Quantcast
DW: Το καλό και το κακό σενάριο για την Ελλάδα - enikonomia.gr
share

DW: Το καλό και το κακό σενάριο για την Ελλάδα

δημοσιεύτηκε:

Στις Βρυξέλλες διευκρινίζουν ότι η αποψινή σύνοδος δεν θα έχει συγκεκριμένες αποφάσεις για ένα νέο πρόγραμμα ή για την παροχή ρευστότητας, ωστόσο είναι σημαντική γιατί μπορεί να οδηγήσει στην επανεκκίνηση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων.

Οι ελληνικές προτάσεις συζητούνται στο έκτακτο Εurogroup, οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν στις 14:00 ώρα Ελλάδας.

Εάν οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι οι ελληνικές προτάσεις αποτελούν βάση διαπραγμάτευσης τότε θα ζητηθεί από την Κομισιόν με τη σύμφωνη γνώμη των ηγετών, να διερευνήσει τη δυνατότητα ενός νέου προγράμματος για την Ελλάδα με τη χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, αίτημα που έχει υποβάλει ήδη η κυβέρνηση.

Αυτά μπορεί να γίνουν πολύ γρήγορα, όπως και η έναρξη διαπραγματεύσεων στη συνέχεια με την κυβέρνηση.

 

Τη λύση θα δώσει και η ΕΚΤ

Εάν επιβεβαιωθεί το καλό σενάριο, τότε μπορεί μέσα στις αμέσως επόμενες μέρες να βρεθεί μια μεταβατική λύση που θα φέρει στην Ελλάδα ρευστότητα, ώστε να ανοίξουν οι τράπεζες αλλά και να αποπληρωθούν από τη χώρα μας στις 20 Ιουλίου, ομόλογα που έχει στη κατοχή της κατοχή της η ΕΚΤ ύψους περίπου 3,5 δισ. ευρώ.

Τη λύση μπορεί να τη δώσει μόνο η ΕΚΤ μέσω της αύξησης του ΕLA, αλλά θα το κάνει μόνο εφόσον τη διαβεβαιώσουν οι εταίροι ότι θα υπάρξει νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα.

Εάν δεν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο, τότε η συζήτηση για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ θα γίνει το νέα βασικό σενάριο εργασίας.

Πηγή: DW

Παρακολουθήστε όλες τις εξελίξεις από το Liveblog του Enikonomia.gr

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.