Quantcast
DW: Τσίπρας - Νταβούτογλου για πρόσφυγες, Αιγαίο, Κυπριακό - enikonomia.gr
share

DW: Τσίπρας – Νταβούτογλου για πρόσφυγες, Αιγαίο, Κυπριακό

δημοσιεύτηκε:

Στη συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνησή του είναι ειλικρινής στην προσπάθεια πλήρους ομαλοποίησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων όπως επιβεβαιώνει το γεγονός ότι μετά από δύο χρόνια προσχωρούν και πάλι οι συζητήσεις για την υιοθέτηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο. Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Τσιπρας υπογράμμισε, πάντως, την ανάγκη να τερματισθούν οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

Συζητήθηκαν εκτενώς και οι εξελίξεις στο Κυπριακό και οι δυο πλευρές εμφανίστηκαν αποφασισμένες να αξιοποιήσουν το «παράθυρο ευκαιρίας» που διαφαίνεται για λύση.

 

Ν. Αναστασιάδης: «Ελπίδα για λύση»

Λίγο νωρίτερα, στην ομιλία του στην ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, εξέφρασε ελπίδα ότι μετά τη μη ανανέωση των δραστηριοτήτων της Τουρκίας που παραβίασαν την άσκηση εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη, αλλά και την αλλαγή στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, άνοιξε ένα παράθυρο ευκαιρίας για οριστική διευθέτηση του κυπριακού.

«Μια ελπίδα που βασίζεται στην πεποίθησή μου ότι τόσο εγώ όσο και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, μοιραζόμαστε το ίδιο πολιτικό θάρρος και σθένος να προχωρήσουμε αποφασιστικά προς τα εμπρός, προκειμένου να υλοποιηθεί το κοινό όραμα του λαού μας, ο οποίος επιθυμεί την επίλυση του Κυπριακού μέσα από μια βιώσιμη, διαρκή και λειτουργική λύση», τόνισε ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος νωρίτερα συναντήθηκε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, όπου επιβεβαιώθηκε ότι ο κεντρικός άξονας της εξωτερικής πολιτικής και των δύο χωρών είναι η συνεργασία τους, ειδικά σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές για την ευρύτερη περιοχή και το Κυπριακό.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Κύπρου τόνισε, ότι η λύση θα είναι ένα κράτος του οποίου η κυριαρχία, η εδαφική ακεραιότητα και η συνταγματική τάξη δεν θα περιορίζονται από αναχρονιστικά συστήματα εγγυήσεων από τρίτες χώρες και την παρουσία ξένων στρατευμάτων στο νησί, δεν θα αφήνει νικητές ή ηττημένους, θα λαμβάνει υπόψη τις ευαισθησίες και τις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων θα σέβεται τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων.

Για να λυθούν οι διαφορές που υπάρχουν, απαιτείται η ενεργός και αποφασιστική συμβολή της Τουρκίας, σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης που χθες συναντήθηκε επίσης με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν από τον οποίο ζήτησε να ασκήσει η Ουάσιγκτον την επιρροή της στην Άγκυρα ώστε να διασφαλισθεί μεταξύ άλλων, η απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων, αλλά και να χρηματοδοτηθεί το κόστος της λύσης.

Ο Κύπριος πρόεδρος αναφέρθηκε τέλος και στην ανακάλυψη των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, λέγοντας ότι έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει συνέργειες και ένα πλέγμα συμμαχιών για ευρύτερη συνεργασία μεταξύ των χωρών της περιοχής που παράγουν υδρογονάνθρακες και αυτών που τους καταναλώνουν, προς όφελος της κοινωνικο-οικονομικής τους ανάπτυξης και την ευημερία των λαών μας.

 

Επαφές με γγ. του ΟΗΕ και Αιγύπτιο πρόεδρο

Η επίλυση του Κυπριακού και η υποστήριξη των εν εξελίξει συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ συζητήθηκαν και στη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν κι Μουν. Σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό, εξετάσθηκε και το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων αλλά και, κυρίως, το πρόβλημα της ροής προσφύγων προς την Ελλάδα και οι προκλήσεις που αυτή δημιουργεί.

Εκτός αυτού ο πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι, και σύμφωνα με κυβερνητικές πήγες, υπογραμμίστηκε κα από τις δύο πλευρές η στρατηγική σημασία της ελληνοαιγυπτιακής συνεργασίας και συμφωνήθηκε η ανταλλαγή κλιμακίων για την ενίσχυσή της ιδίως στον τομέα της οικονομίας και των μεταφορών.

Θα υπάρξει σύντομα επίσκεψη του προέδρου Σίσι στην Ελλάδα, με την προοπτική και πραγματοποίησης τριμερούς συνάντησης με συμμετοχή και του προέδρου την Κύπρου, στην Αθήνα τον Δεκέμβριο.

Σήμερα ο κ. Τσίπρας θα μιλήσει στην ειδική σύνοδο του ΟΗΕ για το προσφυγικό, και θα συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς και θα ολοκληρώσει την ημέρα με τη σημαντικότερη ίσως συνάντηση της πενθήμερης παρουσίας του στον ΟΗΕ αυτή με τον Αμερικανό υπ. Εξωτερικών Τζον Κέρι, στην οποία θα συμμετάσχει και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Πηγή: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.