Quantcast
DW: Τυπικό «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης - enikonomia.gr
share

DW: Τυπικό «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης

δημοσιεύτηκε:

Μετά το «πράσινο φως» των θεσμών για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, αλλά και την επικύρωση της εν λόγω συμφωνίας από κοινοβούλια χωρών της ευρωζώνης, σήμερα θα ανακοινωθεί η εκταμίευση της δόσης, ενώ η κυβέρνηση και οι θεσμοί θα υπογράψουν την επικαιροποίηση του μνημονίου.

Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό ποσό της δόσης ανέρχεται σε 10,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7,5 δισ. ευρώ θα δοθούν άμεσα, πιθανότατα πριν από το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 23 Ιουνίου και τα υπόλοιπα 2,8 δισ. ευρώ στις αρχές του φθινοπώρου, μετά την εκπλήρωση από την κυβέρνηση σειράς προαπαιτούμενων δράσεων.

Συνεδρίαση και του Εurogroup στο Λουξεμβούργο


Όλο το ποσό θα διατεθεί για την εξυπηρέτηση δανειακών αναγκών αλλά και την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου σε ιδιώτες.

Η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και η εκταμίευση της δόσης, δημιουργούν πλέον τις προϋποθέσεις για την επαναφορά του waiver, δηλαδή την αποδοχή από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα των ελληνικών ομολόγων ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες. Αυτό θα μπορούσε να γίνει στην προσεχή συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 22 Ιουνίου.

Θα πρέπει, τέλος, να σημειωθεί, ότι σήμερα αργά το απόγευμα θα συνεδριάσει στο Λουξεμβούργο και το Εurogroup, στο οποίο δεν πρόκειται να γίνει συζήτηση για την Ελλάδα, δεδομένου ότι η αξιολόγηση ολοκληρώθηκε και το επόμενο ραντεβού της κυβέρνησης με τους θεσμούς έχει οριστεί για τις αρχές του φθινοπώρου.

Πηγή: DW



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.