατί παρά τις δεσμεύσεις της Άγκυρας δεν έχει περιοριστεί αισθητά η ροή των προσφύγων από τα τουρκικά παράλια στην Ελλάδα.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν η Τουρκία ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις της, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ απάντησε ότι θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε αν οι ενέργειες της τουρκικής πλευράς είναι επαρκείς ή όχι.

Πηγή: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.